Followers

May 31, 2013

Cerita Budak SPM : Part I (Institut Perakaunan Negara).

Assalamualaikum !
Just a matter of nak cerita things that happened di sekolah.
Entah,rasa nak share.Rasa nak bagi semua orang tahu.Rasa nak bagi manusia jeles.Eceh.

Kami pergi IPN kottt ! IPN tu stands untuk Institut Perakaunan Negara.
Nak katanya, IPN untuk akauntan nak audit duit, dsbg.
Usya gambar ey!


Maka disinilah where everything starts.Mula-mula dalam perjalanan tu memang semuaorang batak.Sesangaattt.Walaupun IPN area Intesaber-Ildas gitu, tapi tak pernah sampai walaupun kitorang bermastautin kat Sabak ni dah masuk tahun kelima.Ehh, dapat pulak memang first class punya layanan.Bestnyaaa....masuk bilik, nampak aircond.Tilam macam kat hotel.Bukak sliding door nampak tasik, lepastu jerit dengan budak bilik atas,kanan,kiri 'woii woii'.Inilah kita katakan bertaaruf secara kasar wahahhaa.


So that's it.Dengan toilet yang ada panas-sejuk tu, memang rasa heaven tahap Megabite sangat.Ehehee.



Belakang tu Anjung Selera.Sinilah tempat semua piranha SAMTSSAAS melahap, sebab makanan dia sedap sangat ! Makan pagi  mewah kalah DM SAMT yang memang sedap.Selalu akulah yang akan berlari-lari dulu sebab malas nak queue hahaha xD


Here is the hall yang besar.Comfort lepastu PA system pun best ! Where every events happen.



Sesi mentarbiah diri berlaku di sini.Solat,baca quran, lepak,sembang.Eh yang part lepak dan sembang tu tipu je :P  Tapi best sembahyang sini,budak syabab jadi Imam macam kat real masjid kot.Tapi taktahu la siapa yang jadi Imam sedap sangat bacaan tu.Sebab rasanya,tak perlu tahu kan?



Sekadar nak tunjuk keadaan surau dia.




Ni center IPN.Tempat dimana pakcik guard berkumpul,dan tempat aku selalu minum air mineral sejuk secara FREE.Ehe,yela aku ni kalau boleh 8 gelas sehari.Minumlah 8 gelas untuk kesihatan yang terbaik !

Di center tu, masa 2nd day, kami berlatih Parody.
Group Octagon (my group) bawak lagu Cinta Muka Buku yang diedit oleh Cik Pena.
Siapa Cik Pena? Balqis lah.Hee!




 Rubidium yang atas tu, Octagon yang bawah tu.Paling awesome dan gempak, Octagon.

Hehe.

Main lompat-lompat.Macam tak pernah jumpa darat.






 Sekalian gambar diatas adalah kawan-kawan sekepala dari Tingkatan Satu sampaiiiiiiiiiiiiiiii Tingkatan 5 yang masih belajar,memahami antara satu dengan yang lain.Yang berbeza identiti,latar belakang,intelektual,tapi masih bersama - selama 5 tahun.Dan masih bertahan.


Yang ini, buah hati pengarang jantung pisang sampan laut segala.Ehh metaphore tahap Giga pula.
Ni,Syakirah.Sinergi.Tempat selalu menyendeng,menggedik.Dialah tempatnya.

Dia memahami,tapi selalu merajuk.I learned alot,untuk belajar memujuk - dari budak suka merajuk.
Dan dia, kawan rapat aku.Sya ni lembut,cantik,.,tinggi,kurus dan gelak pun perlahan.

Sinergi dia? CONTRAST tahap giga.
Sinergi dia, bising,banyak cakap,gelak kuat,takdelah lembut mana tapi dalam hati ada taman.
Grr haha :)


Tasik yang berhadapan dengan koridor kami. Beautiful,isnt it?








Acara jalan atas kaca,kononnya...Cikgu psiko,lepastu tutup mata.Kononnya jalan atas kaca,cikgu bagi la bebudak syabab tu jalan dulu.Bolehlaa dorang ni menjerit
 'sakit cikguu!!aaaahhhh!!'
mana tak terpsiko,budak fatayat.Chehh aku tak percaya pun tipu daya dan helah itu semua.Haha..














Main kereta api :))



Ceramah dari Ustaz Ahmadi !






 Yeyyyy Group Balqis Azhar menang :))

May 29, 2013

Solah.


solaah.Solat.Pray.Sembahyang.
and everything in between.

Just imagine today, berapa kali kita solat really on time? Waking up ourself from doing everything we do, and take ablution,takbir.And enjoy talking to God.

Indeed, I must say, I'm not part of people who are doing solaah on time,for 5 prayers.Everyday.
Basically,kalau di asrama memang betullah terjaga.
Really.Sebab kita ada rutin.Kan?

What is the outcome,when we fail to do the same thing at home?
The congregation?
Ma'thurat?
Quran?

Allahu.
Are we really istiqamah,or consistent doing it?
No,for sure.

As for me,kalau kat asrama tu,yang paling susah nak jaga adalah asr.
Why? Because...aku selalu tidur time prep petang,lepastu balik berlari-lari naik dorm,sambung tidur.
By that time,tak azan lagi.
Still,bangun-bangun dah lima something,rasa sembahyang tu lambaaatt sangat.
Sebab kita dahulukan tidur,baru solat.

Tapi rumah? We feel like 5 suku is still early for solah.We feel like 6.30 is normal in performing subuh prayer.
Yet,that's not normal when we are in asrama.

No?

Yes.

Frankly speaking, it is hard to stop ourself from doing something when we heard the azan.But sometimes, it is easy.Depending on Imaan? Yes.

True,what Allah says in the Quran :

Certainly will the believers have succeeded:
They who are during their prayer humbly submissive
And they who turn away from ill speech
(Al Mukminun)

because life is so hard but taking care of solaah is like carrying a fragile object in our palms.
When we hold too hard,it'll broken.
When we fail to take a good care, it will broken.
When we put it at somewhere and we forgot, it'll be missing.

That's solaah.Afterall,fragile things are exclusive,worthy,mahal and hardly to find kan?
Then whyy,whyy we intend to do everything in a fast pace,but not solaah?
Why it seems so hard to answer His call?

Allah.I should ask myself.
Do I really,easy to wake up for fajr prayer without Abah knocking my door?
or my friend's waking me up during in hostel.

I must say, not really yes.
But not really no.

Maafkan aku, Tuhan kerana tidak menjaga solat.Maafkan aku andai menunaikan solat yang bersandarkan 'asalkan solat'.Maafkan aku Tuhan,mendahulukan makhluk melebihiMu.

Maafkan kami,umat akhir zaman.Yang imannya, yazid wa yanqus.


Antara Terasa Atau Tidak


Assalamualaikum and hi everyone !
Tadi, while I'm marathon-ing from site, to site,
terjumpa la di blog Hlovate tentang gambar ini. It feels like Zappp and piercing.
duh, terasa kut.Saangaaaatttt.

To start my story,
last week sebelum cuti adalah minggu exam.Bayangkan 3 minggu lepastu cuti panjang.And blassttt ! Memang I felt like I'm sleeping late like everyday !

Minggu last ? Jenuhlah.Exam pun paper yang killer- fizik,chemist,addmath,psi and apatah.Really really and really forced me to take caffein.As an alternative to remain wake up.Uh.Yeah.3 sachets  of nescafe at least?

Ingat lagi,time addmath, aku tidur 5 pagi weh.LIMA.Seriussss...
Doing addmaths stuff,and mandi terus pukul 4 something,and solat tahajjud jap.Lepastu tidur.
Kepala memang high tahap gamma bila bangun.Dapat pulak DM makan cereals.Pergilah sekolah 6.45 pagi tak beralas di epitelium cell di stomach.Ayhh.Pathetic,en?

Lepastu memang nak katanya lepas habis mukhaiyam( or class maths lepas exam addmath ), dalam pukul 6 suku petang,tidddurrr sampai azan maghrib.Bila azan,mandi,solat lepastu sambung class.

Sumpah perit.

Aku ingat lagi,nak periksa Fizik - tapi waktu tu form 5 baru balik IPN.With full of tiredness,study study study during prep class lepastu...dah mula dah mata buat comel.

All of sudden, I told my friend yang selalu stay up sekaki,

''weh serius mengantuk.5 minut jap.''

5 minit.
10 minit.
20 minit.
30 minit.

Tak jadi..5 minit lah sangat.Then bila that friend kejut lagi sekali,aku ikat tangan di birai katil.Ikat seikatnya dengan tasbih supaya bila tersentak boleh bangun,dan study Fizik.

Sedar sedar 5 pagi, tasbih dah tercabut dari birai katil.
Man, dahlah Fizik aku study berapa kerat je.Paper Fizik,berakhir dengan tangisan jiwa.

Yang lain-lain tu, aku memang study la.Bahasa Arab sampai 3 pagi dekat dorm Anis.
1 pagi,jalan-jalan satu asrama nak menghilangkan 'mata comel',kemudian ziarah Anis yang tak tidur lagi.
Haha,masuk dorm Anis,tumpang study la dengan budak debat Bahasa Arab ni,kemudian tidur katil adik dorm dia.

Wuu~

Memang aku meratah nescafe la time periksa.
That nescafe, memang effect sangat kot bila dah habis exam.Kita penat,tapi jadi tak boleh tidur.Takes time nak pulih ke,ey? Padahal badan penat.Mata yang tak boleh lelap.

aiseyh.

Berbalik kepada gambar atas itu, I felt that piercing feeling because I did that.I really did.Aku mampu stay up segala, tapi tak sempat tahajjud.

Ya Allah..teruknya..
Tapi aku sedaya upaya bangun sebelum subuh so that boleh solat qabliyah subuh.May Allah reward usaha tak seberapa aku yang cuba..cuba tawan 'hati' Allah.

Aku lemah.3 pagi baru nak tidur,bilanya nak qiyamullail? Isk.

Dan aku belajar, untuk jangan sekali-kali last minute dalam belajar.No wayy dah.
Faham,balqis?

eh.

to all, jangan lupa.Jadi macam Nik Nur Madihah, pandai pun pandai,qiyam pun qiyam.
jangan jadi macam balqis.

tahu?

note to self : Belajar dari awal.Jangan stay up over sangat.Bangun Qiyamullail sat je, lepastu sambung tidur balik.

k,bye assalamualaikum.

May 24, 2013

To the point of uncertainity.


I have reach the point of uncertainity.
The point where I almost fail before the time,
the time that I'm going to face it on November.
That point,really caused a big pain to me and I knew I was dumbfounded by that point of uncertainity.

I was lost,
I thought I would never able to reach for my aim.
I thought I have no strength.
I though I could never able to pass through all the obstacles resisting my way.

But as I said before, I have reach that point of uncertainity and I'm already passed.
I'm contented.
I feel good.
I feel highly determined.

I know I will get straight A's in SPM !

May 6, 2013

Take a step behind and re-think

Lately, I found myself lost.Ive been into critical situations,I am tired.I got gastric, I'm fatigue.I had fever.

But the most and biggest problem I critically struggling is my own flaws.My flaws hurt other people.Feelings,and emotions.

I am deeply into confiusness.I mean,I am being so busy, I dont even care of other people feelings.

If you were on my shoe, you'll realise the same thing.That you dont have time for yourself and others.

I am sorry,I knew my bad attitude.I should become better.A better person.

Just because I am lost with my pressure and stressful days,day by day,
I should have time to muhasabah myself.

i am sorry teachers, I know my bad.
I am sorry friends.

I never meant with my attitude, but I mean my sorry.

Rewinding back to weeks ago.

I cried because I am tired.and sleepless.
Plus,
I cried during additional mathematics class, as I could not understand the Trigometry topic.

Ya allahhh.......could somebody step on my shoe ? And understand that, I dont have time to handle everything at the same hand, because I am only a human-with two hands.I am not able to take care of people around me the same.

That's my problem.
That's human .
Thats mean,I am normal.


That's it.

Putting oneself on another person's shoe make you realise and become empathy.
No doubt.
No bad-mouthed.
No slanders.
No assumptions.

Thats just it.

Man , I should do Biology now.

Goodbye, see you another three weeks.

May 4, 2013

5 MAY 2013

HAPPY VOTING MALAYSIANS

CHOOSE THE BEST LEADERS,
CHOOSE THE BEST MANIFEST,
CHOOSE A BETTER MALAYSIA.

Indeed, I'm waiting eagerly for the next PRU.

To be one of the voters.