Followers

May 29, 2013

Antara Terasa Atau Tidak


Assalamualaikum and hi everyone !
Tadi, while I'm marathon-ing from site, to site,
terjumpa la di blog Hlovate tentang gambar ini. It feels like Zappp and piercing.
duh, terasa kut.Saangaaaatttt.

To start my story,
last week sebelum cuti adalah minggu exam.Bayangkan 3 minggu lepastu cuti panjang.And blassttt ! Memang I felt like I'm sleeping late like everyday !

Minggu last ? Jenuhlah.Exam pun paper yang killer- fizik,chemist,addmath,psi and apatah.Really really and really forced me to take caffein.As an alternative to remain wake up.Uh.Yeah.3 sachets  of nescafe at least?

Ingat lagi,time addmath, aku tidur 5 pagi weh.LIMA.Seriussss...
Doing addmaths stuff,and mandi terus pukul 4 something,and solat tahajjud jap.Lepastu tidur.
Kepala memang high tahap gamma bila bangun.Dapat pulak DM makan cereals.Pergilah sekolah 6.45 pagi tak beralas di epitelium cell di stomach.Ayhh.Pathetic,en?

Lepastu memang nak katanya lepas habis mukhaiyam( or class maths lepas exam addmath ), dalam pukul 6 suku petang,tidddurrr sampai azan maghrib.Bila azan,mandi,solat lepastu sambung class.

Sumpah perit.

Aku ingat lagi,nak periksa Fizik - tapi waktu tu form 5 baru balik IPN.With full of tiredness,study study study during prep class lepastu...dah mula dah mata buat comel.

All of sudden, I told my friend yang selalu stay up sekaki,

''weh serius mengantuk.5 minut jap.''

5 minit.
10 minit.
20 minit.
30 minit.

Tak jadi..5 minit lah sangat.Then bila that friend kejut lagi sekali,aku ikat tangan di birai katil.Ikat seikatnya dengan tasbih supaya bila tersentak boleh bangun,dan study Fizik.

Sedar sedar 5 pagi, tasbih dah tercabut dari birai katil.
Man, dahlah Fizik aku study berapa kerat je.Paper Fizik,berakhir dengan tangisan jiwa.

Yang lain-lain tu, aku memang study la.Bahasa Arab sampai 3 pagi dekat dorm Anis.
1 pagi,jalan-jalan satu asrama nak menghilangkan 'mata comel',kemudian ziarah Anis yang tak tidur lagi.
Haha,masuk dorm Anis,tumpang study la dengan budak debat Bahasa Arab ni,kemudian tidur katil adik dorm dia.

Wuu~

Memang aku meratah nescafe la time periksa.
That nescafe, memang effect sangat kot bila dah habis exam.Kita penat,tapi jadi tak boleh tidur.Takes time nak pulih ke,ey? Padahal badan penat.Mata yang tak boleh lelap.

aiseyh.

Berbalik kepada gambar atas itu, I felt that piercing feeling because I did that.I really did.Aku mampu stay up segala, tapi tak sempat tahajjud.

Ya Allah..teruknya..
Tapi aku sedaya upaya bangun sebelum subuh so that boleh solat qabliyah subuh.May Allah reward usaha tak seberapa aku yang cuba..cuba tawan 'hati' Allah.

Aku lemah.3 pagi baru nak tidur,bilanya nak qiyamullail? Isk.

Dan aku belajar, untuk jangan sekali-kali last minute dalam belajar.No wayy dah.
Faham,balqis?

eh.

to all, jangan lupa.Jadi macam Nik Nur Madihah, pandai pun pandai,qiyam pun qiyam.
jangan jadi macam balqis.

tahu?

note to self : Belajar dari awal.Jangan stay up over sangat.Bangun Qiyamullail sat je, lepastu sambung tidur balik.

k,bye assalamualaikum.

No comments: