Followers

Jan 20, 2012

Tingkatan Empat

Alhamdulillah,berbekalkan semangat yang tinggi dan dorongan serta pandangan drpd pelbagai pihak ,

akhirnya kelas sains menjadi pilihan aku.Alhamdulillah !

dan yang pasti , 11 subjek perlu ditempuhi,apetah lagi berdepan dengan SMA tahun ni.

Pada aku,tahun ni mungkin tahun yg sukar,berdepan dengan kerja rumah yg entahkan bila nak siap,
berdepan pulak hafalan surah-surah yang panjang setiap hari ,
oh allah je tahu betapa seksanya sekolah.

3 minggu duduk asrama ,
memang sakit.sakit rindu , sakit lapar , sakit duit.
dengan kerja rumah tiap hari bertimbun,aku pun terpaksa berkorban masa makan di DM utk siapkan homework.
Guru tak pernah tahu..yg penting , 
"esok mesti siap."
"hantar pagi-pagi atas meja saya"
"buat muka surat 1 sampai 20 "
"Haa kamu siapkan ini,itu , ini , itu .."

Pappp ! macam UFO jatuh di kepala.Berat ? Mesti..
Kumpul-kumpul segala macam subjek kerja rumah dari Bio , Kimia , Fizik , addmath , mod math , dan segala subjek yang tak terkira ,
boleh la buat mini gunung everest.hoho !

Tapi , memang sakit sangat perut sebab perlu tahan lapar.Kalau tak buat , alamatnya kerja tak akan siap.
Betul cakap orang , pengorbanan sebagai seorang pelajar itu besar.Sangat-sangat.
Biarlah Allah saja balas..

Tahun lepas,balqis mohon KISAS.Memang impian semenjak tingkatan 1..tak percaya ? cube godek entri dulu2..tapi,Allah tu maha mengetahui..alhamdulillah,tak dapat pun KISAS.Tapi kawan sekolah rendah,Amany , dan classmate baru dri SAMPB , atif , dapat.Tahniah yea..

walaupun keputusan trial pmr 8 A , pmr 9A , upsr 5a , psra mumtaz , 
allah tu maha merancang..
mungkin satu hari nnti kalau aku dapat kisas ,
aku akan sombong , riak , bangga diri.Entahlah..

Yang pasti , ramai yg mendesak aku jangan pindah.
Walaupun aku sendiri tk tahu kenape..
lebih2 lagi,ahli team debate.Hurm , mungkin ini tahun kegemilangan kami..dan allah menyuruh agar aku bersama-sama mereka.

Mungkin jugak aku harus memikul beberapa tanggungjawab,krn aku adlh pilihan .
menjadi redaksi ( insyaallah..) , dan beberapa lgi yg tak perlu nk diceritakan.

Menjadi tingkatan empat,
asrama  tingkat tiga ,
sekolah pun tingkat tiga.

alhamdulillah..again , nasib tak dapat tingkat seribu ke , sejuta ke..
kan penat tu..
kan kan ? 

alhamdulillah again , dapat kakak dorm yang kuat tarbiahnya,yang akan bimbing aku masa terkapai-kapai..
yang akan suruh aku sembahyang jemaah di musolla , jangan buat jenayah macam tingkatan 1 & 2 ,
hurm dan sentiasa zakkir yakni mengingati aku..

manakala senior dorm yg lain pun jenis bangun awal ,
kemudian solat tahajjud.Memang aku akan terkesan.Dan challenge diri ,
"balqis , tengok akak tu ! bangun la awal ! sembahyang la ! hidup ni singkat ! "

alhamdulillah,pelbagai mcam kurnia tuhan bagi.
Kene rotan dengan ustaz haikal pun 1 hikmah buat aku.

dan apa lagi..terlalu banyak utk diceritakan sepanjang 3 minggu di asrama.
Seperti biasa , aku pun manusia lemah.
Aku mencari kekuatan di balik buluh-buluh keimanan.

sadaqallaahul azim..

8 comments:

eyliadimanamana said...

balqis ! uatkan diri ok ? kawan kawan bal selalu berada dibelakang , qis pown same , ta pee parancangan Allah itu lbeyh hebaddd :) don wory , maybe ada yang lagi baik mnunngu balqis , di depan :)

Balqis Azhar said...

tq ya eylia !

Cikgu said...

Sometimes you are badly wants it but Allah gave you differently.

Why? because it is the best for you.
Just wait n keep trying n believing in your doa.

p/s: more rotan is coming :D

Ash_tsuyoshi~ said...

Bagusla.. tingkatan 4 bg sekola agam mcm kite mmg berat~ tapi bg sekola smk ke ape ke.. taun honeymoon bg dyorg.. stay je.. trus martabatkan debate 2,, n kalau aku sempat,, aku akn datang n join sekali.. heee kalo kau sudi la.. hahah,, papepon gudluck.. ingat Takdir ALLAH itu amat manis~

NurSyafinaz said...

sy pon pom4 , so sy memahami , tp sy 10 sub je , heee ckgu bg homework cm utk pom5 jaaa

Original CikTeddy said...

wah..balqis ni bijak kan?anugerah Allah..hehe neway,all the best ya!cik penah jd budak form4 n iknow well how it feels..hehe

Paris Lipton said...

wahhhh adik ni hebatlah...kagum, eh cayok2 ye ><

nasran96 said...

pasal debate aku stuju:D