Followers

Dec 31, 2012

50 cents a day will make you rich.

Since 2013 is about the corner and 2012 is leaving us slowly,
I am thinking what to change the most in my life.


(COURTESY : GOOGLE)

Maybe some of you did'nt know that I am going to be 17 and automatically would be a SPM candidates.
I also plans what-to-do for post SPM activities despite maybe I should think about getting straight a's instead of post-spm activities.

Oh what the fridge.

Takpelah!! since 2013 is about to come and I determine myself to keep istiqamah doing 'menabung' all the day.

50 CENTS

Just imagine how much would you get for saving rm0.50 x  365 days.

=RM 182.5 

Man that costs alot !!

Why I want to save up my money ?
Because I want to go holiday after SPM on my own ! I want to go every single place that I never been before. Because I want to go out with my friends with my own money.

Because I want to travel !

But RM182.5 is not enough for every single little things that I' do :(

So here's the plan, save AT LEAST rm 0.50 cents a day.
When you have extra money - Save more.
When you receive 'duit raya' - Save.Do not spend them.

Technically, when you're getting older and you realised how crucial it was to save money - It's just too late.

My teacher once said that ' if yu wanna to get married, you have to save up starting from today.'
and that day I'm just 16 - I dont even think about saving money for marriage lol.

So today I do realize and I really hope that I could rewind the time.When I was so young.Because when we are young,people tend to give money and duit raya but once we are older, you wont receive the same amount.

But we need money when we are old not when we are baby !

So start collecting money from now.Its important.For University, driving license and anything !

50 cents a day.
Think.Is it hard enough ? Or easy enough ?

Maybe we never realised that one day - WE ARE NOT GOING TO ASK PARENTS FOR MONEY.

Haii tecik-tecik ni bolehla kengkorang minta duit nak beli segala benda yang korang nak.
Masuk sekolah menengah pun minta mak ayah duit lagi.

tapi, satu hari nanti  we must confront the day when we have to do our own job to get money.
We have to work hard.With our own sweat for everything.

So here I give some tips on how to save money :-

1.Coins

Saving up money with coins is good enough.Maybe if you buy something and you have balance about 0.70 cents.So save 'em!!

One day you'll realize that coins you've saved will be more than RM200 ! Trust me I've been into that place.

2.Make moneybox that is hard to open.

Jangan gatal tangan nak korek tabung naaa ! Kalau boleh jangan sesekali buka .


3.Dont take out money unless important case.

This is what my mother taught me so.And alhamdulillah :-) I never did this thing.And I try not to do that insyaallah.Sometimes we never realise that when you take out money for a few times, you'd lose about a hundred.


WHICH YOU NEED MONTHS JUST TO SAVE A HUNDRED.

Is that worth it ?
No.

4.Jot down money that your friend owe you.
This is because, if you count how much your friends owe you without jotting it down- you will realise that it actually cost alot of money.Or at least, rm 50.

You dont trust me ?
Count them.You will know.


So start saving today ! Its not hard.It needs Istiqamah-Determination-dont spend alot- occay.

I want to go to US with my own money after SPM puhleasee?






Dec 30, 2012

What-to-do Tomorrow.


Penat.

balik asrama lagi 2 hari.Lebih tepat ; 1 Januari.

Mari kita senaraikan what-to-do (will you do?) tomorrow.

  •  Iron baju kurung dan jubah.
  • Iron tudung labuh.
  • Cek lebar muka tudung dan pasang lencana.
  • Try baju pengawas
  • Kemas toiletteries segala bagai letak dalam baldi.Masukkan selipar tandas & towel diatas baldi.
  • Buku-buku rujukan sila letak dalam Tupperware ( Sebenarnya nak cakap bekas tapi tah tak terkeluar perkataan yang sesuai haha ) 
  • Telekung + AlQuran + Sejadah + Ma'thurat. 
  • Bawa air freshener nak gantung dalam loker.
  • Bawa pembalut hadiah nak hias loker. 
  • Hanger cari yang sepadan dan sama jenis je.Taknak hanger yang alien. 
  • Kalkulator adalah wajib dan jangan ditinggalkan. 
  • Soalan PAT jangan lupa.Nak bincang dengan cikgu nanti. 
  • Bawa buku Enid Blyton nanti kalau rasa nak tidur dalam dorm tu boleh rawat dengan membaca.
  • Cadar asrama + selimut jangan lupa. 
  • Bantal busukkk :))
  • Barangan peribadi.( Ikat rambut,sikat,bedak segalanya ) 
  • Stokin + stokin tangan + anak tudung dan sewaktu dengannya. 
  • Makanan. 
  • Mineral Water.
  • Makanan sunnah ( madu or etc ).
  • Tudung tandas ! 
Apa lagi ya ? K perasaan yang menggerunkan sebenarnya adalah bila anda rasa tertinggal sesuatu dirumah sedangkan anda telah jauh meninggalkan KL dan mendekati Sabak Bernam.

p/s: Kena solat istikharah nih.Moga Allah tunjuk menda alah yang tertinggal hiks hiks :*)




You can hurt with your words but you can also hurt with your silence




You can hurt with your words but you can also hurt with your silence

- Paolo Coelho-
Assalamualaikum.
Baru sebentar tadi menjengah Twitter Dr Maza kemudian terbeliak jumpa quote sebegini.K,aku terbeliak besar dan tersenyum.

Yalah sebenarnya aku agak jakun banyak bila terjumpa 'wisdom quote' sebegini.I was like;

'what are they actually thinking until this awesome quote perched into their mind?'

K.Back to story.

1 - Pernah tak kita berdepan di dalam suatu situasi yang mana kita terlalu malas nak bercakap ? Kita rasa soalan dia hanyalah retorik dan tidak memerlukan jawapan,namun sangkaan anda meleset.Sebenarnya dia menunggu jawapan anda.Anda diam.K that's hurt actually.

2 - Pernah tak kita ada meeting disebabkan masalah yang timbul dalam apa-apa organisasi kemudian semua diam tidak berbicara bila ditanya ?

Contoh.

''Kenapa korang tak hantar lagi draf untuk majalah sekolah ingat sket aku SPM tahun ni ! ''

semua diam.

K that's hurt tho.

3 - Pernah tak kita buat kesalahan lepas itu seseorang yang menjadi mangsa atas kesalahan kita tanya dan kita diam ?

Contoh.

Mak Ali minta Ali cuci ikan dan buang isi perut.Ali tak reti.Dia tidak membuat mengikut cara yang sepatutnya.Lalu dimarahi dan ditengking atas kejahilannya.K rasa sakit sangat hati ibu bila ditanya;

'Ali kenapa kau buat macamniiiiiii' ( sepanjang 7 harakat ).

Ali diam.K thats hurt.

Sebenarnya..dalam perjumpaan yang pelbagai di sekolah aku,ramai yang lebih mementingkan 'silence is golden'.K kita boleh nampak keSCHOLARan disitu apabila seorang yang pendiam tiba-tiba buka mulut macam naga tahu.

*api keluar dari mulut lantas menghembusi segenap alam*

adeh terbakar pula hoi hoi.

Tapi..secara peribadi aku lebih suka sekiranya 'cakaplah whatever yang korang nak dalam perjumpaan ini.Takmahu jadi silent mood.Kita sekarang 'general or outdoor' - boleh ?

Mungkin kadang-kadang berdiam diri nampak sangat annoying dalam beberapa situasi.
Atau mungkin juga berdiam diri menunjukkan tiada solusi.Melambatkan kerja.Lambat kerja lambat study.

Banyak masa terbuang situ.Mungkin jugak.

Atau mungkin juga,si 'bising' perlu diam dalam beberapa situasi kekadang bising tak bertempat pun annoying juga.

Tapi aku tak menafikan frasa pertama Paolo Coelho bahawasanya;

you can hurt with your words

Seperti kata mat saleh :  A pen is mightier than a sword .

Mungkin zaman sekarang kita perlu mengambil unsur Balaghah bahawasanya quote 'A pen' juga tertuju pada penulisan.Penulisan - words.

So berkait bukan ?

Ya,luka bila terkena duri sakit.Luka tercucuk tulang ikan jaket bila makan di DM (dewan makan) sehingga gelak terbahak-bahak kemudian tercucuk tulang ikan pun sakit juga.Sakit fizikal.

Sakit kata-kata ? Mungkin hubungan rosak.Adu domba - fitnah - keji mengeji - mengumpat bakal berlaku.Kata-kata jugak.

Oh how I wish there's no language in this Earth.Tak ada bahasa maksudnya tak ada kata-kata lah kan?

Namun,mungkin masyarakat perlu mengambil kira selain 'silence' atau 'words' ada satu lagi yang menyakitkan - glance.

glance.Pandangan.Suka ku tafsir sebagai - jeling.

Jeling ? Kekadang jeling pun sakit hati juga.Padahal dia cuma lalu membawa buku setebal beberapa inci untuk ke kelas prep dan kebetulan menjeling kita - eh ape kehal nya yob ?

Sakit kan ? T_T

Ok.That's all.Saja nak cerita  pasal wisdom quotes sebegini.
Esok nak ke Kinokuniya bersama Kak Maisha.Moga Allah permudahkanlah.Moga mak aku bagi duit lebih sebab nak beli buku Yasmin Mogahed oh puhleasee ?



Dec 29, 2012

KEKOLOTAN

Panas hati.
Bukan aku nak berlagak macam 'ya atas dunia ini kau seorang sahaja yang betul maka berdirilah di Puncak Everest.'
Aku tidak mahu memanjang-manjangkan cerita blog ini agar sekiranya aku mengantuk nanti dapatlah aku terus publish dan menjadi santapan kalian untuk membaca dan silalah bantah kalau perlu.

Aku tak kata politik tu salah walaupun situasi di Malaysia ini membuatkan aku menjauhkan diri seketika dari dunia politik - cukuplah dengan pelbagai akhbar dan media yang melaga-lagakan orang Melayu.

dan jangan sampai institusi raja-raja serta kedaulatan agama Islam jatuh hanya kerana sibuk berpolitik sampai lupa daratan.

Tapi aku agak geli geli dengan segelintir pelajar yang melibatkan diri dalam dunia politik macam dia tahu semua perkara.Kecoh mengomen tentang ekonomi like what the fridge kau belajar ke semua ini dan kau tak ambil akaun pun jadi jangan bising.

Aku juga hairan dengan segelintir yang menyertai demonstrasi dan dengan petahnya mengaku dia berjihad di jalan Allah.Tidak gua tidak tuduh lu syiah but think - jihad kita sekarang menuntut ilmu kot.
Carry on kalau rasa kau sedang berjihad di situ tapi kenapa kau tidak terus 'syahid' disana ? Baru aku gembira tanpa mendengar sebarang intipati berbaur politik diuar-uarkan di dalam kawasan larangan berpolitik.

katanya; ' segala aspek hidup kita adalah politik ' . Sudahnya dia menyembang tentang 'parti' berbanding politik itu sendiri.Norm.Memang kebanyakannya menyangka begitu dengan besar kepala dan menolak sekeras-kerasnya bantahan untuk tidak berparti di kawasan larangan.

Berparti.Bukan berpolitik occay.
Bukan aku suruh engkau langsung tidak berparti tapi hal sebegitu adalah terlalu tidak perlu di tempat yang seharusnya kau fikir masa hadapan.

Bukan aku nak kata kau ni tidak educated but man kau boleh tak diam seketika dari memperlekehkan Rosmah ? Bukan aku nak setuju dan menjadi tulang belakang Rosmah tapi mengapa hanya dia yang kau attack despite rambutnya yang sebegitu ? Buka mata.Ramai lagi melayu yang lebih teruk ! yang tidak solat yang warnakan rambut yang bersekedudukan yang terang-terangan berdansa di kelab malam.

Mengapa hanya dia ?
Sudahlah.Berhentilah.Nanah telinga mendengar dan baik lagi kalau aku dengar Maher Zain berjuta kali walaupun mungkin akan jemu.

Sudahlah.Aku benci bila mereka mempermain-mainkan BR1M mahupun segala macam bantuan yang kerajaan bagi.Open sikit - kau pakai juga rm100 tu beli gula-gula kan ? Kau pakai rm200 baucer beli pensel kan ?

Apa yang kerajaan salah.adalah salah.Namun itu tidak bermakna kebaikan yang mereka bagi kau boleh permainkan hanya kerana kau di pihak 'sana' ? Kau suka kalau kau buat baik tapi orang pandai dark side ? 

Pasti tidak.

Ya sudahlah mengutuk tentang parti politik di kawasan larangan.Kalau mahu bicara - sila keluar sejengkal dari pintu pagar.

Melayu.
Suruh belajar taknak,mahu berparti je kerja.Tunggulah umur kau sampai masanya untuk kau menjadi seorang berbangsa Melayu yang matang dalam politik.

Aku bosan.

Nak tanya apa-apa ? http://ask.fm/penawirawati :))

Dec 27, 2012

Mengapa aku bertudung labuh.

Assalamualaikum.
bismillah,pergh rasa cuak pula dengan entri kali ini,macam entri terakhir dalam hidup je hoi hoi.
argh kecut perut pula grrrrr.

begitulah rupanya aku bertudung labuh kakakaka.
(yang baju biru tuh)



Dari mula tingkatan satu lagi,aku telah tercampak ke bumi Sabak Bernam yang dirasakan terlalu aneh pada pertama kali mendengar.Tak terbayang tempatnya.Tingkatan satu lagi aku dah berdiri di atas kaki sendiri di rantau orang untuk menuntut ilmu.Mak ayah ni pula bukan jenis memanjakan,dan aku pun lebih selesa kalau tak menyusahkan.Maksudnya,setiap kali balik asrama ataupun pergi,aku prefer pergi sendiri.

Tak kisah.Bas,tumpang orang atau mana-mana sistem pengangkutan yang boleh diguna pakai.

Sekolah tu pula,sekolah agama.Also known as Sekolah Agama Menengah Tinggi Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah.Siryes tak pernah pun sangka wujud sekolah ini.Masuk pun sebab dapat tawaran Maahad Muhammadi Lilbanat tapi jauh sangat ! Kelantan tu.

Maka aku ikutlah kata mak ayah ke Sabak Bernam.

Memang disana adalah satu kewajipan untuk bertudung labuh dan ditetapkan paras etc etc.Jadi emangnya aku telah didedahkan dengan tudung labuh.

Namun,langit tidak secerah bumi Afrika.Aku dulu berada di zaman Jahiliyyah.Zaman kejatuhan Reinassance.
Tak tahu lah apa yang aku fikirkan sebenarnya waktu zaman dulu-dulu.Tapi,sayonara Jahiliyyah ! Aku tinggalkan jahiliyyah yang tercampak ke dalam gaung yang terletak di Mexico.

Hampir 2 tahun lebih aku mencari identiti diri.Terumbang-ambing.Masih lagi dengan pakaian jahiliyyah.Masih lagi dengan perangai jahiliyyah.

Masuk tingkatan 3.
Alhamdulillah,dapat jadi dormmate Kak Farah.Subhanallah kak Farah ni sangatlah ohsem dan terlalu menjaga ahli dorm dengan tarbiyyah.Seharusnya aku berterima kasih pada kak Farah because she's the one that changed me*dengan bantuan Allah*.Bayangkan,kami ada usrah tiap jumaat.Semua kena bagi tazkirah.Bayangkan,kami tak boleh solat dalam dorm.Bayangkan,dia didik kami dengan solat jemaah.Bayangkan dia tunjuk qudwah hasanah yang masyaallah osem sangatlah.

One thing pasal kak Farah ni,dia sangat pandai.98 % untuk SMA dengan 8 A untuk exam form 4.
Sekarang sedang menunggu persijilan Darul Quran kemudian buat Medic.
Kak Farah jugak yang lantik aku jadi naqibah,seterusnya membuka ruang lebih besar untuk aku tajdid diri.

Kemudian,kalau nak exam je kan mesti aku lepak dengan kak F ni.Sebab apa ? Sebab dia akan ajar something lepastu esoknya exam keluar.Lol memang pergh subhanallah ni lah kelebihan orang yang dekat dengan Allah.

Waktu tingkatan 3 ni pula,aku selalu sakit perut malam-malam.Kadang 3-4 pagi tapi selalunya empat pagi.
Dengan gagah perkasa aku ke tandas tanpa berteman,sebab taknak susahkan kawan.Yelah nak ambil exam besar kan,jadi penat tu subhanallah sangat sangat.Guru-guru drill drill drill setiap hari.

Kemudian sakit perut itulah yang aku berwudhu' lepas wudhu' batal.Dah ambil wudhu'..apa lagi.Qiamullail lah .Jadi situ aku mulai rasa kena sangat berubah.Rasa tenang sangat.

Dah.Situlah aku mula berubah sikit-sikit.Keluar sikit dari kepompong jahiliyyah.

Masuk tingkatan empat.
Teringat pula,satu malam tu aku tersedar dari tidur.Kemudian nampak sesuatu berwarna putih seolah-olah sedang terapung.Malam di Sabak ni gelap pekat.Susah nak nampak..

aku tengok lama-lama.Adakah aku nampak tuttt nauzubillah lah kan.
Rupanya Kak Hanisah buat tahajjud.Sekali lagi,Allah bagi peluang..dia beri kakak dorm yang sangatlah tabah dan rajin beribadah.

Kak Hanisah ni wa tell you takkan buang masa bukan kaki tidur serta solat awal waktu.

dan sangat memelihara tahajjud.

jadi..disitu titik perubahan mulai membesar.Drastik.

Ya,mungkin ramai gila kot terkejut dengan perubahan aku.Perangai hmphh gila-gila dan gelak pun macam hantu tapi boleh bertudung labuh ?

Ya saya boleh saya mampu saya kuat !

Namun,antara sebab lain pula,mungkin pembacaan aku kepada buku-buku Fatimah Syarha serta buku nukilan ulama' yang malas nak ditype disini.

Justeru,aku yakin.Setiap orang boleh berubah dan mampu.

Jangan disangka yang baik hari ini dulu tidak bergelumang jahiliyyah.The cycle continues.Jgn disangka jahiliyyah hari ini esok tidak berubah.

Dec 22, 2012

Intepretasi berbeza-beza.




Assalamualaikum warahmatulahi wabarakatuh..
Tengok jam, 4.24 pagi.*Isk isk update blog balqis ?*
Iya,hapdet blog.Nanti nak balik kampung.Balik kampung bermaksud tidak online.Hewhew :3

Intepretasi Berbeza.



Intepretasi berbeza selalu berlaku dalam communication,tidak kisah dalam bentuk lisan mahupun secara komunikasi penulisan.Kadang-kadang komunikasi ni terlalu rumit,satu ayat boleh jadi 10 maksud.

Ilmu balaghah pula,yang mengajar aku supaya berhati-hati dalm mentafsir cakap-cakap orang.Tapis demi tapis,take the root bukan opinion ataupun tafsiran segelintir manusia yang sesedap rasa.

Percaya kalau aku cakap, kadang-kadang manusia lebih suka mentafsir ayat secara menyeluruh.Maksudnya,si bercakap tadi akan dinilai dari perbuatan mahupun perangai dia.Instead of,taking the root of the sentence,si pendengar lebih gumbira membuat intepretasi sebegitu.Hairan!
Maka jadilah intepretasi yang berlainan,menuntut kepada perbalahan dan ketidak sefahaman.

Lebih buruk,bila dah salah faham mula berbincang antara orang lain secara belakang.Dah bincang, takkan tak mengumpat.Kemudian jadilah satu persepsi buruk terhadap si bercakap tadi.Sedangkan, si bercakap tadi langsung tak tahu menahu pasal pentafsiran maklumat tadi.

Hebat tak hebat bila manusia bertembung minda dan pendapat !
Kalau tak pandai mengelak, berbeza pendapat akan menyebabkan perpecahan.Sedangkan, khilaf itu rahmat.Tahu rahmat ?

Ni aku jumpa dari Fesbuk orang..


It's hard when you don't really fathom of what others thought and said as only you were there listening to them. it's unfair to judge someone based on your perception and judgement without relevant thinking. plus, you just take half of their quotes, ignoring the rest of what he wants to speak. that's the retard of our society. :{
Aku setuju tahap langit ke tujuh dengan statement ni.

Kemudian,
pernah tak kita alami satu ketika di mana kita menyampaikan sesuatu,namun dikatanya 'menunjuk' without even fikir lebih dalam dan dalam.

Pengalaman aku sendiri,
satu hari tu,aku bagi tazkirah untuk fatayat yang ma'zurah..


"Dulu saya jahil giler.Taknak terima kenyataan takdapat masuk Kisas.Tapi alhamdulilla,rupa-rupanya Allah gantikan dengan sesuatu yang lebih baik.Hari ini,lepas saya balik solat dhuha saya terima surat.Menjadi best student PMR negeri selangor untuk SABK''.

Itu je.Tak ada langsung niat nak menunjuk.Apa yang aku nak sampaikan  aku rasa orang asli batu 12 pun faham rasanya.

Tapi apa yang segelintir manusia yang cetek pemikirannya interpret,


"Balqis Azhar menunjuk''

Awalnya aku menangis semahu-mahunya.Sehari suntuk aku menangis sampai tak hafal apa-apa.Padahal exam  SMA 2hari je lagi.Kemudian aku fikir balik...

Lantaklah mereka nak cakap apa.Inilah fitrah kehidupan, bukan selalu kita diuji.Mungkin Allah nak tunjuk aku supaya aku lebih matang,atau mungkin aku perlu lebih lebih lagi belajar erti kehidupan.

Bagaimana pula dengan orang yang menegur kita.Sedangkan dia tak pernah pernah rapat dengan kita.Mengambil ''how are we'' daripada segelintir manusia yang sekadar sembang belakang, bukan mengenali dengan lebih dekat.Lantas,

''Oh macamtu ke dia...''

TAPI, aku sekadar diam.Sebab aku tahu, aku ada mereka yang cukup mengenali aku lebih dari mereka.Aku ada kawan yang kenal dari sekolah rendah,berbanding mereka yang mengenali aku tidak sampai setahun.Aku ada kakak dorm yang tinggal sebumbung,dah tentu lebih lebih lagi kenal aku.Dan aku tahu,mereka sentiasa protect aku diwaktu aku betul,dan backup bila dianiaya.

Pernah ada yang 'menegur' aku atas 'kesilapan' aku.Aku orangnya bukan ego.Tidak..kalau ada yang merajuk dengan aku ( fatayat saja okeyy ) maka aku cuba se-sweet mungkin nak pujuk.Haha.Tak percaya ? Sudah.

Tapi bagaimana kalau benarlah kita tidak begitu ?

Bayangkan situasi satu.
Kita dapat anugerah.Kita post Fesbuk.Kita letak pemenang tempat pertama,kedua,dan ketiga.Kebetulan, kita tempat pertama.

Intepretasi satu.
"alhamdulillah,tahniah la Sameon..rezeki engkau yaa..balik asrama senyap senyap rupanya ambil hadiahh..''

Intepretasi dua.
"Isy menunjuk gila bapak.Tahulah nombor satu tak payahlah nak show off.''

Sedangkan,hakikatnya disebalik perbuatannya rupa-rupanya cikgu minta masuk Facebook.Minta tag.Nak buat report kepada pengetua atas kejayaan kita.Cikgu nak save gambar.

Nampak tak Nampak tak Nampak tak Nampak tak Nampak tak Nampak tak Nampak tak Nampak tak
Nampak tak Nampak tak Nampak tak ?



Tahukah, dari intepretasi yang buruk tadi akan mencetuskan virus yang lebih buruk.Maka lebih banyak intepretasi buruk akan membontoti intepretasi buruk yang kedua.Ada  3456789 lebih syak yang memvirus.

Mulalah,cop macam-macam.Upsss REALITI hokeh.

"Macam mana saudari tahu 'someone' yang corrects kita tu adalah corrects? Macam mana kalau pendapat dia salah? Adakah kita patut terima juga? Kalau tak nak terima, adakah kita di-cop sebagai seorang yang ada masalah ego?"
"If someone corrects you and you feel offended, then you have ego problem. But how if the corrector yang salah?"


Mungkin sebab itu,
Allah melarang daripada bersangka buruk.Sangka buruk ini bahaya.Lawan sangka buruk - husnuzzhon, optimis.

Sentiasa berfikir baik.Sentiasa cuba optimis.

Sudahlah,syak wasangka itu lebih banyak bohongnya.Syak wasangka menggelapkan hati.Tahu ?


Mungkin Mirwana punya resolusi.Hayati lirik.
Okey ? Tenang , mari perbetulkan diri baru boleh fikir mengubah masyarakat.

Dec 21, 2012

Ilham Mujahidah I

''Ok ummi,Alia pergi dulu!''

Basikal yang diletakkan di belakang rumah ditarik.Langkahnya cepat dari biasa.Dibelakangnya ada beg berwarna coklat,terisi buku rujukan mahupun latihan Matematik Tambahan.Tangannya terasa kosong.

''Eh mana stongan aku !''

''Aliaaa ! Taknak makan dulu ke ? Nanti balik petang susah.Lapar nanti ! ''
''Takpe ummi,nanti balik class Alia makanlah.Alia dah lambat dah ni..''

Dicarinya stokin tangan yang entah kemana dicarinya semula.

''Aih ini dia..ish suka kan main sorok-sorok.''

Dengan lafaz basmalah,dia memulakan langkah.Jarak rumahnya ke pusat tusyen agak jauh.Tengahari yang mulai membahang membuatkan Alia sedikit berpeluh.Untuk kelas petang,Alia sekadar menaiki basikal.Tidak mahu menyusahkan mak ayah,itu pendiriannya.

Telefon berdering.Lagu Langkah Tercipta berbunyi sambil bergetar dipoket seluarnya.Mp3 berwarna ungu diberhentikan.

''Assalamualaikum.Ukhti,mana sekarang ? ''
''Waalaikumussalam.Hish kenape call sekarang ? Tengah drive ni ! ''
''Drive?''
''Aah Mercedez.Basikal ana namanya Mercedez.''
''Ceh nak pung pang pung pang bercerita.Ana pergi tusyen teruslah.Jumpa disana.Sudah lambat dah ni.''
''Hmmm yelahh.'' lemah nafas Alia.Ini pertama kali dia ke pusat tusyen tersebut.Dia belum pasti lokasi tusyen itu,sekadar mendapat klu dari sahabatnya,Fakhira.

Akhirnya sampai juga Alia di lokasi yang dituju.Basikalnya diletakkan di tepi jalan.Moga-moga tiada yang mencuri...

''FAKHIRAAA!'' Segera Alia menjerit apabila memasuki pusat tusyen tersebut.Dia tahu sudah lambat.Di tengah jalan tadi pun,sudah puas dia memecut.Hampir saja Alia kemalangan.Mujur dapat dielakkan !'

''Awak cari siapa ? ''.Muncul seorang lelaki yang berkulit agak cerah,tinggi hampir 160 cm.Berbaju warna ungu.Kegemaran Ilham Alia.

'siapa mamat nih ? Huh pikir hensemlah tu nak tegur aku ? Cis ni Alia laa.Tak ku pandang dikau melainkan kerana agama ! Isk apa kau merepek ni Alia....'

''Fakhira.Dia bertudung labuh.Kenal ? '' . Tudungnya diperbetulkan.Sekadar mengelak dari memandang mata lelaki tersebut.

''Oh rasanya saya nampak tadi.Dah masuk class Cikgu Atiff .Tunggu ! Saya pun mahu masuk kesana.Kelas Matematik Tambahan kan?''.Jarinya menunjukkan ke arah pintu berwarna coklat.Lelaki itu terus memandangnya dengan tenungan 'hairan'.Mungkin...

''Ehmmm..'' Hanya mengangguk lemah.Ilham bergegas masuk membelakangi lelaki tersebut.

                                            *****************************************
''alamakk hujan ! Macammana ni Fakhira ? ''
''Alamak..ukhti naik basikal kan? Ana tak boleh nak tolong.Selepas ni ana ada class Biology..enti tak ambilkan ?''
''Tidak...tapi...''

Datang seorang lelaki yang pernah dilihatnya.Siapa ya ? Akalnya bercempera.Ligat memikirkan siapa lelaki tersebut.Rasa macam pernah dilihat,namun macam tidak..

''Mahu saya tumpangkan?''.Senyum manis dari Farhan kepada seorang muslimah dihadapannya.Terlihat lesung pipi,menjelaskan lagi ketampanan wajah Farhan.

Ilham Alia  memandang tepat kematanya.Dijatuhkan bebola mata ke bawah.Tudung labuhnya mungkin aka kuyup andai menaiki basikal.Stokinnya mungkin akan basah terkena lopak.Namun..takkan itu menjadi alasan untuk dia menumpang kereta orang yang tidak dikenali...


Dec 19, 2012

PMR isnt the final stage.






*gambar lama waktu ambil PMR result.

Alhamdulillah, I felt what they felt.The feeling of taking slip with a long straight smile on face, knowing that you're one of the best.The feeling of you've make your parents proud of you.The sense of you're standing with the best people amongst you.

How about others ? Those who didnt feel what are you feeling ?
I dont know.Its something I never savour before.For every exams, I undulge awesomeness feeling.Undoubtedly, I forgotten what minority feel,minority people with a-not-flying-colours result.

When I was in standard 6 , I got 5 aces and mumtaz with 94.4 %.
When I was PMR, I got 9 aces.
See ? I dont know what is the feeling of becoming one who didnt achieve what they want.

suprisingly, today..the result for PMR 2012 just came out.Some happy, some sad.

Well, I knew what's their feeling of getting straight a's.I knew.
But they supposed to understand that PMR is just nothing.It may prominent, to determine your stream.
But hey !! Eventhough you failed in PMR,that does'nt make you fail forever. Yes maybe straight a's students will have alot of privileges but hey,you will have your own privileges too.

In another way, it's not how many a's that you have in your hand, but it's how would you act after the result came out.

This isnt the end.It's just a beginning.You will fathom that life during the 4th year of Highschool is hard. ( not for SBP/MRSM/SMK).Dear all SABK students, form 4 year is completely different and tiredfull.

You have to struggle for academics.
You have to  struggle for SMA which will be hard.too hard with a higher syllabus.

One thing that you should know, kita *SABK students* akan sentiasa dalam rahmat Allah kerana belajar ilmu agama.Yang penting jaga pantang larang.Apa yang haram remains haram.Makanan perlu dijaga untuk hafazan uolsss.Hafal,jangan jadi macam batch kami.Menyesal pulak tak menghafal dari awal. huahuahua.

SPM ? yes SPM is crucial but it's not the final stage of your life. They say that SPM is everything. Living in sekolah agama, I was taught that life is about second chance.You still can go oversea eventhough you're not excellent for SPM, if you got Mumtaz for STAM.

Most of us never realised that SPM is crucial but it's not everything.
But hey,let's just follow the current examination system...do your best in every exams as what Allah told us,

''hayya 'alal falaaah.''

congratulations to all of you whom works so hard to get what you want.
congratulations too those who can accept allah's fate,though its hard to accept in the reality.
congratulations to self for all the sacrifice is paid.
weee~

CONGRATULATIONS FOR SAMTSSAAS FOR THEIR HIGHEST ACHIEVEMENT !

Dec 17, 2012

Sebenarnya....

Bila aku pergi kenduri kahwin di Wangsa Maju tadi,
aku mula terfikir.


Sebenarnya perempuan yang berblonde rambutnya solat kah ?
Sebenarnya perempuan yang freehair tu solat kah ?
Artis-artis yang berpegangan tangan tanpa rasa malu itu, solat 5 waktu kah ?
Bagaimana pula dengan menteri-menteri mahupun pemimpin yan ditangkap atasa dasar korupsi ?

Bagaimana pula dengan remaja hari ini ?

dan aku.....
adakah solatku diterima ?

Benda solat bukan main-main.Malahan solat benda pertama yang dihisab kelak.
Tapi aku masih lalai , belum benar - benar khusyu' dalam solat.Malah,entah-entah bacaan solat belum sempurna.

Namun pengalaman menunjukkan begitu.
Kesempatan aku untuk menunaikan solat di masjid-masjid mahupun surau di shopping complex menunjukkan, 'YA' mereka juga menunaikan solat disebalik penampilan begitu.

Kemudian aku mencari kenapa hal ini masih terjadi disebalik solat yang dilakukan ?
Mungkin jawapan ada pada aku.
Mengapa aku taat dalam kemaksiatan walaupun mampu solat 5 waktu ?

Kalian pun ada jawapannya.
Moga aku dan kita semua berusaha memperbaiki ibadah.Mencari cintaNya dari solat.

Dec 15, 2012

What is my feeling when I was taking PMR result ?

Gooddieee! Oh my, I'm supposed to revise subjects not to bloggg ! Hmm..tak apelah, for the sake of my juniors,I'll update my blog.weee~

So,the title is quite a riddle,kann??

What is my feeling when I was taking PMR result ?

Takkanlah kau orang nak jawab,it supposed to be me answering that question for I'm the one facing it.Lol.

Em,
Less than 2 weeks before taking my PMR result , I cried like everyday and asked myself,

''What if I dont get a good result ? What if I dont get straight A's ?'' Nauzubillah..

Because I have thousands(cehh yoyo je) of reasons why I should get 9A's.

Alhamdulillah, I kept doing Hajat prayer and Taubat prayer.Also,tahajjud once the exam ended.
But through the day getting nearer,I cried in my solaah.I dont know, I'm just touched.My feeling was unexplainable,and being emotional that time.I dont know why.

I even cried  when reciting do'a..I told Allah,

''Ya Allah, Kau Maha Penyayang Maha Mengetahui akan segala-galanya.Balasilah segala usahaku dan pengorbanan kedua ibu bapaku dengan kejayaan dalam PMR..''(well the doa is surely gonna be long lol ).

The night before taking PMR .

I dont sleep.I cant even sleep.I'm anxious like blergh you can never imagined.huhu :~)

The morning.
Aah the Government has provide a simple way to check for result through sms, I used it.
Tapi tak dapek-dapek~  cisss buat wa geram tahap seribu je.Pagi tu pulak Abah dah mula usik-usik,

''Qish,berape A?''
''Entah,KPM suruh rahsia !''
''Boleh ke ni..daat stret A..?''
''entahlah....''

Sempat pulak tu makan durian pepagi result keluar,kunun tak de pape yang berlaku.Poyoosss~
In my heart, I just read surah al-Insyirah and selawat selawat selawat.

If you want to find calmness, do read Surah Insyirah and Selawat upon Prophet Muhammad.

and yes, before you went out to school, perform Dhuha prayer and pray.Pray may Allah ease your way. Pray to Allah and ask Him to put your heart in Redha.Redha to anything that might happen,insyaallah.

For this time being my little junior,
This is TAWAKKAL phrase where you cant change anything except by do'a.Just go on with your life in good way, enjoy your day.You might feel different after the result came out,trust me !!

And the only thing you should know, PMR is just a beginning.Getting straight A or not,it's a second thing.
Yes,it's crucial but it's not an end.

If you got straight A's , dont forget to say Alhamdulillah,and sujud syukur.
if you dont, do that too.

Dont lose hope ! Dont cry ! Dont blame yourself nor Allah . He gives what's the best for you,at that time.
Yeyy ;) Goodluck my dear juniors ! Oh you can read my PMR diary on the label PMR ( rightside of the blog ).

Bye,assalamualaikum!

Dec 14, 2012

How to manage time for SPM 2013 Candidates.

Assalamualaikum and good safar everyone !

"Demi masa. Sesungguhnya manusia itu benar-benar berada dalam kerugian. Kecuali orang-orang yang beriman dan mengerjakan amal saleh dan nasehat menasehati supaya mentaati kebenaran dan nasehat menasehati supaya menetapi kesabaran." (Al-`Ashr: 1-3)

Well this topic is quite interesting to talk about,as I'll talk personally and at the same time..we will try to find resolution for our problem regarding how to manage our time.

Let's be productive people! You never too late anyway.

Soo~ thinking how bad I waste my holiday unproductively, I just realized,
''man I gotta do something.It's already 14th December! ''

Well actually, I think I've spent time better than any school holiday before.I even sleep before subuh ( hahaha something should proud of) because yeah, its been two year since 2010 I'm changing my body biology by sleeping after subuh.Or worst,after Dhuha prayer.And I'd sleep in the morning until dzuhur.Wow I think alhamdulillah, I've stop this bad habit this year.=D


Bytheway,back to the title..as we all know that I'm going to sit for espyemm( read : SPM ) to manage my time productively during holiday is crucial.Repeat ; crucial !!

Another bad habit of mine is that, I love to sleep blergh.How I wish I can sleep least.Hmm..Insyaallah I'll try my best to change this bad habit insyaallah !! With full of determination and perseverance to fight nafs yeah yeah :))

Straight to how to spend our time the best for espyemm.(this gonna be a long post lol )

First,
Make sure that you spend your time revising subjects 3 hours ( at least ) a day. This excluded your time to do homeworks or tutorial or group study.When you're getting nearer to Jihad ( its exam actually, my friends call it as jihad as we'll fight like a war ) , do study about 5 hours a day.It doesnt mean you have to study 5 hours non-stop.No.Take 1 hour before subuh, 2 hour in the evening, and another 2 hour during night.

Second,
During class lesson,be happy ! Do enjoy and take part in class lesson.It means, you must make yourself participate in whatever activities or quizzes your teachers make for you.I've been into that situation, and I found out that this is the easiest way to not to SLEEP in class.Yeyy ;) Antidot dah jumpaa~~

Third,
Prepare what you wanna do on that day specifically , and make some what-to-do list for week schedule also  by generally.Do tick what you've done so that you'll know what you have'nt done yet.Trust me, once you do this, you'll become extremely zealous in finishing all the what-to-do.

Fourth,
Reward yourself !! When I was taking PMR , whenever I achieve a progress in exam or I've finished tonnes of homework..I'd grant myself by eating ~~~ (p/s: menu di asrama bukanlah makanan chicken chop or tutti frutti, but rather than roti campur ais krim emm yummy~).I also reward myself by reading =') Couldnt resist man,I just love reading !

Fifth,
Find the best time  to study.As for me, I'd rather to stay up or study during night instead of during asar time.
How about you?

Sixth,
Sleep less !!!! (peh apsal banyak tanda seru nih blergh xD )

Seventh,
Twitter ? Blog ? Facebook ? Tumblr ? Oh come on ! SPM doesnt mean you cant do all this..yeah..unfortunately, YES but you must lessen the time.Just for less than a year and horreyy you can do what you wanna do...(p/s : I'm going to deactivate my Facebook acc k.ni bukan main-main).

Eighth,
Do  alot of practise.You *and me, cant rely solely on teachers k.Put some effort and sacrification to it. Like, buying own notebooks,exercise books.

Ninth,
Give.Give sedekah.Trust me, it worth it.Its the shortest way to grab success.

Tenth,
Set your intention to learn because of ALLAHU , and for the sake of Ummah.Also, set your heart and du'a,

''Ya Allah please brighten my heart to gain knowledge.Ya allah please make me master in this subject cuz I'll teach my friends, and I wanna contribute to ummah.'' 

This is what Dr Fadzilah Kamsah taught me when we met at PWTC. ^_^

Eleventh,
read surah Al-Waqiah.Pray that may Allah easier your future and ease your way.Aamiin :)

Last and the most important,
Ask do'a from your parents.When I was taking PMR, I suruh nenek opah tok ayah segala bagai suruh baca do'a untuk aku.haha..siap suruh baca yasin lagi tuh mintak doakan 9A.Masa SMA pun gitu gak ! Wew alhamdulillah,I really find its working dude.

This is the last paragraph and I'm not joking, spend your time very well.Yep its never too late although you might find the phrase 'its too late' in managing time.No, you dont have to hold on to that phrase.Just believe that Allah has give us 24 hours a day and set your day to be the best day ever.Also, make yourself productive, and no tense okay ;) Smile as it will lessen your burden, and release all your tiredness insyaallah.





Dec 12, 2012

Things we always did.









Ever heard this kalamullah ?

''Hai orang-orang yang beriman jika datang kepadamu seorang fasik membawa suatu berita maka periksalah dengan teliti agar kamu tidak menimpakan suatu musibah kepada suatu kaum tanpa mengetahui keadaannya yang menyebabkan kamu menyesal atas perbuatanmu itu.''


Emm frequently heard, but hardly to implement....Am I right ?

The things started when people loves to add ups
 alot of stories to make it real (kononnyalah).They add the story with sugar,salt,ketchup,spice,condiment and whatsoever ingredients which turn up a story to be different from the source.

Aaaa a fact that is necessary to know,
95% of a the spreaded stories are unreal from the source.

As for ex ;
''Jah,kau tahu minggu lepas Kak Midah mengamuk bile pergi kedai Pak Din sebab harga mahal.''

when it comes to the 99th person,the story turns like this,

''Minah kau tahu si Jah tu mengamuk kat Kak Midah sebab Najib naikkan harga barang.''

*Haha why Im involving Najib in this matter???*

Haa, kalau pernah main radio rosak tu mesti paham paham sendiri la kan xD

Guys, spreading stories is not cool.You wil be hurt when youre the victim of the slander.Ive feel it, trust me, its a trillion pain hurter than undergoing an operation.
Going to the man in the story,asking the truth,is wayyyy better than spreading sotries and slanders.

^__^ Goodluck for me,and you in doing what Allah told in ALQURAN! ♥♥