Followers

Oct 13, 2012

Buta Takdir

                                                      TAKDIR ALLAH ITU MANIS.

Selepas hampir 9 bulan menuntut di bumi SAMT selepas jiwa meronta nak KISAS, baru aku sedar, iaitu ;

The reason why Allah choose me to stay here.( I mean SAMTSSAAS ) .

Ye aku tahu. Betapa lah aku benci, salahkan takdir , frust menonggeng.
Macam seorang manusia tak ada aqidah, tak percaya pada Qadha dan Qadar - Rukun Iman ke enam.

Itulah aku selepas dapat tahu tak dapat KISAS.Tapi itu baru sikit. Aku mohon lagi untuk rayuan ke SBP.

Frust kali kedua.
Tapi sebenarnya, the reason why aku nak pindah sangat-sangat dari SAMT tak siapa yang tahu.Ada yang pernah terfikir ? 

Mesti tak. Mesti orang fikir aku nak ke sekolah terbaik, sesuai dengan status aku, background academic and koko aku.

NO.
Sebenarnya ada kisah yang lagi kompleks. Yang mustahil aku lupa. Kisah yang dulu aku benci bila mengingatkan.Kisah yang buat aku strive tahap gila untuk buat yang terbaik waktu TRIAL PMR sampai demam. Kisah yang buat aku tersenyum bila dapat 9 A , dan mengatakan ;

' Yeah, aku dapat apa yg SBP nak. Aku tahu, aku akan keluar dari sini secepat mungkin! '

Tapi, sinilah aku. Masih dibumi SAMTSSAAS. Waktu aku tak dapat KISAS tu, aku cuba fikir. Cari hikmah dengan naked eye. Ingat senang nak jumpa ? Hikmah tu macam sebiji gula-gula yang dicampak di gurun.Huh, probability nak jumpa tu tak ada dah. Disebabkan oleh faktor ribut angin serta condition pasir gurun yang tak pernah sama struktur.

Sekarang bulan 10. Bila aku re-cap balik ; aku takkan rasa semua ni kalau aku pindah.

1) Redaksi

2) Pembimbing Rakan Sebaya

3) Pembahas Terbaik Sabak Bernam

4) Naib Johan Negeri KAMIL.

5) 2 kali pembahas terbaik KOKURIA, Ketiga daerah 

6) Tokoh NILAM Sabak bernam.

7) Ranking keempat NILAM Negeri, obviously masuk paper SINAR :p

8) Nadwah Kepemimpinan Islam Negeri

9) Nadwah Kebangsaan

10) Paling penting, ANUGERAH PELAJAR CEMERLANG PMR 2011 TEMPAT PERTAMA       (SABK ).



Ok sekarang tell meh ada tak yg sudi nak isikan borang SIS ni ? Hehe :))


Tetibe aku reminisce semula nasihat seorang motivator ni pada aku, di Nur Laman Bestari.

'' Saya ni orang nya macammna berdasarkan tarikh lahir saya?''
'' Tarikh lahir kamu ?''
''9 April 1996.''

Dia pun cakaplah aku ni seorang yang sangat berkepimpinan, kekuatan di suara , jangan ( actually tak prefer) supaya aku kerja bahagian engineering.Kalau boleh lecturer, peguam, doktor.

'' Saya nak tanya ni, kalau katakan saya buntu nak ke KISAS atau menetap di sekolah lama, puan cadangkan supaya saya ke mana ? ''
'' Hmm, kalau kamu dapat tawaran ke sana, nasihat saya adalah pergi. There must be the reason why Allah choose you to go there. Tapi kalau kamu tak dapat , cari hikmah tu. Mesti ada sebab 'Dia' tahan kamu ''
'' Hikmah ? Bukan senang nak cari ! ''
'' Nanti kamu jumpa. Tapi kalau cari dengan naked eye, I'm sure you wont find. Cari dengan rasa syukur, dengan nikmat Iman. Dengan mata hati. ''

giggles. 
Betullah.. If I went to KISAS, I wont feel the feeling of having alot of rezeki.

Dan paling best,
aku dapat tawaran jadi pengawas.


Bayangkan kalau aku pergi sana ? Tak merasa semua ni. Tapi tak tahulah, percaturan ALLAH mungkin berbeza kalau aku kat sana. But here's the thing,

Regretness should not be in your life vocabulary. If you make false decision, you can change it to a better decision. If you make a right decision, it could be false in the middle of the road.

If destiny had already pick a path for you, why dont you go on with the road ? Why dont you venture all the way with your own challenge ?
If there is resist, why dont you grab ? And use all your skills to undertake the resistance.

I knew, Aku rasa macam teruk gila bersastera dalam BM.tapi kekadang nak jugak merasa :P
So, kalau tetibe korang rasa salah buat pilihan macam contohnya ; 
'menyesal gila aku ambik engineering.Bukan jiwa aku kot!'

change it. Belajar sampai 4 flat kemudian yakin dan pasti Allah tu dah tentukan something better untuk future kita. Walaupun mungkin lepas dah habis engineering dia jadi editor majalah ke apa, tapi ada background Islamic studies waktu muda-mudi dulu,

InsyaAllah orang akan hormat kita.
It doesnt matter .
But.. jangan la pakai pendapat aku ni sepanjang masa ! I'm talkinh based on my experience jelaa hihi.

Sebab waktu nak masuk sekolah menengah, aku gila nak SAMBES. Mak ayah aku berpulun nak masukkan ke sana, tapi sumpah SAMT punya pasal aku tak dapat.

Ok fine SAMT manade sumpah macam sumpah Hippocrates yehh.
Bayangkan kalau aku ke SAMBES, mungkin aku terpaksa bersaing dengan berpuluh lagi budak pandai lagi multi skills.




2 comments:

BieLa'96 said...

congrates ! bangge ade kawan macam kau ..

Balqis Azhar said...

TQ dear =')