Followers

Oct 27, 2012

Peperiksaan Besar 'GILER'

Assalamualaikum,


Saya nak periksa dah =,=''

SMA
Sijil Menengah Agama

Justeru,
maafkan saya seandainya ada tersilap bicara,
ilmu yang disampaikan adalah salah,
perbuatan menyinggung,
pernah mengumpat, mencela, memfitnah.
Berhutang.
*kalau nak bayar, tuntut.

Kalau seandainya ada kesalahan yang saya pernah buat tapi saya tidak menyedari,
maka saya mohon sangat sangat maafkan.

Yeee exam ni subhanallah besar giler giler cuma saya je tak perasan,
Saya je malas berusaha.

Ape pun doakan kejayaan saya ya ! Mumtaz insyaallah.

Bye, Balqis Azhar mohon diri selama 3 minggu dari berblogging dan Internet.


Assalamualaikum =')

Oct 25, 2012

''Kan Bumi Allah ni suci ?.....''



Suasana di Sydney terasa suram.Nakuyah baru usai mengerjakan solat dhuha.Baginya, menjadi pelajar Medic ini amat memerlukan komitmen besar dalam menghargai waktu.Masa yang senggang ini, diisi dengan ibadah.'Bila lagi kalau bukan sekarang ?' bisiknya dalam hati.


'' Kan bumi ALLAH ini suci ? So why you prefer not to sujud here ? '' Nakuyah menyeru lembut. Lembut dalam kelantangan.
'' How do you think I could possibly sujud here. This tanah ! '' . Balqis enggan tunduk. Mana mungkin tanah yang dia pijak ini menjadi tempat sujudnya.Sudahlah tidak berlapik, tiada karpet , tiada sejadah yang terbentang !
Nakuyah diam sejeda.Cuba menyampaikan dalam berhikmah.Seperti tuntutan Allah..wajaadilhum bilamu'izatil hasanah.'' Jangan lupa asal kejadian .. humanity concept..have you forgotten what he said ? "
''what ? Aku dah lama tak bukak suratNya..aku busy! Kau pun tahu, kita periksa tiap-tiap hari. Ni,final exam pulak! Kau tahu betapa sibuknya aku menguruskan macam-macam kan ? ''
''Subhanallah.In no matter what, his letter must always be beside you.Even Balqis pandang dia dah dapat pahala, inikan membaca ! ''
'' Okkaayyyy and stop with your tazkirah.Enlighten me what he said please ? '' Balqis membuka buku Biologi.Mitosis and Meiosis , muka yang terkeluar seusai selakan pertamanya.
''Al Mu'min , ayat 12.Cekidaut ! ''
((Dan sesungguhnya Kami telah menciptakan manusia daripada suatu sari pati (berasal) daripada tanah. ))
Balqis merenung ke buku yang bari dibuka.'What she said is so damn true..' bisik hatinya. Bukan dia tidak mahu menunaikan solat dhuha, baginya menunaikan solat ditempat selain masjid dan rumah adalah kotor.
Teringat Balqis sewaktu di zaman sekolah menengahnya.



  *******************************************************************************


'' Rehat 30 minit.. tolak beratur 10 minit..itupun kalau kau ni lightning.Membayar 2 minit..berjalan masuk kelas 3 minit..makan 10 minit..basuh tangan lagi..'' Laju Balqis bertutur.Sambil tangan membuat latihan additional mathematics, ' Functions'.Prejudis !
''Kau kira ape ? Tak hilang dek rezeki lah kalau berkira-kira sangat ! ''. Syakirah menyampuk. Mana mungkin telinganya sanggup mendengar bebelan Balqis.Semak je buat aku nak menghafal bab Zawaj ni..
'' Taklah.Aku bukan apa, teringin nak buat solat dhuha..you know, rehat 30 minit mana sempat.Nak je aku report kat HEM !Tapi..''
'' Dude, kau risau 30 minit tak cukup untuk makan lepastu berjalan ke musolla? Lepastu ambil wudhu'..pakai telekung..solat..doa..in less than 30 minutes? '' Syakirah merungkai kekusutan.Menang dia bab intuisi ni. 
''You totally got the gist!.''
Syakirah teringat.Kenangan di Nadwah Kepemimpinan Islam.Mengajar dia erti solat dimana-mana, mengajar dia memelihara wudhu', sebuah perkara yang banyak kepentingannya.Baginya, mentaliti orang Malaysia tak pernah nak berubah.Kata negeri membangun ! Bab Fiqh tak pernah hendak dimodenkan.Sesuatu yang perlu ditajdidkan untuk ummah ! Itu cita-citanya.


               *****************************************************************

Keesokan harinya..
Syakirah meletakkan buku nota addmath di lantai kelas. Kasut sekolah yang sudah luntur warnanya dicabut. Dalam Fiqh, khuf hanyalah untuk kasut seperti di tanah arab. Bukan kasut sekolah.muehehehe.Segera berdiri dalam keadaan tenang.Takbir bersedia diangkat untuk menghadap Ilah.

''Allahu akbar..''
''assalamualaikum warahmatullah..'' . Usai solat dhuha 2 rakaat , yeyy! Bisik hatinya. Baru tadi dia membeli di kantin, makan nasi lemak dalam kelas , dan kini ? Solat dhuha.

''Tahniah Sya ! You've proved me the 2 in 1 theory ''.Tangan dihulur ke arahku.Bangga.
'' Nayy.Its ALLAH.He easier my way , capacious to what is narrow.I'm just doing my job.Saying thanks after eating nasi lemak!''. Salaman tangan berbalas.

'Haha you and your 'joke will never end up! I'll somehow miss you once the SPM come to its finish line.''
'' Haruslah ! Aku kan orang yang bersaham besar dalam hati kau ?'' Dia cuba mencetuskan keadaan yang ceria sebelum menyuntik doktrin kedalam hati Balqis.

''Oh well , tapi tadi aku dengar budak kelas kita cakap macam-macam time kau solat kat belakang kelas ni.''
'' Aku dah agak. Its okay, dorang cakap apa ? ''
''Its like...kotor lah kelas ni.kenapa tak solat di musolla je ? Tak nampak pun Syakirah ambil wudhu'.. biar betul budak ni.''
'' Wah, secara teorinya, I think I've awed people with my act. Aint I ? ''
'' Haha, seems like yes. I think, you should enlighten them with what you just did. To prevent fitnah ? ''
''I will.Ayy ayy captain! ''

             ***************************************************************************

Alhamdulillah.Seminggu berlalu.Makin ramai yang tidak menjadikan alasan makan adalah sebab major untuk tidak menunaikan solat dhuha.Makin ramai yang memelihara wudhu' hingga waktu rehat.Malahan, dalam memelihara wudhu', bukan sahaja dapat menunaikan solat dhuha. Tetapi, belajar pun dalam keadaan wudhu'.Subhanllah, alhamdulillah , allahuakbar ! Senyum diukir.''Akhirnya dakwah aku terusik dalam hati mereka.''katanya dalam hati.Mana mungkin nak diungkap dalam bentuk bicara.Tiada bahasa boleh mengucap!

Namun..
Balqis pula yang berubah hati.Makin menjauh denganku.Dengki kah ? Nauuzubillah.Tak baik bersangka buruk! Balqis lain.Dulu bukankah dia paling gembira ? Bukankah dia dulu sentiasa mendukung setiap dakwah Syakirah ? Kenapa tidak kini.

             ***************************************************************************
Nakuyah membuka handbag berwarna merah jambu.Perlahan-lahan..seperlahan lagu ' I wont give up - Jason Mraz  ' yang diputar di Auditorium Sydey Opera House.

''Here, take my pashmina.And this socks.No worries, saya baru basuh semalam.''
''Buat apa ? Put into the drain ? atau baling ke dalam laut Sydney ni ? ''
''Wear it.Perform the solah.You'll find the tranquility by doing it.The quality, trust me.''
'' Yayayayaya. '' . Balqis akur.Akur.

Takbir diangkat.Pagi di Sydney Opera House terasa sungguh asing baginya. Menunaikan solat dhuha 
di sini ? Tidak, tidak pelik lagi bagiku. Cuma perasaan, terasa kerdil yang amat.

''assalamualaikum warahmatullah..''

Nakuyah datang.Dua ais krim cornetto ditangan.

''Mission accomplished ! Here's your reward ! .''

Balqis senyum indah.Sydney Opera House menutup segala ego untuk bersujud kebumi.Allah, tak ingin aku menjadi iblis yang takabbur dengan ciptaannya dari api.Allah, tak ingin aku sentiasa dalam kekelabuan Fiqh.Semoga kau sentiasa mendidik dan mentarbiyahku,insyaallah.Syakirah, maafkan aku..dulu aku benci kau lepas dakwah kau diterima.Aku benci.Syaitan jahat kan Sya? Forgive me,sya..



Oct 21, 2012

A love that emerge from Salak Tinggi.






Langkah diperlahankan.Radio diputar sekuat mungkin, sepantas neuron otak Wafiyah Iman yang ligat mengingatkan kisah siang tadi.

Baru pagi tadi Allah kurniakan Wafiyah Iman kemenangan atas kejayaannya.Wafiyah terpilih menjadi Pelajar Terbaik PMR bagi sekolah-sekolah di Selangor. Di matanya, terpamer sebuah imej.

'Eh, tak mungkin ! Tak mungkin dia !'
Terkejut.Dia baru lepas berpapasan dengan seorang lelaki. Kemas orangnya..berkot, memakai baju kuning hijau.Sama dengan Wafiyah Iman.
'oh maybe budak ni pelanduk dua serupa.Think positve lah Fiya!'

Hakikatnya, dia tunduk dan akur pada logik akal. Optik tak menipu, dia nampak nama tu dalam booklet majlis hari ini. Orang tu kawannya, orang yang dia jumpa di Pantai Pangkor. Bersama dalam sebuah program.Imamnya pada solat dhuha  yang dikerjakan ditepi pantai.Benar, di atas pepasir Pangkor yang Wafiyah Iman sujud itu, menjadi saksi lelaki yang baru saja berpapasan dengannya itu adalah imamnya.

'Assalamualaikum kawan..tahniah atas kejayaanmu..dari kecil kita kongsi kejayaan kan ? Mungkin kali ini pun sama, kita berkongsi tempat lagi.' Senyum Fiya dalam diam.Hati monolog tak berhenti. Kata disusun sekemas mungkin.Allah, tak biasa suara ini menegur dia.

''Wafiyah Iman !''.Fiya memandang kiri kanan.'What the rockkk ? Siapakah ? Takkan suara dari syurga kutt!'.Langkah diperlahankan.Serasa bahu diketuk.
'Oyy Oyy makkk !'.Opss, terlepas melatah pulak!
''Gemuk la Iman ni, ana panggil 45 degree dari telinga kanan enti pun tak dengar jugak ke ?'. Aisyah menegur.Ah, sahabat karibku di Pangkor dulu. Dia yg ku pinjam bahu sewaktu penat. Dia yg bersamaku bermain-main air  laut dikaki.
''Tahniah Aisyah.Tempat ketiga ye ? OK la tu !''
''You're pulling my leg aint ya ? enti  tu lagi hebat ! First place PMR pulak tu.''
''Allah apanyaa..kita ni nak ambil SMA dah.Berapa hari je lagi.Haha! Nampak apa yang ana nampak?''
''siapa?''

Jari ditunding ke arah jam 12. Lensa menangkap imej yang berdiri tegak di tiang.Lagak macam Alfonso De Alburqueque dah.Haha..
''Oh.kisah lama?''
''Ya, kisah lama.''

****************************************

''Wafiyah Iman ? PMR SABK ?''
''Ya saya.''
''Sila beratur di luar ya.''

Langkah diperlahankan.Nampaknya aku bakal berbaris bersama dengannya. Diputar kisah 5 tahun dulu. Begini juga keadaannya. Kita beratur bersama, mendapat hadiah kecemerlangan sewaktu di sekolah rendah.

'' Arif Mukmin ! Jom ambil gambar semua kontinjen Selangor? ''
''Kat manee ?''
''Alah tepi pintu jela.Boleh tak? Tolong bagitahu Amir Wajdi.''
''Bagitahulah sendiri.Amir, ni haa Fiya nak cakap something.''
       ''eh manade manade !! ''
.Senyum malu. Apalah aku ni =,=''  gentle lah sket dude!

''Rileks lah Wafiyah Iman oii ! Amir je pun..kan kita satu team dulu?''

Ya.Memang. Tapi.. kalaulah kau tahu hubungan persahabatan jauh lebih lama dari tu. 10 tahun Arif. 10.Bukan 1, 2 ,3 bukan..

Hubungan persahabatan kami tidak bertaut di Pantai Pangkor.Tapi bercantum selepas lama berpisah. Berbeza Arif...Kau dengan aku lain.Kau memang kawan yg baru aku kenal.Tapi dia ? Kami ada cerita lama. Kami satu pasukan. SAMBBST ini dulu jadi saksi pertarungan bola baling kami. Aku dan dia satu pasukan.Kami kapten..banyak cerita Arif..Hari ini, SAMBBST mula mencoret kisah lama dan mewarnai dengan cerita yang serupa.

''Cheese lah Amir ni.Bagi aku malu ayam je!'' . Gerutu Wafiyah Iman.

***************************
''1 2 3 Cheeseeee !!''

And now I've picture of us :)


Jangan salah sangka ye.Kami berempat pelajar cemerlang PMR SABK.Kebetulan kenal pulak tu kerana geng Nadwah Kepemimpinan Islam.


Azrien :)


Mommyy :)


Psstt, nampak tak orang serban kat belakang tu ? 


Ok tertarik tengok jubah putih.Rindu SAMT !

Oct 13, 2012

Buta Takdir

                                                      TAKDIR ALLAH ITU MANIS.

Selepas hampir 9 bulan menuntut di bumi SAMT selepas jiwa meronta nak KISAS, baru aku sedar, iaitu ;

The reason why Allah choose me to stay here.( I mean SAMTSSAAS ) .

Ye aku tahu. Betapa lah aku benci, salahkan takdir , frust menonggeng.
Macam seorang manusia tak ada aqidah, tak percaya pada Qadha dan Qadar - Rukun Iman ke enam.

Itulah aku selepas dapat tahu tak dapat KISAS.Tapi itu baru sikit. Aku mohon lagi untuk rayuan ke SBP.

Frust kali kedua.
Tapi sebenarnya, the reason why aku nak pindah sangat-sangat dari SAMT tak siapa yang tahu.Ada yang pernah terfikir ? 

Mesti tak. Mesti orang fikir aku nak ke sekolah terbaik, sesuai dengan status aku, background academic and koko aku.

NO.
Sebenarnya ada kisah yang lagi kompleks. Yang mustahil aku lupa. Kisah yang dulu aku benci bila mengingatkan.Kisah yang buat aku strive tahap gila untuk buat yang terbaik waktu TRIAL PMR sampai demam. Kisah yang buat aku tersenyum bila dapat 9 A , dan mengatakan ;

' Yeah, aku dapat apa yg SBP nak. Aku tahu, aku akan keluar dari sini secepat mungkin! '

Tapi, sinilah aku. Masih dibumi SAMTSSAAS. Waktu aku tak dapat KISAS tu, aku cuba fikir. Cari hikmah dengan naked eye. Ingat senang nak jumpa ? Hikmah tu macam sebiji gula-gula yang dicampak di gurun.Huh, probability nak jumpa tu tak ada dah. Disebabkan oleh faktor ribut angin serta condition pasir gurun yang tak pernah sama struktur.

Sekarang bulan 10. Bila aku re-cap balik ; aku takkan rasa semua ni kalau aku pindah.

1) Redaksi

2) Pembimbing Rakan Sebaya

3) Pembahas Terbaik Sabak Bernam

4) Naib Johan Negeri KAMIL.

5) 2 kali pembahas terbaik KOKURIA, Ketiga daerah 

6) Tokoh NILAM Sabak bernam.

7) Ranking keempat NILAM Negeri, obviously masuk paper SINAR :p

8) Nadwah Kepemimpinan Islam Negeri

9) Nadwah Kebangsaan

10) Paling penting, ANUGERAH PELAJAR CEMERLANG PMR 2011 TEMPAT PERTAMA       (SABK ).



Ok sekarang tell meh ada tak yg sudi nak isikan borang SIS ni ? Hehe :))


Tetibe aku reminisce semula nasihat seorang motivator ni pada aku, di Nur Laman Bestari.

'' Saya ni orang nya macammna berdasarkan tarikh lahir saya?''
'' Tarikh lahir kamu ?''
''9 April 1996.''

Dia pun cakaplah aku ni seorang yang sangat berkepimpinan, kekuatan di suara , jangan ( actually tak prefer) supaya aku kerja bahagian engineering.Kalau boleh lecturer, peguam, doktor.

'' Saya nak tanya ni, kalau katakan saya buntu nak ke KISAS atau menetap di sekolah lama, puan cadangkan supaya saya ke mana ? ''
'' Hmm, kalau kamu dapat tawaran ke sana, nasihat saya adalah pergi. There must be the reason why Allah choose you to go there. Tapi kalau kamu tak dapat , cari hikmah tu. Mesti ada sebab 'Dia' tahan kamu ''
'' Hikmah ? Bukan senang nak cari ! ''
'' Nanti kamu jumpa. Tapi kalau cari dengan naked eye, I'm sure you wont find. Cari dengan rasa syukur, dengan nikmat Iman. Dengan mata hati. ''

giggles. 
Betullah.. If I went to KISAS, I wont feel the feeling of having alot of rezeki.

Dan paling best,
aku dapat tawaran jadi pengawas.


Bayangkan kalau aku pergi sana ? Tak merasa semua ni. Tapi tak tahulah, percaturan ALLAH mungkin berbeza kalau aku kat sana. But here's the thing,

Regretness should not be in your life vocabulary. If you make false decision, you can change it to a better decision. If you make a right decision, it could be false in the middle of the road.

If destiny had already pick a path for you, why dont you go on with the road ? Why dont you venture all the way with your own challenge ?
If there is resist, why dont you grab ? And use all your skills to undertake the resistance.

I knew, Aku rasa macam teruk gila bersastera dalam BM.tapi kekadang nak jugak merasa :P
So, kalau tetibe korang rasa salah buat pilihan macam contohnya ; 
'menyesal gila aku ambik engineering.Bukan jiwa aku kot!'

change it. Belajar sampai 4 flat kemudian yakin dan pasti Allah tu dah tentukan something better untuk future kita. Walaupun mungkin lepas dah habis engineering dia jadi editor majalah ke apa, tapi ada background Islamic studies waktu muda-mudi dulu,

InsyaAllah orang akan hormat kita.
It doesnt matter .
But.. jangan la pakai pendapat aku ni sepanjang masa ! I'm talkinh based on my experience jelaa hihi.

Sebab waktu nak masuk sekolah menengah, aku gila nak SAMBES. Mak ayah aku berpulun nak masukkan ke sana, tapi sumpah SAMT punya pasal aku tak dapat.

Ok fine SAMT manade sumpah macam sumpah Hippocrates yehh.
Bayangkan kalau aku ke SAMBES, mungkin aku terpaksa bersaing dengan berpuluh lagi budak pandai lagi multi skills.




Oct 6, 2012

Saya 'belum lagi'.

Saya belum lagi !
Saya belum berkahwin,
belum mengandung,
belum beranak.


Wait wait ! Pe kes ni dherr ? Bagi salam pun tak..
Ok,assalamualaikum =')

I just went to somewhere and something happened that I need to highlight for my own good hahhahaha :))

This morning, I went to GMC (Gombak Medical Center) not so far away with my home.
For the past 9 days agoooooo, I fell. At a deep big sea hahaha.No, its actually a longkang, located at JPS Shah Alam.

Yes, because of my carelessness and blame my eyes for not watching the road !

Here's the thing, I was being bery bery excited of taking pictures of Selangor Contingent before our venture to Terengganu for Nadwah Kepemimpinan Islam.
Uuu yeaa, I was struggling to take off my leg out of the longkang and suddenly,
I couldnt.

It took about 5 minutes to take off my leg out of the longkang and a tonne of pain were burdened on me.
Everyone was panicked.No one was PBSM.No one knew what to do.I myself I shouted in my heart, telling myself that I'm strong.Nothing will happen.It's just a small injure.

But what happen is that, my leg turns colourful.Hoho.COLOURFUL.

So today, I'm home.For a medical check up.
Doing X-Ray for the third time in my life.
I used to go to GMC when I was in standard five.It's when I need to undergo an operation at my hand, because of Taekwondo.

Doing dressing etc etc.

But today I'm here.SATURDAY.Where O&G Doctors are on duty. Where mom's come to do Antenatal whatsoever yang aku tak beghape nak paham.

And I'm standing at the counter,

'Pernah datang sini?'
'Pernah.'
'IC?'
'Nah,'
'Puan isi borang ni semula ya.' Nurse menghulurkan kad pink berbunga-bunga.What the heck aku tipu je part tu haha.
'Waris ni saya nak isi ape ye?'
'Puan boleh isi nama suami puan..atau puan nak buat antenatal check up ke?' Nurse mendongak.Memandang.Mata bertentang.
'Opss Cik tak berkahwin lagi ye.Isi nama ayah ye.'

Eh muka aku ni macam isteri orang ke hape ? Atau muka orang mengandung anak luar nikah?hahahahaa salah aku jugak datang hari ni.Orang lain datang nak buat test untuk pregnant mothers. Hhauuu saba jela den!

Dan, aku kena X-RAY.
'yeyy'. Kot.Hahah.

Mende ah . Aku paling benci X-Ray.Nanti pakai baju hijau anti radioactive lepastu baring buat posing bagai-bagai kemudian kaki disentuh.Erghhhhh.Takpe, medical punya pasal aku sabarkan.

Duduk bilik seorang diri.Lampu ditutup.GELAP.
Itu paling aku benci.

'Yeyy' , siapa cipta X-ray ni memang aku blacklist tahap gile-gile.

Tapi Alhamdulillah, nothing happened to my leg and it's just a small lebam on my soft tendon.





assalamualaikum!