Followers

Aug 14, 2013

PLKN

Weh harini balqis post 2 kali kot.

(amboii padahal homework@kuih raya bapak banyak tak siap lagi tahu?!!?) 

TAK KIRA TAK KIRA nak cerita jugak pasal PLKN.

Ceritanya gini,
aku cuba cek banyak kali pada hari kejadian tapi traffic Internet memang sesak sangat.
Terlalu.
Gila ah.

Lepastu,masa esoknya pergi majlis ilmu kat masjid,godek godek guna Ipad;
ehh dah boleh cek.

Ce cek ce cek cek cek.

pergh dapat.
''TERIMA KASIH''.

Memang sebenaqnya aku taknak.Wallahi.Taknak.Nak buat macam mana,ALLAH dah bagi.Kite ambil.

Tapi sebagai pelajar SAM Negeri Selangor,boleh lari daripada PLKN dengan syarat masuk STAM.

STAM? Taknak.Serius taknak..STAM ni macam SMA la.Tapi harder la.Hafal berbuku buku macam nak menggila.Tapi tahlaa,its just doesnt suits my brain.Tapi waktu SMA dulu pun aku cakap macam tu jugak.Surrender weh.Lagi bab miraath/faraid,memang rasa macam : I'm quit.

Tapi,dapat peratus 2nd highest kat sekolah.Alhamdulillah rezeki tuhan bagi :)
Tapi aku selalu rasa aku tak boleh buat tapi bila dah buat.
''eh boleh je.Kacang je.''

serius =___= 
Self esteem aku rendah la tu !

Back to topic,
bila aku tahu 45 orang budak SAMT dapat PLKN memang terkejut.
Hmm,ramai.

Dan aku pulak,
sebenarnya rancang macam-macam dah lepas SPM.

1-Pergi class English kat UIA
2-Short course kat sebuah negara*tapi abah tak bagi :(
3-Cari duit
4-Driving school
5-Travel

sebenarnya dari form 4 memang aku nak travel.Tapi duit pun tak cukup.Justeru,aku pun rasa macam mengalah.Bila aku fikir duit boleh dicari,aku rasa tak mustahil.

Teringin sangat nak pergi Istanbul.Wallahi.Semenjak belajar Tarikh Islam dalam SMA.Pasal kerajaan Uthmaniyah sampai la kejatuhan dia.Sampaila hafal segala sultan dan tahun.

Hah, disitulah bermulanya.

Tapi PLKN memang kacau.Kacau..

Ade jugak seorang akak ni kata ambillah DQ.DQ? Serius ke?

aku ni dahlah bukannya baik sangat.
Alim lagilah tidak.
Dahla layan Nickelback,Greenday,Lawson,The Script,Metric hahah ape lagi.

Betulke nak DQ ni? satlah.MACAMLAH SENANG NAK MASUK KANN..
Kena interview dulu.Interview pulak bagi satu surah panjang,hafallah dikau 1 jam.

Hhehehe bolehke aku???

PLKN,tengok ah acane.Dah mohon STAM dah.Mestilah dapat sebab result mumtaz.*Ecehh

kalau dapat sabah/sarawak baru gedik nak pergi.

Kalau tak,aku ade plan jahat.

Ambik stam, lepastu seminggu kemudian tarik diri.

(tapi PLKN ade panggilan dua tiga empat dan seterusnya.SO acane?

dorang kate senang.Kahwin.Kalau kahwin memang tak dapat PLKN dah.Hahaha taknak lah taknak.

Tunggu aku dapat ijazah lepastu boleh pergi tempat tempat menarik atas muka bumi Tuhan,then I'll think more about marriage.

Ok bai nak dengar lagu harmony band-muhammad nur.Awesomez!

Nature



In every moment that I feel I couldnt handle myself,
with shackles of life that I bear,
every single moment that I feel pressure.Stressed.Its just..undefinable.

So,what I did is that : I look at the nature.I look at greenery scenes.I look at the scene of Batu 38 Sabak Bernam at the third floor of the dormitory.

I look at people's everyday routine.The pakcik riding bicycle to the mosque.Or children playing at the side of the road while waiting for their parents.

Then I just make a simple conclusin just now : that I love nature.

Ehhhh Balqis loves nature :)

Indeed, at the first place I dont understand why people choose to go to beaches,mountains,beautiful places to search for serenity.Tranquility.I couldnt churn or even digest it.

Me,too.Though.Unaccidentall.But I guess everyone's looking for nature,aint ya?

Then I think deeper.Its not that nature that we seek.Nor its beautyness.NO.

But it's creator.When we look at the skies,clouds,mountains and other beautiful mothernature,

its creator that we seek,we ask for serenity.We,actually seek for God during hard times.When we feel so hopeless.When we need green to breath.To fill our bad times our depression.Oh,awesome!

I loves nature.I love taking pictures of nature.I love everything about its beautyness and greenery.The lush of of trees,fruits,and grasses.

Oh and sawah padi along Tanjung Karang and Sekinchan - all the way from KL to Sabak Bernam.

Indeed,Allah is the Best Creator.Allah creates everything beautifully.The sky,cloud,sea.I loveeeee every single little thing that Allah created.

Thanks god,when you created even a single tree -- all that I remember is you.
You,
the giver of Oxygen.
The One who conducts photosynthesis.
The One who runs respiration.
the One who produce glucose for plants :)


Thank you,for every scenery and oh : Eyes that I am able to savour :)

Rajukku.




maka pada saat ini,
aku berhenti menangis.



sebab aku yang bersalah ;
melarikan diri
meninggikan ego diri
memaksa untuk dipujuk.

maka pada saat ini,
aku hilangkan segala rasa
pendam segala duka
akur salah diri

pada batu bata yang dibina daripada kasih,
takkan hendak diroboh dengan benci,
takkan hendak memusnah segala yang dah dicipta.

maka..
aku minta maaf atas segalanya.
dari mula mengenal hingga akhir.
terima kasih,
sebab pujuk aku,
walau tak dilayan
melayan karenah
walaupun datang rasa tak endah

terima kasih syakirah :)

Aug 3, 2013

Question Mark



[And] when he said to his father and his people, "What do you worship?

Is it falsehood [as] gods other than Allah you desire?

Then what is your thought about the Lord of the worlds?"

And he cast a look at the stars



And said, "Indeed, I am [about to be] ill."

So they turned away from him, departing.

Then he turned to their gods and said, "Do you not eat?

What is [wrong] with you that you do not speak?"

And he turned upon them a blow with [his] right hand.

Then the people came toward him, hastening.

He said, "Do you worship that which you [yourselves] carve,

While Allah created you and that which you do?"

They said, "Construct for him a furnace and throw him into the burning fire."

(SURAH AS-SHAFFAT :87-97)

--------------------------------------

Ketika ia berkata kepada bapanya dan kaumnya: " Apa yang kamu sembah?

"Patutkah kamu menyembah tuhan-tuhan yang lain dari Allah, kerana kamu memutar belitkan kebenaran semata-mata (bukan kerana benarnya)?

"Maka bagaimana fikiran kamu pula terhadap Allah Tuhan sekalian alam?"

Kemudian ia memandang dengan satu renungan kepada bintang-bintang (yang bertaburan di langit),

Lalu berkata: "Sesungguhnya aku merasa sakit (tak dapat turut berhari raya
 sama)".

Setelah (mendengar kata-katanya) itu, mereka berpaling meninggalkan dia.

Lalu ia pergi kepada berhala-berhala mereka secara bersembunyi, serta ia bertanya (kepada berhala-berhala itu, secara mengejek-ejek): "Mengapa kamu tidak makan?

"Mengapa kamu tidak menjawab?"

"Mengapa kamu tidak menjawab?"

(Setelah kaumnya mengetahui hal itu) maka datanglah mereka beramai-ramai kepadanya.

(Bagi menjawab bantahan mereka), ia berkata: "Patutkah kamu menyembah benda-benda yang kamu pahat?

"Padahal Allah yang mencipta kamu dan benda-benda yang kamu buat itu!"

(Setelah tak dapat berhujah lagi, ketua-ketua) mereka berkata: "Binalah untuk Ibrahim sebuah tempat (untuk membakarnya), kemudian campakkan dia ke dalam api yang menjulang-julang itu".