Followers

Aug 24, 2012

Jasa Baik Si Pendapur



Kata orang, raya ni dah susah nak beribadah macam dulu.
Betul ke ? Mari kita cari jawapan.

Apabila hari raya mulai nak mendekat, semua sibuk. Dari Atok, Nenek, Macik,Pacik, sedara-mara, jiran sebelah rumah, turut merasai kesibukan tersebut. Lagikan aku, anak sulung keluarga.Perempuan pulak tu ! 
Memang hampir semua kerja rumah kita la yang buat.Dari dapur ke pintu masuk , dari penjuru rumah ke hujung yang lain.

Kadang-kadang, rasa terbeban jugak.Yelah, nak minta adik tolong pun, semuanya kecik lagi.Yg kedua tu, pemalas sikit.Jadi, nak tak nak, dengan tanggungjawab sebesar 360 tita, maka aku lah yang galas.Buat itu, ini, itu , ini.

SEGALANYA BERMULA DARI PINGGAN.

Semua orang pandang remeh pada sebutir pinggan yang mereka makan.
*Erghh pesal aku asyik takde mood nak menaip nih ;(
Pengalaman waktu aku balik kampug, dan kemudian hampir 3 kereta datang rumah Opah aku,
masyaAllah memang penat basuh pinggan.
Kebetulan pula sepupu aku bertambah, maka pinggan pun bertambah bagi setiap waktu makan.Dan kebetulan, hampir setiap waktu, aku la yang pegang tender.Huwaaa memang penat.

Cuba fikir,
kalau setiap seorang lepas makan terus basuh pinggan , kan senang kerja aku. 
Bayangkan.. bukan susah pun. Malahan berpahala kerana memudahkan urusan orang.


RAYA KUTIP PAHALA.

Haritu, ada senior aku mengadu bahawasanya dia rasa malas semenjak Syawal ni.Rasa hati gelap.
Katanya : Sebab banyak makan. Banyak tidur. Banyak ketawa. 

Well, memang ya pun.
Tapii.. sebenarnya raya ni la banyak kutip pahala.Ingat Ramadhan je ke ? Dakk dakk.
Ehm, dari pagi raya kalau follow sunah Nabi pun dah berpahala. Belum lagi pergi solat hari raya, mendengar khutbah dsbg. 

Belum lagi bila kita bayar zakat fitrah. Dapat pahala bersedekah & membantu org susah.
Belum lagi memasak dengan kepenatan.
Belum lagi kita hidangkan makanan bagi tetamu.
Melayan mereka.
Bagi duit raya.

Banyak pahala tu.


Kesimpulannya, kutip pahala disamping mencari redhaNya,
InsyaAllah, peringatan untuk diri sendiri juga !

Aug 6, 2012

So what kalau tak ada cita-cita ?

Assalamualaikumwarahmatullahi wabarakatuh.

Hari ini nak cerita pasal hari ini.I mean how this day went by.

First, aku pergi shopping ke PKNS.
Second , aku mengagih bubur lambuk bersama MBWP dan ABIM.
Third , aku pergi majlis berbuka puasa di sebuah rumah Dato'  besar tahap gamma.

Ok finee , lagi syiok cerita yang ketiga.


Haha,
semenjak dah pergi kursus Photoshop ni,makin rancak pula mengedit gambauuu. xD


Ok la , biar wa cer kat lu dari A sampai Z.
Kisahnya cenggini, Puan Ibu yang merupakan seorang lawyer telah dijemput oleh klienNya untuk berbuka puasa.Sounds macam 'ala mende biasa je.'
Tapi bila Puan Ibu cakap tu rumah seorang Dato' yang jadi klien dia sejak zaman berzaman,
malahan dalam majlis berbuka puasa itu turut serta Tun M & Isteri ,
so why not lepaskan peluang ni , betulkan ?


Jadi nak dipendekkan cerita,walaupun harini menjelajah dari KL ke Shah Alam,pulak ke Jeram,
kemudian Jalan TAR, masih sempat kami menyinggah berbuka puasa ke rumah Dato' ni.
Alhamdulillah..


Dalam majlis berbuka puasa tu pula,
aku seorang la yang paling muda tapi nampak mature yang duduk dimeja VVIP.


'Eh, anak Kak Wan ni umur berape ? Kak Wan muke muda lagi tapiii anak dah besar panjang.'
'U mana ? dah tunang ke ni ?'
'Eh awak baru form 4 keee...Auntie ingat dah masuk U.'


Walaupun ada sikit tokok tambah, but overall mesejnya sampai kot ? Nak menceritakan bahawasanya I'm not 16 physically kann ? wkwkwkwkwkwk :))


Dan di sana , keliling kiri kanan aku mak datin dan dato' serta ahli politik.
OhMyAllah memeyy rasa macam anak Dato' la kannn.. 
Kemudian, dalam nak makan,duduk,cakap,pegang cawan,ambik kek, pun ada protokol.
Waa seriously rasa tak kenyang.
Makan karipap pun dah 5 minit.
Tu belum ambik muffin kecil guna penyepit , bila tekan tak mau masuk.Toing toing.
Tu belum lagi kuis-kuis ayam yang macam nak terlompat dari pinggan.
Tu belum lagi makan biskut guna sudu sampai hancur belum sempat masuk mulut.
BELUM LAGI.


Waktu nak solat pulak, kekadang rasa kasihan dengan datin-datin.
Mestike nampak jambul ? Dah tua sesangat dah tu.Kadang, kita yang tengok ni pon rasa nak menangis.
Bukan apa,
'azab datinn..azab api neraka tu pedihh amat-amat!'


Waktu nak solat Maghrib, ada seorang Datin ni pakai tudung labuh jadikan telekung.
To be exact, sebenarnya kt luar dia freehair.
So bila pakai tudung labuh tu, kat tepi-tepi nampak la rambut.
Selaku seorang wanita yg baik, aku pun tolong masukkan,


'Datin, ni ternampak rambut sikit ni..haa..meh sini saya masukkan.Haa kan cantik!'


Entah , aku pun tak faham.
Bila duduk semeja dengan orang-orang tua, aku paling diam tak bersuara.Yelah,makan dahlah kena cover sehabis comel, dahtu mereka-mereka pulak bercerita something yang bukan age dengan aku.
Memang sadiss aaa..

Waktu dah habis moreh pula,
aku pun mencelah disebalik kesibukan orang ramai utk menemu ramah Tun Dr Hasmah Ali.


'Assalamualaikum..Tun..Can I have your signature?'
'Waalaikumussalam..Yes..'
'But Tun, with a little bit of advice!'
'who are you?'
'My name is Balqis..Balqis Azhar..I'm a student..'


tibe-tibe ade Datin mencelah,
'awak anak Ustaz ke ?'


*celah mana aku anak Ustaz.*
'eh takk, mak I lawyer kpd Dato' Idris..'
'Ohh anak Puan Sharifah kee..'

Conversation dgn Tun continues.
'how old are you?where are you studying?'
'Im 16..I'm in form 4..I'm still studying at Sabak Bernam..'
'What is your ambition?What do you tend to become?'



Dengan selamber aku cakap aku tak ada cita-cita.Tapi aku cerita kecenderungan aku dalam ber'public speaking.' Aku cerita 'excellence' aku dalam akademik although takde la stret A plus anyway.


Kemudian dia marah dan bengang,
seolah-olah tengah panah mata aku dan cakap

' Woii sedaq laa sikit !! Hang orang Islam,Melayu! takkan takde masa depan! '

No no no.Tapi tidak realitinya.Tun seorang yg sangat lemah lembut.
Cuma dia berpesan dan memberi nasihat.Supaya aku jadi doktor.Kemudian dia cerita peri pentingnya mempunyai cita-cita.

Dia berpesan untuk ada cita-cita bagi meluaskan pandangan dan meletakkan matlamat yang jelas.
Dia juga cerita untuk jadi doktor yang berkhidmat kepada masyarakat.
Yang akan berkhidmat dan berkorban kepada rakyat Malaysia.

Satu soalan macam kelakauu yang tak seharusnya aku tanya :

"Tun, I wonder how Doctors can get married, and even have children!'
'why ?'
'Yeah..things like, you're oncall..you're getting too busy treating patient..you're focusing about 6 years doing medic...holding books like 24/7..'

Tun pun jawab:
Semua profesion pun macamtu.Jadi doktor lagilah, nak buat kerja hospital, ada anak kena uruskan, jadi housewive lagi.Memang gila.Tapi, orang yang nak jadi doktor ni orang yang sanggup berkorban.

Lalu dia menceritakan masa lalu.
Dia dibesarkan di Selangor, waktu tu doktor terlalu kurang.Orang miskin terlalu ramai.
Malahan waktu tu wanita mengandung masih berpegang pada adat.Memanggil bidan utk menyambut bayi.Bidan dulu-dulu pulak manade MBBS.Lagikan PHD.Ingat Bidan dulu2 jadi houseman kat General Hospital KL kee ? Tak tak.
Bidan dulu tak jaga hygiene,Yang approximately boleh dikatakan bahaya jugak bidan dulu-dulu.
Tapi,
Dr Hasmah bangkit nak laksanakan Fardhu Kifayah kepada masyarakat.Dia pun bercita-cita nak jadi doktor.Bagi perkidmatan di rural areas.

Hmmmm , aku flashback.
Sekolah aku.Sabak Bernam.Rural Areas !!

Kemudian aku pulak bukak cerita.
Kisah aku yang guna service di GH Sabak.Perkhidmatan dan layanan yang kawkaw tak best.Doktor pulak sikit.Apatah lagi orang yang sakit terlalu ramai dalam sehari.
Hmmm, tu belum lagi kisah doktor lelaki merawat perempuan.
Kisah Ustazah suruh kami semua jadi doktor sebab taknak dok lelaki yg sambut baby.

Hmm,
Betul.Aku kene berkhidmat.

Disebabkan aku,
Tun M terpaksa menunggu lama.
Memang marah betul Manager Tun M , heehehee :D

Tapi tak apa,
dia memang mendoakan supaya aku jadi doktor.
Dan aku sendiri, mengharapkan agar doa itu makbul.
InsyaALLAH :)



Ye , kalau tak ada syurga neraka , kita ni hidup bergelandangan tanpa cita-cita.
So, bila ada syurga neraka, kita tetapkan cita-cita.
Perbuatan kita atas dunia ni membuntuti cita-cita yang kita idam.






Dah kalau tak ada cita-cita,
Gelaplah masa depan !