Followers

Oct 17, 2015

Post Melbourne Trip.

Rasa macam dah lama dah pergi. Tapi takpe, cerita jugaklah untuk panduan orang lain.
Alhamdulillah, haritu dapat pergi Melbourne, Australia.Seminggu sebelum masuk Ramadhan. 
Naik Air-Asia dengan last minute ticket yang very costly sebenarnya, tapi okayla sebab guna duit Puan Ibu kan hehehe=)

It was 6 days trip campur perjalanan pergi balik.

First Day


Melbourne Tullamarine Airport


Nando's di Melbourne Airport. Only serve halaal food at 10 am.


So we stayed here, apartment dekat sangat dengan Victoria Market. Kalau convert ringgit Malaysia, boleh dekat RM1000 semalaman. We stayed here for three nights. Tapi best sebab boleh masak sendiri apa semua. Nak beli lauk dengan rempah boleh turun apartment dan jalan kaki ke Victoria Market.




"Out of all the flowers, you are still my bae" - Gedik sangat -__-



Beli salmon, rempah dengan buah-buahan untuk dinner. Masa pergi ni musim winter. Faham-fahamla winter ni memang menggemukkan sebab senang lapar.Eh ke aku sorang? :P


Second Day


Hari kedua ni pergi Melbourne Zoo je. Itupun sesat sebab tak mahir lagi guna trem.Tengok map pun tak reti. Penat tanya orang tapi akhirnya berjaya pun sampai zoo.

Mungkin untuk yang nak pergi sini, kena study dulu cara nak gunakan map. Or at least tahu colour coding bagi laluan trem. Macam nak City Circle Trem, memang free dan akan lalu bahagian bandar Melbourne.





Apalah Australia tanpa Kangaroo :')

Bila dah balik tu, dah gelap dah pun.Padahal baru pukul 5 petang. Winter memang siang cepat sangat dan malam pulak memang panjang.Jadi, disebabkan aku kempunan mencari benda-benda yang menarik dan melihat bandar, I took a brisk walk yet adventurous ke arah Flinders St.


Masala ni berdosa? Kesiannya!


Ya rabbi..dapnya dapat nasik!
Bayangkan makan salmon fish dengan nasi putih duduk apartment.
Tapi masak salmon pun salmon kari.
Perut melayu sangat!


Ni lah salmon hasil dari rempah beli di VM :)



K, jumpa syurga dunia. Dekat-dekat dengan Bourke St.



Lepastu jalan lagi lepas balik apartment.
Wednesday night market di Victoria Market.


Third Day.

Third day tak ingat sangat buat apa.Eheh. Tapi yang pastinya pergi area Flinders Street sebab nak beli buku dan lawat Holsier Lane. Tak lupa juga, pergi kedai-kedai yang jual kopi murah dengan harga $1 sahaja! Best sangat. Laneways dekat sekitar Melbourne pun memang penuh dengan coffee shops.


Cathedral




Flinders St.


Hosier Lane.


Typo dia memang banyaaak pilihan. To die for la tengok journal and buku-buku nota dia :')



Federation Square. Lapar sangaatt. Sebab banyak jalan dan musim winter, jadi makan tepi jalan je.Guna tangan pulak tu.Sangat Melayu :P

Petang-petang pula berpicnic depan hotel.Literally depan hotel sebab ada park yang sangat cantik :)





Strolling strolling at the park :)
Fourth Day

Pagi-pagi lagi dah checkout untuk ke Great Ocean.
Sebelum tunggu checkout, jalan-jalan VM lagi untuk hot chocolate.



MasyaAllah, border green and blue.
Sangat-sangat cantikk :")

Dan sejuk, of course.




 Idea siapa ni makan tepi pantai masa winter.
Berketar tak rasa tangan dah :'')



 Our trip ended at this hotel.Sebab dekat dengan airport.

All in all, we went there without any tourist guide. Sebab anglophone country kan, nak risau apa.Cuma kena risau kalau tak faham Australian accent jela, atau risau sebab bila orang-orang OZ bagi direction - aku rasa overvague sangat. Macam kata dekat, tapi sebenarnya 30 minit jalan kaki. Sabar jela anak-anak. 
 Bagi 5 bintang untuk Melbourne, yey!