Followers

Jun 5, 2015

Nak masuk KMB bawa barang apa?

Assalamualaikum,and greetings to newcomers of Kolej MARA Banting !
(By the time you're reading this,I'm extremely sure that you are not even enrolled to KMB haha),but that also means I'm welcoming all juniors to KMB.

(let's just talk in Malay.Nanti masuk KMB kita sambung cakap matsaleh berhabuk-habuk ok?)

Nak bawa barang apa ni pergi kmb?
Lagi dua minggu nak masuk tapi tak prepare langsung ni,acane? acane?
Jangan risau.Despite of unwelcoming assignments yang terlalu banyak,I choose to not to do today.Eh?Tula,kerja banyak sangat sampai langsung taknak buat ekekeke.

ATTIRE.
1-Kelas : Lelaki pakai macam nak pergi kerja.
  Untuk perempuan : Baju kurung dan bertudung(tudung tu tak perlu rasanya nak explain lepas takat     mana)
  Lelaki (jumaat) : Baju Melayu dan bersongkok
2-Lain-lain :
Macam pergi library : pakaian bebas asalkan sopan dan menutup aurat.
Sukan petang-petang : pakaian sukan
Khamis malam jumaat : pakai jubah pun sopan juga.
3-Kasut Hitam
4-Stokin panjang(girls)

*Bawa sampin ke kain batik ke apa-apa yang dirasakan sesuai untuk dalam blok
*Lain-lain dirasakan perlu

TOILETTERIES
1-Baldi
2-Peralatan tandas(ubat gigi,gosok gigi,sabun basuh baju..)
3-Gayung(kalau rasa perlu)
4-Pencuci Pinggan ( sebab nak basuk tupperware,lepasni nak tapau makanan kat DS kena guna tupperware sendiri.Go green katanya).
5-Tupperware(percayalah,bawakk!)
6-Hanger
7-Kanji(Kalau tudung susah nak bentuk ekekek)

BILIK
1-Tikar gulung
2-Karpet(kalau nak)
3-Penyapu
4-Penyodok
5-Selimut (!)
6-Cadar(!)
7-Bantal(!)
8-Comforter(kalau nak)
9-Cermin(kalau boleh hidup tanpa cermin,silakan tak perlu bawa)
10-Penggantung tudung(senang nak manage untuk perempuan)
11-Foldable box
12-Organizer untuk letak dalam locker since the locker's not that big,hence the limit.Boleh try pergi Daiso and look at foldable box or whatever sesuai.
13.Penggantung(boleh gantung baju kalau malas dan suka campak baju tanpa menggantung)
14-Charger for your electrical appliances

ACADEMIC STUFF
1-Rak buku(bawa kemudian pun tak apa)
2-Stationaries
3-Buku Nota ( beli yang panjang eh )
4-Kertas Kajang
5-Kertas A4
6-Printer(depends)
7-Meja belajar berlipat
8-Beg Sekolah
9-Laptop

APPLIANCES
*Extension tak silap tidak dibenarkan.Untuk kettle rasanya tak perlu sebab ada coway dengan watercooler.Tak perlu bawa iron sebab dah disediakan.
*There are two plugs provided.

INTERNET
As I told so many times,kalau nak beli boleh je.Umobile dan Yes laju.Celcom slow macam cadbury sebelum disahkan halal semula,dan lebih baik tak perlu beli broadband kalau dah pakai TM atau Unifi kat rumah.Boleh guna the same password and username to sign in.

BANKING
Bnak Rakyat atm is provided here.Afterall you may use any atm bankcard for the atm service.

LAMPU STUDY?
Kat study carrel ada dah.Jadi tak perlu bawa.

IBADAH
Telekung,kopiah,Al-Quran dan sejadah.
IB will be torturing,hence the need to Qur'an will be very highly dependant.

DOBI
1-Wajib bawa sabun basuh baju sendiri
2-May also bring trolley as the laundry's very heavy(I survived despite of sakit-pinggang-pergi-kelas sending the laundry)


Any questions,do drop it here :
http://ask.fm/penawirawati

WELCOME TO KMB :)




Jun 3, 2015

Recap of more than a year

*Mingguan Wanita - 29th May


Assalamualaikum.
I don't know why but I rarely update my activities ever since I have Instagram account.I know right,its just unfair for making everything immortal in the Instagram,whilst setting aside updating in my blog,a place where I used to be :)

This is not for everyone,its for myself so that one day I can look back and count how many achievements have I made.

2015
1-Attended ASEAN-Japan Youth Forum - Indonesia
2-Social Entrepreneurship Study Trip,MyHarapan - Chiang Mai
3-National Aspirations Leadership Symposium - PWTC,Kuala Lumpur
4-Malaysia National Model United Nations - Sunway University (As Chris Redfern,from DNC)
5-Panelist of The Future Of Muslim Youth roundtable discussion - IAIS,Kuala Lumpur
6-Human Development Bureau of SRC Kolej MARA Banting - 2014/2016
7-Involvement in Persatuan Pelajar Islam Wilayah Persekutuan as facilitator in PMGKL.
8-International Conference for Young Leaders - PWTC,Kuala Lumpur
9-Got my blackbelt in Taekwondo man! 
10-Speaker during KMB Hijab Day
11-Got to wander almost more than 10 coffee shops (is that even an achievement?)
12.Emcee of Plenary Session in KMB Students Conference - Concorde Inn,KLIA
13-Run for SRC in KMB Election ( lose,but that's okay.Allah knows best)

Published :
1- Cahaya Atas Cahaya
2- 99 Puisi Untuk Palestin

Magazine :
1-Mingguan Wanita 29 May












More to go inshaallah.More to achieve too,so that I could not only do something for myself.But for ummah,hopefully.I also wish to continue publishing zine chronology,but due to unending coursework and assignments(IB,you know..) I'll have to think of it again.

So happy that within half of a year,I have visited Indonesia and Chiang Mai (achievement : without no family around) all by myself.Inshaallah,next will be Australia hehehe.

So happy that I'm almost half done with IB,as tomorrow marks an end to final paper in semester two exam,which means less than 1 year than IB exam dude.

So happy that I'm getting to become a better Balqis,inshaallah.A more mature with better personality and attitude,and more positive.Alhamdulillah.

So grateful that Allah has given so many things,despite of me being such a forgotten slave of His :'(

Its been one hell half of a year,half to go to finish 2015 :') May I will always be given strength to proceed this life.Ameen.