Followers

Feb 26, 2012

DEBATE

Dont cry balqis.

It doesnt matter if you have trainer or not,
it doesnt matter in every aspects,
its you,
to choose,
whether to success without a trainer,
or to fail with a trainer?

its you balqis.
its in your hand.

with that, i oath that i will work hard my for debate teams,regardless during the real debate or not.That i will not let myself and teammates down, and to do for the best the whole 2012 year.

Feb 25, 2012

WAHAI YANG MENGAKU SAHABAT


Untuk aku sebagai seorang sahabat kepada yang lain,
dan untuk yang lain yang menjadi sahabat aku.

Sahabat yang baik,
Disaat rakanmu setapak melangkah di pintu neraka,
kau tarik dan kau bimbing dengan akidah islamiyyah,
sahabat yang baik,
andai hadafmu ingin mengejar syurga Illahi,
kau akan tarik tangan sahabatmu dan kau pegang dengan kejap.

Kau menipu !!
BFFOREVER konon!
Kau pergi dating kau ajak rakanmu,
kau tuliskan warkah buat si haram bagimu,
kau turut memberi idea untuk itu.

Kau sahabat yang baik?
Tidak !
Jangan kau dusta akan hakiki yang termaktub,
Mana hujahmu untuk mempertahankan dirimu ?
Goyang kah engkau kini?
Mengapa kau terleka dibuai hikayat dongeng sang lelaki ?
Mengapa kau ikut sekali menghanyutkan rakanmu ke lembah penzinaan ?
Kau tipu lagi !!
Kau canang satu angkasaraya kaulah sahabat baik selamanya..
selamanya sampai bila ?
Neraka Wail ? Neraka Jahim ?
Atau janji fantasi bertopengkan tipu daya dunia
Mungkin tempat kita lain disisi Allah kini
Tapi,
aku si daie yang lemah,
Akan aku tunjuk nikmat nya Taman Firdausi,

aku,
yang kau tomah,caci,maki,fitnah dahulu.

Pilihlah.
Taqarrub ilallah atau taqarrub ila ma'asi ?

Feb 3, 2012

Mari Bercinta !

Eh , ni bukan nak promot suruh bercinta.
no no no , baca sampai habis.

Petang itu langit kebiruan,pelajar asrama pun seperti biasa melakukan rutin harian.
Terlihat pelajar aspura bermain sepak takraw,
"fieww fieww bunyi sepak dyorg.wuyoo ! eh cikgu sharoom ensem!!". *astaghfirullah2 hehe 

dari tingkat tiga,sambil bersiul dan membawa lambakan baju yang baru dibasuh,
menuju tingkat paling bawah utk menyidai baju dibawah matahari yang terik tapi membawa faedah pd aku.
tiba-tiba...............

"hello,ni peah ni..awak tengah buat ape tu ? hehe sori la ganggu.."

hilang mood gua !
Baju yang basah tadi aku campak macam Kungfu penuh gaya,cuba nak intip siapelah gerangan di public fon tu.
erk,aelah budak junior.*dalam hati la.
Kemudian disitulah datangnya idea utk membuat entri ini.



Pertama sekali,sebagai pelajar asrama,hargailah duit syiling korang.Betapalah susahnya nak carik duit syiling zaman sekarang ni!mintak tukar dengan makcik kantin , haremm nak bagi.

Kedua,belajar pun macam belacan,ade hati mau bercinta ? Isk geleman..sedarlah,kita ni sdg menuntut ilmu, jadi,seandainya ada unsur-unsur seperti ingin bercinta,lupekanlah.
Yang peliknya,kalau cantik tu ok la lagi,bolehla considerate sbb ramai peminat.Ni tak..er faham-faham jelah.

Ketiga,serius membuang masa.Daripada aku form 1 sehingga form 3 , aku tak pernah sedar pentingnya menghargai masa.Malahan,aku dulu bukanlah kaki study.Tapi alhamdulillah,waktu nak peksa tu accelerate semaksimum mungkin mcm ferrari.Tapi,semenjak naik tingkatan 4 , aku mulai faham.Betapalah jangan membuang masa dan banyak main.Krn,semua subjek f4 n f5 adalah drpd basic f1-f3.Kalau main2 waktu junior,alamat kelam la f4 & f5 kita.

Hakikatnya,semua ni nampak sangat pointless.Aku terlalu menulis ikut perasaan.
Ok,ini ada satu contoh.Allah bg hidayah mse nak bukak puasa sunat ritu.

Katakanlah ada sebuah botol yang penuh berisi air.Kemudian,dalam memegang botol itu ,dalam perjalanan air tu tertumpah kerana penutupnya tidak rapat.Kemudian , air hilang dengan sia-sia ke tanah.
analoginya, botol itu ibarat hati.Air pula intipati hati yakni iman.Dalam menyusur kehidupan,kadangkala kita melakukakn dosa dan kelalaianNatijahnya,iman makin berkurangan.Disebabkan kekurangan itu,hati dihadirkan dengan cinta selain al-khaliq.

astaghifirullah..betapalah banyak dosa aku.
dulu aku pernah bercinta.
dulu telinga aku pernah mendengar kata-kata seorang bukan muhrim.
dulu jari aku menaip yang lagha.
dulu mata aku memandang pd yang haram.

doesnt mean kita takboleh berubah.
jadi,aku anggap dan bersangka baik,
mungkin budak yg kt public fon tu akan berubah dan sedar.
macam aku.ameen :)

oh ya , nak share sesuatu ni ,
seandainya kita sedang menuntut ilmu,kemudian meninggal dunia,kita dikira syahid.
tapi..seandainya dalam menuntut ilmu,kita bercinta,maka tak syahidlah kita.


dan aku tabik pd segelintir kawan2 aku yg tidak bercakap dengan lelaki,
sdgkan aku tidak.
Isk nak jadi perempuan baik.
tolong eh doakan.