Followers

Nov 28, 2012

Aku Pelajar Agama.



Alhamdulillah,Allah pilih aku jadi pelajar sekolah agama.
Harapnya,aku akan jadi seorang scholar yg mempunyai background agama yang baik.Jadi ahli sains Islami.
Macam Al-Khawarizmi,Ibnu Firnas, Ibnu Sina and etc etc.

Tapii...sebetulnya aku ni benar-benar pelajar sekolah agama ke? Memanglah betul nama aku telah termaktub  dalam data JAIS sebagai pelajar sekolah SAMTSSAAS,tapi memikirkan hakikat..aku kembali mempersoalkan diri

''Aku betul betul pelajar sekolah agama ke ? ''

Disaat pelajar sekolah agama lebih tendency ke Bahasa Arab, aku memilih melibatkan diri dalam sesuatu yang berbahasa penjajah.

Disaat pelajar sekolah agama dikenali dengan ''ana enta'', aku pilih ' I you ' bila mingle around dengan orang luar - non muslim , english educated friends.

Disaat pelajar sekolah agama dikenali dengan lagu nasheed or whatsoever lagu yang berbentuk ketuhanan,
aku pilih menjadikan FlyFm sebagai halwa telinga.Tapi...pada masa yg sama aku masih melayan lagu nasyid ok!

Hmm aku memilih sekularisme ? Oh well mungkin sebegitu sekali aku dituduh atau dilabel.Atas dasar segala macam curahan idea aku menunjukkan ke arah sekularisme, instead of fikrah islamiah.

Aku jugak *in case if you dont know me* seorang yang bukanlah pemalu macam wanita lain kat SAMT.
Tapi, aku cool.Standard je.Tebal je muka.Aku bukanlah,

''ihik ihik kau ketuklah pintu kelas ni,aku seganlah''

oh oh big NO for it.
Sebab aku belajar hadith Rasulullah berkenaan haya'.Laisa haya' haqiqiyyah.(Ok korang pehe dok nii..??)
Sebab malu yang sebenar adlh meninggalkan apa yang Allah larang,melaksanakan amar makruf.

BUKAN MALU BEGITU yang segan segan apekebende tah.

Malahan,disebabkan perangai aku yang benar benar ingin amalkan apa yang aku belajar, khidmat aku sering diperlukan untuk bermuamalah dengan syabab.Contoh?

''Balqis tolong cakap kat Lupe Fiasco, yang aku hantar buku ni sendiri.''
atau,
''Balqis tolong bagi buku ni kat Ketua.''

''Sis Demi Lovato, kenape tak bagi sendiri  je?''
''Emm aku malulah.Tolong eh.''

Hati aku tahap gamma memberontak waktu tu.Dheyy aku nak jadi jugak wanita yang pemalu.Tapi disebabkan aku selalu perlu bermuamalah,dituduh pula tak menjaga ikhtilat.*IF YOU KNOW ME, then you'll know that I have alot of things to be solve.Mana taknya harapan guru-guru katakann >___<

Lebih daripada tuduhan segala bagai menimpa atas aku, tapi,
~''I gotta be stronggg..just keep pushingg onnnn..lalala'' ~

Malah, bila aku masukkan gambar dalam Facebook , video sendiri,mulalah ada fatayat cakap macam-macam.Tapi aku diam,mungkin dorang ni belum didedahkan dengan daieyah macam AisyahShakirah, or best, Prof Muhaya.
Nak je gua defend diri,

 ''weh at least aku takdelah masuk gambar muka gedik dan mengada-mengada.Muka sendiri sensorang kat cermin tandas or whateverrr lah korang!''

Tak.Aku diam.Sebab aku faham, mereka tak lalui life experience yg aku lalui, tak mingle dengan orang lain macam aku.Pendedahan aku terhadap dunia luar terlalu besar berbanding mereka.Politik?Mak akulah yang selalu heret aku daripada kecil.

Akhirnya,aku mewujudkan satu aliran pemikiran yang sering dibantah kesahihannya.Satu pemikiran yang dianggap salah.

So,kunklusinya, Balqis Azhar bukan syiah k*haha tetibe.


dan inilah sebatian aku, Balqis Azhar yang benar-benar cuba menjadi diri sendiri.


6 comments:

Cik Gadis Tak Comel said...

Assalamualaikum awak :) Tahniah yaa , tapi kan Faie nak tanye lahh , umur awak berapa ? 16 ke ?

Balqis Azhar said...

waalaikumussalam,
Yup 16 tahun.Kenape ya?

antasya aslinda said...

Assalamualaikum Balqis, ajar lah tsya b.Arab. DUlu teringin nak masuk sekolah agama tp tak berkkesempatan :'(

Balqis Azhar said...

I can, but emm Arabic is not my speciality :'(

kila said...

balqis, akak kagum ngn awak!

Balqis Azhar said...

kak kila ni...:P