Followers

Dec 13, 2011

Tak setuju dengan Dont Judge A Book By Its Cover

Dont Judge A Book By Its Cover dah tak praktikal dah.

Ya , nak cakap pasal ustazah dan tudung labuh.Eh tak.Nak cerita pasal tudung labuh dipanggil ustazah.
Selalunye yang pakai tudung labuh ni mesti pelajar sekolah agama kan kan.
Yelah Balqis la tu.Tapi,selalu disalah ertikan.

Situasi 1 .

"eh korang ni hipokrit lah!"
"asal lak ? menuduh tak tentu hala.Terukk!"
"Yelah,kt sekolah tudung kemain lagi labuh , kt luar tudung biasa je."

Situasi 2.

"Weh kenape kau pakai macamni ?"
"Macammane?Aku pakai baju kann.Salah ke?"
"Taklah salah.Cuma tengoklah,ni baik kau bogel je."
*ayat sarkastik yg cuba nak cakap,baju tu ketat sangat/tak cukup ciri-ciri*

Dan kalau boleh,jangan pulak nak ngada-ngada jawab..
dont judge a book by its cover.Aku memang tak setuju.Langsung takkkkkk! * menjerit kuat-kuat *

Kenapa?Tanya kenapa?
Jawab aku mudah.Mula-mula fikir , kenape katakan jangan nilai seseorang dgn luaran ?
salahkah?Eh itukan impression manusia.Suka hati I lah.70 % tanggapan sifat seseorang bergantung pd impressionnya.

Ok lets say adelah artis ni , dia ni pakai baju dress gaun.Agak-agak apalah dalam fikiran sume orang ?

"mesti dia ni tak semayang subuh pagi tadi"
"mesti dia ni tak puasa time bulan puasa"
"mesti dia ni senang-senang aje berpegangan tangan dgn lelaki dalam lakonan"

Jadi memang salah ke?Oklah,utk sesi penggulungan @ reply speech ,bolehlah dikonklusikan sebegini :-

Orang yang tak menutup aurat@kurang menutup aurat mungkin dia baik.Tapi dia jahat sebab tak amanah dengan perintah Allah.Tapi orang yang menutup aurat pula , dia baik dri segi menjaga tanggungjawab dan amanah dengan perintah Allah,tapi entahkan baik atau tidak perangainya.Namun,sepanjang pengalaman hidup aku,orang yg menjaga amanah itulah yang baik budinya,sopan santun tingkah laku.Senang bila berkomunikasi.Tapi lah kan..tapi,kalau seseorang tu benar-benar baik,dye akan tutup aurat sikit demi sedikit.Yeahh :)
Kalau tak jugak,fake kot baiknya tu.

*untuk lebih mendalam,boleh baca di laman web Ustaz Pahrol*


Anda adalah apa yang anda pakai :)
Kisah 1 .
semuanya bermula dgn gambar ini :-


Mula-mula tuh,saje la buat gambar ini sbg. profile pictures.
Takde la niat nak berlagak alim atau ape-ape yg berkait,
lagipun alim tu merujuk kpd org yg berilmu.
Which is not me certainly.
adalah beberapa hamba allah ni IM ,
"ustazah, tidur la , ustazah tak elok tidur lambat"
"hai ustazah"
dan macam2 lagi.
Dah kalau macam tu , memang takde mod nak reply ,
terus buat invisible chat.Agagaga:)
ambil langkah,tukar profil picture pakai baju biasa & tudung biasa.


Perhatian.
Pelajar sekolah agama pun ade kehidupan jugak.
personally,aku pun pakai tudung tiga segi.
aku pun pakai blouse dan seluar.
aku pun main fb , twitter , formspring , flavor ,
haa ape lagi.Semua account aku ade.
aku pun dengar IPod time boring2 dalam LRT.agagaga:)
seandainyalah hamba-hamba allah blogger ni kenal mane2 ex sekolah agama
ataupun rakan-rakan yg sekolah agama tapi perangai macam bukan sekolah agama,
itulah manusia.
Janganlah pandang enteng ,
sebab memang itulah manusia.
pd aku , selagi kita ni kt IC beragama islam,
sekolah smk pun aku cop sekolah agama.
Kenape? sebab belajar PAI jugak.
Jadi persoalan pengamalan agama tuh,
depends la kt diri kita ni sendiri.


Kisah 2.
Satu hari tu , baru balik asrama.
Lepastu cakap kt member ,
"eh laparlah..jom pegi Giant.Lapoo"
"Jom."


kt sana , nak beli nasi ayam tau.
Boleh pulak datang je situ ,
hamba allah tu berzikir -,-'
terima terima..
waktu tu baru je form 1.
Sabar balqis sabar..
kalau tak dah lame bukak taekwondo.
Dye tak taw ke balqis azhar blackbelt holder?
agagagaga:) sabar jelah eik.


"the first impression last"
Nak cerita lagi panjang ?








pssst : KLIK SINI kalau nak beli samsung galaxy :)