Followers

Mar 31, 2014

Sebuah Legato.

(Just a fable story imagined by myself.)

Mustaqimah Aisyah merenung keluar tingkap.Nafas dihembus perlahan-lahan.

Terasa berat nafasnya kini.MP3 yang dipasang volume 22 itu bergema lagu Hoobastank - The reason.Seolah cuba untuk mendefiniskan apa yang berselirat dalam mindanya.

I'm not a perfect person
There's many things I wish I didn't do
But I continue learning

''Man dulu jahat.''
''Ye,Aisyah tahu..''
''Man dulu ape je tak buat..semua.Semuanya.Dari arak sampai ambil dadah.Lebih teruk,Man pernah buat benda terkutuk.Man menyesal..if only I could turn back time.I wish that I wont do such things!"
'"Past is past.Present is present.You still have future,trust me.''
''I'm afraid that I don't have time.''
''We have forever.''
''Aisyah..''
''Iman..''

I never meant to do those things to you
And so I have to say before I go
That I just want you to know

''Aisyah,surat yang Aisyah hantar tu dah sampai.Man terkejut.Man tak tahu yang Aisyah..''
''Shush..itu semua cerita lama.Aisyah pun dalam proses nak amnesia-kan Man dalam hati.''
''Man rasa Man seksa Aisyah bila cerita tentang girlfriend Man lah,tentang my bad past lah,tentang family man,seolah-olah Man tak ada hati dan perasaan.Man kejam!"
"Takpe,Man kan tak tahu.Dan Aisyah bagitahu semua ni diluar kem sebab taknak Man rasa guilty.Besides,kita bukan berjumpa lagi lepasni.''

Iman..frankly,di kem memang awak tak nampak existence saya.Tapi existence awak dalam hati saya sejak minggu pertama lagi.Sejak KKJ lagi.Ya,kita tak pernah berbual panjang.Dan Man pun takde la nak tegur Aisyah.Sebab kita bukan rapat pun.Just satu kompeni.

Aisyah nak bagitahu semuanya sebelum kita tamat latihan.Tapi,Aisyah tak berani.Lagipun,biarlah Aisyah simpan semuanya dalam hati.Sebab dalam hati Man pun ade orang lain..

I've found a reason for me
To change who I used to be
A reason to start over new
and the reason is you

''Aisyah boleh tolong Man?''
''Yes?Kalau Aisyah mampu Aisyah tolong..''
''Man kan jahat..Man tak baik.Tapi satu benda,Man nak berubah.Boleh tolong?''
''To change...back to basic.Back to basic maksudnya : solat,baca quran,cuba dekat balik dengan Allah.''
''Man cuba,start dari kat kem lagi.But I could'nt.''
''Man carilah support.''
''Man takde sape-sape nak support.Family? Tak.Kawan? Lagilah nak persendakan."

Iman..kau ada aku.Sentiasa..kau je tak perasan.I'll be your backbone,I'll be your pillar.By being a shadow that follows you always.

I'm sorry that I hurt you
It's something I must live with everyday
And all the pain I put you through
I wish that I could take it all away
And be the one who catches all your tears
Thats why I need you to hear

''Man dah sakitkan hati Aisyah..I am so sorry.Surat 7 muka surat yang Aisyah hantar is enough to tell me that you're hurted.''
''Ya Allah,its okayla.I am okay.Still living.''
''Man seolah macam bagi harapan palsu.Man minta maaf that I'm not the guy yang you ever thought.You see my bright side,tapi Man sendiri bukak cerita my dark side.''
''Tak...takpe..'' esak tangis yang mulai memecah kesunyian.
''I am sorry.I tak jadi lelaki yang Aisyah nak.I smoke,I drink,I have a girlfriend,I selalu keluar dengan perempuan.I...''
''Dah takpe.I tak suicide pun.Ya Allah,no need to say sorry pun Man.''


10 years go.Selepas kem plkn.Iman yang pernah ada dalam hati Aisyah,dah lama lupa.Man,only if you know that I live my life very well.Alhamdulillah..langkahnya diatur ke Masjid Asy-syakirin KLCC,after a tiring day bekerja dibawah Petronas,sebagai IT Engineer.


I've found a reason for me
To change who I used to be
A reason to start over new
and the reason is You

terkelip-kelip mata Aisyah.That guy infront of her,itu Iman..He seems so different.Sumpah lain!Tapi satu tak berubah,lesung pipi yang akan sentiasa muncul setiap kali dia tersenyum.Itu yang buat dia kenal itu Iman.Dia tak salah orang..betullah tu Iman!

''Man,Aisyah harap lagi another less than 10 years,kalau kita jumpa lagi..I hope you've changed.''
''Doakan Man.''
''Always,as a friend.That will always pray for you.Inshaallah..''
''Haha,agaknya macam mana Man lagi 10 tahun ek?''
''Dah ada 2 anak? kotlah!haha..''
''Well maybe.''
''Serius ni,I hope that time Man jadi the best Man ever.''

Segala kata-kata yang diungkap melalui chat di Facebook berlegar diminda.

tapi Man,Man tak bawak anak pun.Man kata Man akan ada 2 anak..

''assalamualaikum.Aisyah?''

Aisyah yang sedang memakai kasut setelah selesai menunaikan solat zuhur memandang ke arah suara tersebut.

''waalaikumussalam.Yes?'' Memandang.
''Do remember me?''. Gulp!

And now,siapa sangka the love that lush masa dia di kem dulu benar menjadi.Menjadi?Haha!

Mr.Right :)

Alhamdulillah...