Followers

Nov 20, 2012

Puisi : Si Mawar Berduri ( Wardatus Syauqah )

Assalamualaikum =)
Lepas blog ni kena malware, dah tak rajin nak update.Allahu, seksa tubuh badan xD
Ni,puisi saya buat kalian - especially muslimat.
**Towards being the best muslimah in the earth, an angel in the heaven ^^



Sayangku wardah,

Merah mekar di bawah langit membiru,
Harum dengan rembesan kasih dan cinta,
simbolik bagi manusia.

Sayangku,
Wardah disini citra pelbagai..
Ada yang berduri,sukar dirapati..
Ada yang lemah tidak bersenjata diri,manusia memetik.
Lantas ia hilang dari menghiasi bumi Illahi.

Sayangku,
begitu yang terjadi pada diriku,
Ingin ku menombak diriku dengan syauqah yang berbisa,
Ingin ku tebak hati lelaki milik seorang soleh sejati.
Apakan daya..
diriku terlalu terumbang ambing dalam hidup yang bergelora.

Jadilah ibarat wardah syauqah sayang,
Dengan maruah kau membolos fitnah dunia,
Dengan kesopanan kau memimpin dunia,
Dengan Ilmu kau dihormati manusia,
Dengan santun dan akhlak mulia kau bentengi lelaki.

Siti Khadijah, Balqis, Aisyah Humaira', Maryam, Asiah..
Memang ku tidak mampu menjadi seperti mereka,
Apatah lagi Fatimah Az-Zahra..
Namun,
Ingin ku mengambil tamsilan,
Cintaku..ku sulam dengan ikhlas pada tarbiah dan dakwah.
Ku alirkan pada sahabat mahramku,
Ku abadikan pada ilmu dan ibadah.

Satu hari nanti,
Si wardatus syauqah akan bercinta dengan sebenar benar cinta.
Halal dan bebas dari fitnah dunia.Setiap sentuhan bakal diganjari pahala.

Usrah : Anjakan Paradigma Ummah.




Assalamualaikum, salam sayang salam rindu salam cinta.
Usrah.Halaqah.Study Circle.
In no matter what it means, saya cintakan usrah walaupun terkadang tidak dapat menghadirkan diri kerana kekangan masa.

Pernah, saya banyak kali tidak dapat menghadirkan usrah sewaktu bulan Ramadhan.Allah, bulan puasa makin banyak kerja nak submit.Banyak pula aktiviti.Banyak pula kursus bagai.

Pernah, saya tidak hadir waktu 'main tukar-tukar hadiah' kerana belum mandi.Kebetulan, asrama ada masalah air.

Pernah, saya kecilkan hati adik-adik usrah saya kerana tidak dapat hadir untuk menyambut saya dan K.Hanisah.Siap beli kek lagi tu.Allah, bersalah tak sudah.Sedangkan malam tu, tanpa disengajakan ada perjumpaan batch.

Ye akak minta maaf atas kekuranga diri ini :'(

Tapi hari ini nak cerita berkenaan usrah dan kepentingan*alalala apehal serius semacam*

Pertama,usrah tempat meletak kepercayaan.
Usrah ada naqibah, ada naibah.Ada ahli yang menjadi pendengar,dan menjadi citra usrah.Tanpa ahli siapalah naqib naqibah uhuk uhuk.Kalau ada masalah, sinilah tempat nya.Kalau ingin bertanya hal agama ? Sini tempatnya.Kalau ingin berkongsi hal akademik, sini .

Kedua,usrah tempat meningkatkan ummah.
Wah, dari sekecil kecil perkara yakni usrah mampu membuat transformasi kepada sebesar-besar perkara? Iyaaaa ! Tak tipu :)

Pengalaman sewaktu ta'lim petang bersama sahabat satu batch, kami cerita pelbagai isu semasa hari ni. Isu murtad, isu homo , isu Gaza hampir keseluruhannya kami sentuh.Isu debat akhir zaman pun disentuh.Turut saya selitkan pengalaman berdebat agama, menghadapi orang yg berlainan agama.Allah, so sweet.

Pengalaman ketika ta'lim subuh, kami cerita isu 'zawaj' ( perkahwinan ).
Bagaimana remaja gilakan kahwin awal, namun yg dtg syabab yg kurang persediaan agama, fatayat yg gagal menutup aurat.Wuhu macam macam la.

Ketiga, usrah mengeratkan silaturrahim.
Pengalaman ketika usrah 3.0 mengajar sesuatu.
Pengalam ketika usrah di sekolah pun mengajar sesuatu.
Apatah lagi di asrama, selaku naqibah.

Ehmmm, usrah sepatutnya dihidupkan kembali.Usrah tempat kesatuan ummah.
Daripada merancang ke sana ke mari melepak shopping mall untuk gathering, baik berusrah.
Kita boleh berkongsi pengalaman, pendapat, cerita.
Usrah - way of muamalah.Way of being a better ummah in future.
Usrah is bigger than a usrah ! It's like a conference, a meeting , mu'tamar.

Hidupkan suasana usrah di kawasan anda yooo =')