Followers

Feb 3, 2012

Mari Bercinta !

Eh , ni bukan nak promot suruh bercinta.
no no no , baca sampai habis.

Petang itu langit kebiruan,pelajar asrama pun seperti biasa melakukan rutin harian.
Terlihat pelajar aspura bermain sepak takraw,
"fieww fieww bunyi sepak dyorg.wuyoo ! eh cikgu sharoom ensem!!". *astaghfirullah2 hehe 

dari tingkat tiga,sambil bersiul dan membawa lambakan baju yang baru dibasuh,
menuju tingkat paling bawah utk menyidai baju dibawah matahari yang terik tapi membawa faedah pd aku.
tiba-tiba...............

"hello,ni peah ni..awak tengah buat ape tu ? hehe sori la ganggu.."

hilang mood gua !
Baju yang basah tadi aku campak macam Kungfu penuh gaya,cuba nak intip siapelah gerangan di public fon tu.
erk,aelah budak junior.*dalam hati la.
Kemudian disitulah datangnya idea utk membuat entri ini.



Pertama sekali,sebagai pelajar asrama,hargailah duit syiling korang.Betapalah susahnya nak carik duit syiling zaman sekarang ni!mintak tukar dengan makcik kantin , haremm nak bagi.

Kedua,belajar pun macam belacan,ade hati mau bercinta ? Isk geleman..sedarlah,kita ni sdg menuntut ilmu, jadi,seandainya ada unsur-unsur seperti ingin bercinta,lupekanlah.
Yang peliknya,kalau cantik tu ok la lagi,bolehla considerate sbb ramai peminat.Ni tak..er faham-faham jelah.

Ketiga,serius membuang masa.Daripada aku form 1 sehingga form 3 , aku tak pernah sedar pentingnya menghargai masa.Malahan,aku dulu bukanlah kaki study.Tapi alhamdulillah,waktu nak peksa tu accelerate semaksimum mungkin mcm ferrari.Tapi,semenjak naik tingkatan 4 , aku mulai faham.Betapalah jangan membuang masa dan banyak main.Krn,semua subjek f4 n f5 adalah drpd basic f1-f3.Kalau main2 waktu junior,alamat kelam la f4 & f5 kita.

Hakikatnya,semua ni nampak sangat pointless.Aku terlalu menulis ikut perasaan.
Ok,ini ada satu contoh.Allah bg hidayah mse nak bukak puasa sunat ritu.

Katakanlah ada sebuah botol yang penuh berisi air.Kemudian,dalam memegang botol itu ,dalam perjalanan air tu tertumpah kerana penutupnya tidak rapat.Kemudian , air hilang dengan sia-sia ke tanah.
analoginya, botol itu ibarat hati.Air pula intipati hati yakni iman.Dalam menyusur kehidupan,kadangkala kita melakukakn dosa dan kelalaianNatijahnya,iman makin berkurangan.Disebabkan kekurangan itu,hati dihadirkan dengan cinta selain al-khaliq.

astaghifirullah..betapalah banyak dosa aku.
dulu aku pernah bercinta.
dulu telinga aku pernah mendengar kata-kata seorang bukan muhrim.
dulu jari aku menaip yang lagha.
dulu mata aku memandang pd yang haram.

doesnt mean kita takboleh berubah.
jadi,aku anggap dan bersangka baik,
mungkin budak yg kt public fon tu akan berubah dan sedar.
macam aku.ameen :)

oh ya , nak share sesuatu ni ,
seandainya kita sedang menuntut ilmu,kemudian meninggal dunia,kita dikira syahid.
tapi..seandainya dalam menuntut ilmu,kita bercinta,maka tak syahidlah kita.


dan aku tabik pd segelintir kawan2 aku yg tidak bercakap dengan lelaki,
sdgkan aku tidak.
Isk nak jadi perempuan baik.
tolong eh doakan.



7 comments:

Al-Mumtahanah said...

Syukran Ya Ukht :')

Benar2 membuka minda ana.. ^^

Fairuz Imtiyazi said...

Peah mana tu? Terasa Ana........:)
Syukran ya ukhti.... Jazakillahukhaira kathira ^_^

Balqis Azhar said...

@Fairuz Imtiyazi eh akk xbermaksud..:( xtaw pn..huhu

Balqis Azhar said...

@Al-Mumtahanah
'afwan !

O CIKTEDDY said...

yeah! I can change myself..insyaAllah..

czueka zulaikha said...

the best entry =) thanks adik fer sharing!

Anonymous said...

Aku hanya datang di balqisazhar.blogspot.com dan saya ingin mengatakan: "Apa gambar yang indah !" Saya pasti akan menghubungi Anda jika kami membutuhkan seorang fotografer profesional.