Followers

Feb 13, 2013

Alhamdulillah,SMA saya mumtaz :)

Bismillah...saya harap post ini tidak mengandungi unsur-unsur lucah (kakakaka) no actually saya harap post kali ini tidak mengundang fitnah atau membuatkan anda berasa saya sedang takabbur dan riyak dengan kejayaan saya.

Cehhh apetah yang aku merepek ni kan?

K lah setelah aku meneruskan pelajaran seperti biasa di Samtssaas, memula tu provoke juga la nak beli buku-buku SMA yang mahal tu.Rm60 above jugak laa sebab JAIS baru publish buku SMA waktu 2012.

Malahan, pinjaman buku hanya boleh diberikan pada mereka yang berpendapatan bawah rm2000.Sudah tentu bukan aku.

Jadi bila aku membuat keputusan untuk berada di Samtssaas,maka haruslah aku ambil Sijil Menengah Agama.

sma ? Memang kalau sebut pasal exam ni mana budak Sbp dengan Mrsm faham pun tapi Sma masih lagi mendapat pengiktirafan tahu.

Walaupun aku masih dalam belenggu kesedihan apabila tidak mendapat tawaran ke Kisas, aku perlu juga membeli buku-buku Sma jadi dengan rela hati aku pun beli buku-buku berjilid tebal tersebut.

Hah.....
Aku masih ingat kata-kata Ustaz Haikal,
"Siapa yang mohon Sbp tak perlu lagi beli buku SMA yaaa...".

Beberapa minggu kemudian,
"hah siapa yang agak-agak tak dapat Sbp tu boleh beli buku di koperasi ya..."

Jawabku,
"Tapi Ustaz...saya mohon 2nd intake.Acannnoooo?"

Dengan lembut ustaz membalas,
"Tak apalah awak boleh kongsi buku dengan kawan dulu ye Balqis.."

Dalam hati riang sungguh aku.Fikir,sekurang-kurangnya aku tidak perlu membelanjakan rm60 untuk suku tahun sahaja.
Makudnya waktu tu aku masih berkeyakinan untuk menyambung pelajaran di bumi Kisas.

pendek cerita , aku tidak mendapat tawaran kali kedua ke Kisas .
Terpaksalah aku beli buku SMA dan wajib mengambil peperiksaan SMA.

Namun, dalam menuntut ilmu dalam bidang agama ini tidak mudah.
Kadang aku bosan.Selalu tidur.Putus asa.
Rasa seperti ,
"Aku tahu aku takkan Mumtaz so what's the point of taking SMA?".

Jadi begitulah.
Di saat semua pelajar Sam/Samt/Mitib/Mitst negeri Selangor mengambil percubaan Sma,aku tidak.
aku sibuk berfoya-foya dengan dunia luar.Aku mengikuti program tokoh Nilam Negeri Selangor, kemudian aku ke Nadwah Negeri.Terpilih pula ke kebangsaan.Malahan sebelum trial Sma, semua sedang sibuk menghafal.

Aku? gigih membaca untuk mengisi buku Nilam.
Menjadi pula tokoh Nilam daerah Sabak Bernam , terpilih ke Negeri.

Hah,konflik masih belum berakhir !
kata ustaz,
"Awak perlu pilih antara Sma atau Nilam.Tak pernah dibuat orang menangguhkan percubaan Sma tahu? Sebab peperiksaan ini serentak."

Aku agak keliru.
Siapa taknak ke Nilam Negeri Selangor kan ? Berkat pertolonan tuhan, aku diizinkan menangguh percubaan Sma, seterusnya pergi ke Nilam.

Aku minta restu asatiz dengan asatizah, moga mereka tidak terasa.Aku harapkan mereka tahu yang aku akan bersungguh dengan peperiksaan sebenar.

Habis Nilam,
Aku mendapat ziarah dari fatayat(gegirl) se batch.
Mereka datang beraya ke rumahku.
mereka turut membawa khabar,yang aku terpilih menjalani program Nadwah.
Allahu...gembira sangat.Tak pernah expect this thing to happened.

Kemudian persoalan kembali kepadaku,
"Qis takkan nak tangguh trial SMA lagi ?".

Ahhhhhhh kusut kehidupan aku ketika itu.Aku perlu membuat keputusan.
nadwah ku pilih, dan aku berjanji selepas Nadwah aku pasti mengambil Percubaan.

Jarak antara Nadwah Negeri dan kebangsaan hanya seminggu.Justeru,masa tersbut aku habiskan sebaik boleh dengan menduduki percubaan di bili kurikulum Al-Azhar.Jauh terpinggir dari orang lain :(

Aku tak perasan aku terlalu struggle,namun itulah kata kakak dormku.
Aku memang pulun habis.Entahlah,mungkin?

Dan seterusnya, aku memperoleh keputusan 83% plus dalam percubaan.
Menyandang tempat kesebelas dalam 5 Sains 1.
Agak terkejut juga,
Sebab aku ambil peperiksaan lambat.
Dah tu pula, sehari dua paper.
Berbanding kawan lain. Sehari satu paper.

Untuk peperiksaan yang sebenar,
Keputusan telah diisytiharkan oleh Jais 8 Februari 2013.
Sepanjang minggu tersebut, siapa yang buka topik berkenaan SMA aku memang geram.

"Woiii jangan buka cerita pasal Sma la paham takkk!"

Setiap kali.
Aku tutup telinga,aku taknak dengar.
Petang sbelum keputusan keluar,
Aku telefon abah,

"Abah kalau balqis tak dapat Mumtaz tak apa kan?"
"Kenapa pulak?"
"Sebab balqis tahu balqis takkan dapat mumtaz...."

Ya memang petang tu aku agak sedih.Sebab aku yang letakkan diri dalam situasi tidak tergolong dalam golongan Mumtaz.

Alllahh...
Ampunkan aku.

Esoknya,
Selepas solat jumaat, keputusan keluar.
Sebelum itu lagi,ada ura-ura berkenaan Sma.
Kata adik dormku,mereka tahu berapa ramai mumtaz.
Aku pekakkan diri.Aku tahu aku tak tergolong.

Aku tidur.
Malas nak merisaukan diri dengan keputusan.
Namun,
Doa wehdah yang kami baca sebelum mengambil keputusan agak sayu,
Aku sendiri tidak stabil.

Lastly,aku menangis.
Walaupun belum mendengar keputusan aku.

Aku beratur dihadapan Ustaz Haikal,
Menunggu slip yang tertulis atas namaku.

"Ustaz....balqis binti azhar.."
"Hmm..kejap ye kejap..."

Ustaz berlama-lama mencari namaku dalam timbunan slip yang ada.

"Tahniah balqis..."

Slip diserah.
Aku pandang dua kali.
Mumtaz ? Seriusssssse ?????? Betulkah ini slip Balqis Azhar ?
Ya la IC sama pula tu.

Aku lihat peratus..
93.2 % ? Allah....tingginya...tak pernah terfikir pun.

Aku lihat deretan subjek.
5 Mumtaz ,1 jayyid jiddan.

Agak dah,
Tarikh Islam aku slack betul.
Tak apalah, yang penting semuanya dah berakhir.
Hari-hari aku akan penuh keyakinan.Tiada kerisauan.

Alhamdulillah,
For every rain will comes a rainbow :)

If you believe that Allah will help you,then inshaallah Allah will help you in an unpredictable way.

So thank you for reading my mere post,
Just to say I got a lot of stories to tell you but this is one of my stories that I promised earlier.

Tajdid Diri


Bismillahirrahmaanirrahim, assalamualaikum semua :)


Sejak dua menjak ini aku rasa hidup aku dah banyak berubah.Even my friends.Kami dulu nama je sekolah agama tapi di luar macam tak.

Tapi tu semua dulu punya kes.Lately,aku jumpa kawan-kawan di luar sekolah dan alhamdulillah kitorang semua mampu istiqamah dalam menutup aurat.

Memang,dulu kita tahu menutup aurat itu wajib.
Memang,dulu kita tahu bercinta itu salah.

Tapi,manusia ni suka buat apa yang dia nak.Tempted kononnya lepastu salahkan syaithoonirrajim atas kesalahan dia.Memang tak patut.

Tapi inilah kehidupan.Tak selalu statik.Tak juga akan sentiasa bergerak kalau tiada force yang dikenakan.Inilah prinsip fizik yang aku nak kaitkan.

Tak selalu statik.
Memang,Islam itu sendiri mengajar kita untuk menjadi lebih baik dari semalam.Rugilah manusia yang merasakan hari ini dia cukup baik sehingga tidak perlu melakukan anjakan.Natijah, macamtulah hidupnya hingga ke akhir hayat.Ngeri sungguh manusia yang sentiasa statik dengan ke'baik'annya.

Namun,ada juga golongan yang merasakan dirinya terlalu jahat.Terlalu banyak dosa sampaikan merasa bahawa Kota Maghfirah dah tertutup.Rugilah manusia yang merasakan sedemikian.Hakikatnya Allah itu merindui taubat hambaNya lebih-lebih lagi pendosa tegar seperti aku ini.Hakikatnya Allah sentiasa menyapa hidayahNya 5 kali sehari walaupun mungkin ada yang memerlukan beduk untuk menyedarkan hati yang gelap.

Percayalah,selagi matahari belum terbit dari Barat,semuanya berpeluang menjadi muhaajirin.Yang berhijrah ke arah lebih baik.

Tak juga bergerak kalau tiada force.
Bayangkan kehidupan tanpa makanan.Bayangkan berjalannya hari-hari tanpa air.Mampu meneruskan kehidupan? sikitpun tidak.Fitrah manusia,Allah meletakkan makanan dan minuman yang menjadi tenaga buat diri ini melaksanakan taklif sebagai pemimpin.Mungkin bukan untuk orang lain, tapi ya untuk diri sendiri dan keluarga.

begitu juga dalam erti pergerakan kehidupan.Roda...takkan bergerak kecuali di tempat cerun.Roda...takkan berhenti kalau tiada yang memberhentikan (atau mungkin akan berhenti sekiranya wujud tenaga atau jenis daya lain,ex : potential energy ).

Faham?
sifirnya mudah,dalam melakukan perubahan,kita perlukan force.Kita perlu penambahan Iman yang akan membantu kita keep in the right track.Iman bantu kita untuk tidak u-turn.

Maybe that's why Allah letak valve di jantung,sebab Allah tahu kalau tiada obstacles manusia bakal lalai.Lupa daratan.Allah letak valve di jantung agar kita tidak berpatah balik.

mungkin itulah sebabnya apabila kita mula sikit demi sedikit meninggalkan kejahilan,ada saja ujian menduga.Seolah-olah kita sangsi,rasa langkah mula rapuh.Rasa salah langkah.

jangan patah balikkk !! Ini semua bisikan syaitan.
Bila kita mahu menutup aurat,syaitan mulai bisikkan tentang fashion, mula bisikkan tentang kolot.Jangan dengar !

Mungkin akan ada manusia yang mempertikaikan perubahan diri.Tak apa ! Pandangan manusia ini stereo, takkan nampak semua perkara.Takkan 360 darjah melihat semuanya.Biarkan pandangan tuhan mengadili satu persatu amalan.Biarkan pandangan tuhan yang kita minta memandang kita.

Biarlah kata manusia,asal Allah suka,sayang,cinta kita.
Itulah pegangan hidup aku.Hari ini adalah hari yang sangat indah bila difikirkan semula.
Aku banyak meninggalkan kejahilan dahulu kala,aku cuba menjadi lebih baik.Alhamdulillah, Allah datangkan rezeki yang tidak disangka-sangka.

Sungguh,bila kita meninggalkan dosa yang sering dilakukan,tiada ruginya.Malahan Allah gantikan nikmat yang Maha Luas sampai tidak terjangkau.

Jangan risau dan serik untuk berubah.Sentiasa berubah.Sentiasa jadi baik.
sentiasa harapkan pandangan Tuhan.

Kalau nak berubah,jangan seorang diri.
Ajak ramai-ramai.Baru kita kuat !

Feb 12, 2013

Instagram :)

Bismillahirrahmaanirrahim.Assalamualaikum w.b.t and heyyyyy its been so long I am not writing about myself (as always kakakakaka ).

For about a year Ive been tormenting myself in envyness, to people who have an Instagram account.

I knew its just such a numb acting like that and said;

"Untunglaaaa untunglaaaa ade Instagram".

You know how it feels like to dont own any phone,lagi-lagi smartphone.
you know how it feels seeing people editing pictures using Instagram but you dont do that.

Argh discrimination!
So I tried to google Instagram for pc but the results is, no they dont have any.
yes you may sign in and see other people's account but you could'nt edit all you pictures using Instagram editor.

finally I found so called Instagram for pc (kononnya) which is pixlr.com but yet aku rasa macam tak cukup.Theres a hole.

so I decide to use pixlr.com :) But one fine day, mak aku ambil aku di asrama and I saw her holding a tab and my eyes shone,

'Wooohhhhhh inilah masanya untuk Instagram!'. Hakhakhakhak.

Jadi sekarang aku makin bertambah-tambah aktif di Instagram maka terbengkalailah Blogspot macamtu jee. I knew it seems so unfair menganak tirikan anak kandung yang selama ni jadi darah daging tapi tak salah kan kita sentiasa bersama anak susuan?(ahhh amende yang aku merepek tah) but I really in love with Instagram !

So now count how many 'Instagram' words that I mentioned in this post haha lolx.

here are some pictures from my Instagram account,




















Feb 11, 2013

February Version - Discipline and Solaah.

Bismillahirrahmaanirrahim.
I knew people's waiting for my latest stor and updates but honestly I really wanted to do so.
But I've got to go.Really got to go.For I have tonnes of homeworkd and loads of responsibility to be settle with.
I knew this kinda hurts, but I just hope that time would walked slowly in its dimension  so I could walk into it without being left behind in my own world.



I really sorry ;(  But I promised you, once everything's already settle, I would compile all stories into one short entry that would satisfy people.
Alright?
So here's the February project.
It's about discipline and solah.Take time,read them.Inshaallah, it will give benefits to us, or at least something 
good :)
So bye,assalamualaikum!
First page.



Second page.



for  a wider and bigger view :)