Followers

Aug 25, 2014

Panduan Muslimah Di PLKN

Soalan : Patutkah saya menghadiri PLKN ?

Jawapan..

Assalamualaikum dan hai adik-adik !
*ececeh*
Pertama sekali,I just got to know that PLKN result has already published.Its a good thing to know kan? Sebab finally,you don't have to wait.No more.

I'm so sorry if this post looks like not really complete,because it took me to stay up like 2 o'clock to write this.

Bila anda tanya saya,patutkah saya ke PLKN? Jawapnnya mudah : Anda tiada pilihan,melainkan bersebab.
Bersebab seperti melanjutkan program fast track UTP/UPM,persijilan Darul Quran,dsbg.

Tak perlu nak risau,you just have to come and feel it.And days will pass just liddat.

Masa akak dulu(ok kekok),I was so reluctant on going.Sebab fikir macam-macam.

"macam mana nanti,nak masuk tudung dalam baju.."
"macam mana nanti..pergaulan mesti tak terjaga.."

That comes to a reason why I'm writing now.Nak cerita serba serbi tentang PLKN.Mudah-mudahan membantu.

Ok yes,I was very reluctant on going.Tapi tiada pilihan,sebab akak tak masuk any fast track program,
persijilan DQ.Well I do have my own,that I wanted to further my study in English for a semester program in USA,but Abah didn't allow.
Forced me to go National Service.

Barang nak bawa.
-Tudung hitam
Untuk muslimah diluar sana,kalau nak bawa tudung bidang pun bawa,kalau  boleh bawa tudung without brooches.Sebab JL(Jurulatih) takkan benarkan pakai tudung yang ada brooch,for the sense of safety.Karang tersodok brooch waktu physical training (PT) kan susah.
Jadi,masa akak dulu bawak tudung bidang 60 dengan tudung labuh bulat(tapi taklah labuh mana,tapi takjugak pendek sangat) sebab labuh sangat pun rimas.

-Seluar trek
Sila bawa,walaupun JLKN akan bekalkan 2 seluar trek untuk anda,you would know that 2 is not enough.Like really,you are going to wear it most of the time kot!

-Baju kurung
Masa kat kem akak dulu,baju kurung pakai masa event je.Masa mengundi,masa sambutan maulidurrasul,masa hari kebudayaan.Bawa dua pun OK,its okay if you want to bring jubah because there are some event that they'll allow to wear jubah.Tapi event yang berkaitan dengan patriotisme ni memerlukan anda memakai baju kebangsaan.Jadi hanya baju kurung dibenarkan.Nak pakai tudung labuh,silakan!

-Sandal
Bawa,sekali dengan stokin ok!

-Handsocks
Bawa lah ya,sebab jangan expect baju PLKN tu longgar dipergelangan tangan.Yes it is at the first place,lepastu bila hantar dobi jadi makin longgar.Dah tu,pakailah handsocks ya.

PERGAULAN
I'm so sorry,but saying this is a need.Kalau kita dulu duduk dalam bi'ah islamiah yang mana ikhtilat terjaga etc etc,you cannot expect this during national service.Sebab kebanyakannya datang dari pelbagai latarbelakang.Masa akak dulu,ramai student sekolah teknik,smk dan berapa kerat SBP/SMKA/SAM/SMA.

Awak bayangkanlah,fikrah tak semuanya sama.Jadi,nasihat akak..eventhough not everyone is practising it,you do it.Contoh,macam dorang biasa duduk rapat-rapat lelaki perempuan,lepak sesama waktu hari ahad..if you know its wrong,kekalkan dengan prinsip tu.Jangan hanyut.

Be flexible jugak.I don't know how to explain this,but kita kena tahu macam mana nak communicate berlainan jantina kalau dia itu mempunyai fikrah agama atau tidak.So,jangan over strict sangat utk yang tiada fikrah islamiah tu.

Kebanyakan aktiviti pun tak campur kumpulan.Kecuali masa kelas Pembinaan Karakter(pukul 8.30-12.30) setiap hari.Kompeni(Alpha,Bravo,Charlie,Delta) pun akan diasingkan wira & wirawati.Cuma masa mula-mula tu nak bincangkan bendera kompeni,visi,misi,matlamat dsbg perlu campur.That's fine,macam kerja berkumpulan.You just jangan over la nak bermingle around to get to know people,because at the end of the day,you'll get to know all of those people.

AURAT
Ya,perkara yang paling dirisaukan.
Anda perlu masukkan tudung dalam baju.

"Habistu,nampaklah segala-galanya?"

well,uhm..sebenarnya bukanlah segala-galanya.Besides,there's always ways to solve a problem.
Nasihat akak,ambil baju saiz besar daripada saiz asal anda.
Masa akak dulu;
Baju T-Shirt Celoreng & Baju PT : XL

*walaupun anda akan kelihatan gemuk memakainya,tapi redha Allah tu melebihi segala-galanya*

It happened to me,baju uniform loreng tu akak kena ambil saiz betul fit badan.Masa tu akak wakil kem untuk ke kawad kaki peringkat zon,pakai belt pun tahap nak nampak pinggang macam kerengga.

Tapi akak ada baju uniform saiz lain.Satu untuk kawad kaki(saiz lebih kecil),satu lagi untuk dalam kem(quite big).Jadi tiada masalah :)

Untuk pengetahuan adik-adik,baju PT(Baju biru cair,ada line hitam tepi) adalah sangaaaat body hugging.
Justeru disarankan ambil saiz besar agar tidak terlalu body hugging.
Baju t-shirt celoreng tak body hugging k.

Pengalaman diri : Menangis masa second day kat plkn,sebab kena masuk tudung kat dalam.But I found ways to make tak nampak bentuk badan,so alhamdulillah.

Lain-lain
Pilih katil : Pilih yang ada lubang charger,pleaselah pilih! Cepat-cepat daftar,kemudian cari katil yang dekat dengan lubang charger,because you are going to queue up untuk ramaiii orang dalam satu dorm.

Selalunya satu dorm 20 ke atas orang.So ehm?

Cari kawan yang baik : Alhamdulillah,people around my bed are very nice to me.Kawan sebelah katil selalu kejutkan solat,begitu juga katil depan.Sangatlah bersyukur.Memang kita tak kenal pun semua orang masa mula daftar,sebab tu kita perlu doa;

"Ya Allah,tempatkanlah aku disebaik-baik tempat.."
Baca juga Asy-Syarh(surah alam nasyrah) agar dipermudahkan urusan,dipertemukan dengan yang baik-baik..

alhamdulillah,nak banding dengan dorm lain..dorm akak yang tiada solat dalam dorm,tiada yang solat lambat,tiada yang tak solat,dan kebanyakkannya berjemaah.

PERIBADI
Akak dah biasa dengan benda kawad ni,jadi mungkin PLKN bukan satu masalah besar.Except to adapt dengan life di PLKN yang totally different dengan highschool/asrama.

Dulu masa sekolah,biasa bagi command untuk Kor Kadet Polis(jangan main-main,tudung labuh pun tetap bagi command tau eheheh).

Sampai PLKN akak dilantik jadi Penolong Ketua Kompeni.

alhamdulillah,selalu jugak bagi command,masuk wakil kem keperingkat zon F(negeri Pahang) untuk kawad kaki,menjadi wakil kelas untuk Community Day dan berlakon,serta forum maulidurrasul sebagai panel.

Akhirnya,mendapat anugerah komandan Kem PLKN Hijrah Penor. :)

Sebenarnya,kalau anda pelajar sekolah agama..disinilah peranan anda.Untuk memberikan kefahaman agama kepada kawan-kawan diluar sana.Akak dulu pernah betulkan bacaan alfatihah orang sampailah ke rawat orang histeria(walaupun sumpah takde pengalaman sebelum ni HAHAHAHAHA) -__-

Disini peluang anda untuk mengenal dunia,berkawan dengan non-muslim.Please,letakkan matlamat anda untuk membuatkan sekurang-kurangnya seorang non muslim mengenali Islam.That's what I aimed,and alhamdulillah..orang sebelah katil akak non muslim yang akak akan selalu share pasal Islam.Malahan,kitorang sangat rapat dan selalu tidur rapat katil.

Bila dia takut,akak selalu letak qur'an tepi dia.Hehehehe, :D


**Ada satu kem ni,tulis surat kepada JLKN untuk kelonggaran masuk tudung didalam,dan diluluskan.
***akak dulu selalu sangat tak masuk tudung kat dalam,tapi tak pernah pun kena marah dengan JL.Tapi bila aktiviti yang wajib,perlulah masukkan.Macam PT pagi,aktiviti lasak macam masuk swimming and etc.
--------------------------------------------------------------------

Baju untuk aktiviti akan diberi : 

Baju Kelas, Baju Loreng, Baju PT, Inner Loreng, Kasut Kelas, Kasut Kawad,stokin,tudung,topi..


Tips :
-Sila pilih baju PT (baju riadah) yang bersaiz besar daripada saiz anda yang biasa kerana baju itu mengikut bentuk badan
-Bawalah baju kurung, jubah, tudung labuh, tudung bidang 60, tudung arini,baju tidur untuk digunakan ketika tiada aktiviti ( Malam-lepas maghrib, Hujung minggu, Kelas Kerohanian)

p/s : Kelas Kerohanian Rabu malam Khamis ya :)

-Al-quran jangan lupa bawa!
-Bawalah bersama anda bahan bacaan seperti buku atau majalah untuk santapan rohani
-Jangan lupa bawa kasut sandal,selipar nak ke tandas dan ke surau
-Berdoalah :" Ya Allah , kalau betul lah Kau hantarkan aku ke PLKN ada hikmahnya, ada untuk kebaikan aku, permudahkan urusan segalanya."

Anda jangan risau kerana di PLKN bukan anda seorang yang bersekolah agama. Anda semua perlu bekerjasama untuk hidupkan suasana Islamiyah



Buatlah usrah,program tarbiyah,tazkirah maghrib atau apa-apa sahajalah...

Dan..ada lagi..

1)MENTAL
-mental kene kuat, selalunye mesti ada yang nangis sebab pakai pinggan macam dalam penjara la,
kene basuh baju sendiri la,tak ada kawan la...
-ingat plkn ni ujian dari Allah jugak..

2)HAND PHONE
- kalau bab phone ni memang kira wajib lah bawak...
-sure2 lah,sebab pada hari minggu pihak pentadbiran akan bagi phone kat pelatih..hari biase phone tu korang kene pulangkan..
-elok bawak PHONE yang MURAH..sebab risiko kecurian...anggap macam asrama k...lagi pun berjaga2 kan elok..
-bawa mp3 pun boleh,kalau bosan tak tahu nak buat ape,like me,I love listening to songs so sabtu/ahad sumbat telinga dengan mp3.

3)QURAN
-bawak lah quran ke yasin ke..
-sebab kat kem quran ada disediakan di surau..
-kalau bawak kan senang,free2 boleh baca dalam dorm..
-selalu ada histeria,so lebih kuat nanti
-elok bawak yang kecil tetapi beserta tafsir..

4)DUIT
-selalu ada koop disetiap kem,tapi memang mahal nak banding dengan luar.
-bawa duit untuk bayar duit baju kompeni atau majalah&gambar.
-Selalunya koop dah jual macam-macam,dari gayung sampai ke super ring hehehehe :)

5)BAJU
-bawa baju sikit je,sebab kebanyakan masa pakai pakaian yang diISUkan.Termasuklah cap plkn,baju plkn,seluar plkn,stokin plkn sampai ke kasut plkn.Bahagia tak? Hehe!
-Baju kurung/baju jubah/baju lain-lain,boleh nak bawa untuk ke surau atau masa hari-hari yang dibenarkan untuk pakai pakaian bebas.Cth : Hari Mengundi.*Undilah parti traktor eh hehe!*

6)SELIMUT +BANTAL PELUK +TUALA
-Kalau selimut nak bawa,ok je sebab selalunya malam sangat sejuk dan tak dapat menampung kesejukan badan dengan nipisnya selimut plkn.Hehehe,sebenarnya OK je selimut plkn :)
-Tuala dapat dua,jangan bawa tuala,unless kalau risau tak cukup atau tak suka pakai benda memurah ni hehehe.
-Bantal?Selimut? JANGAN bawak.Nanti balik lepas 3 bulan,beg berkembang biak,plus tak muat nak masuk.LAGIPUN waktu kelas,hanya barang yang diISUkan je atas katil.Yang lain simpan dalam loker.Loker takat kecil nak muat letak barang 2 beg je,jangan bawak benda bukan-bukan lah ya.

7)MANGGA
-sebab ada disediakan almari tapi tak berkunci
-ada jual di kiosk,tapi nanti semua orang dapat kunci sama.Baik takpayah ada kunci -,-'

8)PILIHAN TEMPAT TIDUR
-masa mula2 korang masuk...cikgu akan bagi tau dorm mana yang korang masuk..
-korang akan diarahkan untuk pilih katil
-time ni,jangan lah jalan tergedek2..(senyum) 
-seeloknya pilih katil yang dekat dengan seterika sbb senang korang nak seretika baju..memandangkan korang kene bergilir2 dalam 
menyeterika ni
-lagi satu sbbnya..senanglah nnt kalau korang nak charge phone korang nanti k..

9)KAMERA
-bergantung pada kem

10)SURAT KABAR+KASUT
-surat kabar ni untuk kasut
-dorang akan bagi korang kasut but ,kasut kelas n kasut PT(sukan)
-tp seeloknya bawak kasut sendiri,waktu korang datang kat kem tu kan korang pakai kasut
-seeloknya pakai kasut yang cun2..(senyum) sebab ada majlis2 yang istimewa dlm kem..tunggu je lah
-bawak jugak lah kasut sukan lebih..mana tau kasut yang dorang bagi tu basah..biase lah aktivt macam2
-time ni gunanya SURAT KABAR...kalau esok nak guna,basuh malam tu..pastu sumbat surat kabar PADAT2 k..letak kat bawah kipas.
kompom kering esoknya...(ilmu sains)
-selipar jgn lupe bawak pulak ^_^


12)TUDUNG (bagi perempuan)
-elok kalau bawak tudung yang tak mudah komot dan mudah dibentuk
-sebab masa dictu amatlah terhad untuk korang duduk 1 jam depan cermin n gosok2 sume k
-selendang oso ken..

13)SIKAP
-Elakkan couple(kalau rasa diri ni mahal la eheh)
-Berkawanlah dengan semua kaum
-Cari teman yang baik
-Perbaiki diri,listkan apa yang nak dibaiki dalam diri semasa dalam kem

Tak tahu nak share ape lagi,dah 3 pagi.Esok ade test Kimia,so goodnight :)
Please refer here too : http://qasrussyuhada.blogspot.com/2012/12/panduan-muslimah-di-plkn.html

p/s: Post ini akan diupdate dari semasa ke semasa,stay tunedd!


1 comment:

Anonymous said...

Sis.. Hmm saya dpt kumpulan 3.. Adakah kumpulan 3 akan dipandang rendah ? ��