Followers

Dec 27, 2011

Cara menegur yang betul.

Pernah tak korang merasakan bahawa kadang-kadang teguran itu membuatkan kita jadi kecil hati ?
Pernah ?
Pernah tak rase takut untuk menegur , kalau2 nanti dia tu offended(touching) ?
Pernah ?

Kalau begitu , anda patut baca entri ni ok !

Pertama , nak sangat ingatkan korang2 termasuklah si penaip ini ,
bahawasanya,when it comes to menegur berkaitan maksiat , sangat penting utk kita tegur sebab hal ini dah takboleh jage hati orang dah.Sebab ini adlh tuntutan.Dan takpayah dah nak kusut jage hati orang.
Dan hal yang berkaitan dgn maksiat ni contohnye bile dia dating ker, atau tak tutup aurat ataupun yg sewaktu dgnnya.

Namun begitu , haruslah diingatkan kpd yang menegur utk beretika sewaktu menegur sebab nanti mungkin dia tu akan terkejut dan mula merasakan keyakinan diri rendah..
Maksudnya,dalam menegur,kenelah ade masa & tempat yang sesuai.Sesuai yg mcmana tu ? Pikir2 lah.
Takkanla nak tegur depan orang ramai ? Lps tu gather ramai-ramai luahkan ketidakpuasan hati.C'mon la wei ,
fikir jap perasaan orang walaupun dia tu memang salah ataupun tak sedar.Kadang-kadang dye tu mungkin kita nampak brutal gilerww tapi hati & perasaan ? siapa taw ?

Kadang-kadang kita ni bila menegur , dan orang tu shocked & mule rasa kecil hati ,
fikirkan,kenape dia tu nak kecil hati ? kalau ape yg dtgur itu betul ?
Mesti ade masalah dgn cara menegur.

Masalah.

1.Nampak member tak tutup aurat.
#ini mudah je , mula2 tu kita tunjukla contoh kt dyorang ,
sebab dengan menunjukkan akhlak & contoh yg baik tu merupakan salah satu dakwah.
Lpstu sampaikanlah tazkirah/ceramah dalam dorm atau musolla atau sembang-sembang,
dan selitkanlah berkenaan teguran tuu.

2.Nampak member tak semayang.
#wey baik korang tegur nii,
bawak masalah 1 kawasan kalau tak tgur taw tak !
Contohla,satu dorm.Kalau allah timpe bala,
satu dorm kene.Better tegur la orang tu,face to face sebab ini bukan hal kecik molek macam gule gule dueposen.Face to face , cakap selllooo selllooo ok ! Doakn bebanyak agar dia tu solat.

3.Member kaki mengumpat/perli.
#Ni kalau dapat member kaki gini , kekadang tu terikut sekali.Lagi kalau dah satu geng tu,
mesti ikut sekali.Tappiii,itu bukan alasan utk kite terus melakukan benda yg sama , pahe dok ?
Dosa tetap dosa walau acanne sekalipun.

Biarlah kita menegur orang dengan beretika yah.Dan kalau orang menghina,ejek kite atas sbb teguran kita tu,
donno je.Sebab nanti kt kubur tu lain2 , kalau dia tu kene seksa , dan kita pun dh tegur,takdenye azab tu datang ikut kt kubur kite.Haa inilahh konsep kubur lain-lain yang sebenar.

Akhir kata ,
jangan kau celik dalam menegur tapi buta dalam beretika sewaktu menegur.
Dan menegurlah dalam menegur,dalam erti kata sebenar,
berhikmahlah dalam menegur.

jangan pula dicop cakap tak serupa bikin ,
you help people,and you help yourself to a better attitude.

gua selalu pegang katakata ni ,
BE YOURSELF, BUT A BIT BETTER.

Foot note: Sesapo yang ado masalah,bolehlerr komen dibawah ni.Akan balqis azhar bantu sebaik mungkin ! ye awakawak sekalian..:)


* entri ini tak merujuk kps sesiapa sekalipun termasuklah si penaip.
Maapkan saye seandainya ada yg terasa.Tak niat yea.Sekadar berkongsi.