Followers

Dec 31, 2011

Ruginya tak mencuba !

Anda rasa anda tidak berbakat ? Anda rasa anda manusia paling tak bertuah didunia ? Ya ke ?
Anda perlulah mencuba Kacip Fatimahhh! * eh.Stop all the nonsense.

Hihi.Straight to the point :)

Sometimes i met peoples that are afraid to try something new.Well its not a problem anyway,but if we aint try new things,so are you ganna to sit under the same shell , waiting to frost , waiting for muka berkedut , then youre out of the shell full of regretness ? Oh no.That is not what things should be.

"Weh jom try demo M-16 , aku rase macam best jer tengok Sarjan tu pegang"
"alaa taknak laa..malulaaa..kalau nanti salah pegang macammana ? kalau nanti aku tertembak orang macamna?"

and i was like , eh ? Kolot gila.Its no point to be shame *ini kisah benar bro

even aku pun time demo M-16 tu depan ahli Kor Kadet lain , digelakkan.Slumberk jela asalkan i achieve the aim-which is try to feel the oh semm ness and cool ness of M-16.cewah!

Memang malu.Kalau benda tak jadi.Even aku kene gelak bila takleh kenyit mata kiri,so what ? Its our weekness.Face it.Change it.Nowadays muka pun boleh botoks,so why dont we try to change some things that easily to be change.

But hey , on top of all - UBAH PEMIKIRAN dahulu.

Please la , kalau aku takut nak mencuba..
a.aku tak pernah tahu yg aku teror tumbuk dan sepak orang sampai aku sendiri kene operate*taekwondo
b.aku tak penah tahu yg aku ada daya mencongak sampai boleh kalahkan mat cina di SJKC Lee Rubber
c.aku tak penah tahu yg aku boleh bercerita dlm bahasa inggeris.
d.aku tak pernah tahu yg aku berbakat dlm pengucapan awam
e.aku tak pernah tahu yg aku mampu membimbing sebuah kelab.
f.aku tak pernah tahu yg aku mampu bagi command dalam kawad
g.aku tak pernah tahu yg aku boleh lari2 tak ingat dunia main bola baling.

see ? betapa la rugi manusia yg tak pernah cuba utk mencuba ! cuba bayangkan situasi balqis ,
kalau la balqis tak pernah mencuba , takut , tanpa sebarang sebab munasabah ,
tak mungkin semua tu dapat dicapai.Walhal kita mampu ! Rugi tak ? Kalaulah aku di beri nikmat kelebihan & duit satu juta , aku pilih kelebihan.

because, 
dengan kelebihan seseorang itu akan bawa diri.
dengan kelebihan seseorang itu akan mengintai peluang.
dengan kelebihan seseorang itu akan menjadi center of spot.

Just a small step - can bring you 1000 miles away from where you start.

Tetapii..
kadang-kadang,dengan mencuba kita sedar kekurangan kita.

a.aku sedar aku perlukan masa utk menghafal sesuatu
b.aku sedar yg aku perlu tingkatkan stamina
c.aku sedar yg aku perlu optimis dan kreatif dlm organisasi.

ini baru sikit.Tak perlu nak dikisahkan panjang lebar ,
sebab kelebihan dan kelemahan itu melengkapi.
Akal itu akan sempurnakan semuanya , andai kita nak.
NAK.

'ala kulli hal : cuba lah selagi masih terdaya.Terima segala kekurangan seadanya.Dan jangan memperlekeh sesuatu.





Pena Wirawati <3
iklan : sini