Followers

Dec 31, 2011

Ruginya tak mencuba !

Anda rasa anda tidak berbakat ? Anda rasa anda manusia paling tak bertuah didunia ? Ya ke ?
Anda perlulah mencuba Kacip Fatimahhh! * eh.Stop all the nonsense.

Hihi.Straight to the point :)

Sometimes i met peoples that are afraid to try something new.Well its not a problem anyway,but if we aint try new things,so are you ganna to sit under the same shell , waiting to frost , waiting for muka berkedut , then youre out of the shell full of regretness ? Oh no.That is not what things should be.

"Weh jom try demo M-16 , aku rase macam best jer tengok Sarjan tu pegang"
"alaa taknak laa..malulaaa..kalau nanti salah pegang macammana ? kalau nanti aku tertembak orang macamna?"

and i was like , eh ? Kolot gila.Its no point to be shame *ini kisah benar bro

even aku pun time demo M-16 tu depan ahli Kor Kadet lain , digelakkan.Slumberk jela asalkan i achieve the aim-which is try to feel the oh semm ness and cool ness of M-16.cewah!

Memang malu.Kalau benda tak jadi.Even aku kene gelak bila takleh kenyit mata kiri,so what ? Its our weekness.Face it.Change it.Nowadays muka pun boleh botoks,so why dont we try to change some things that easily to be change.

But hey , on top of all - UBAH PEMIKIRAN dahulu.

Please la , kalau aku takut nak mencuba..
a.aku tak pernah tahu yg aku teror tumbuk dan sepak orang sampai aku sendiri kene operate*taekwondo
b.aku tak penah tahu yg aku ada daya mencongak sampai boleh kalahkan mat cina di SJKC Lee Rubber
c.aku tak penah tahu yg aku boleh bercerita dlm bahasa inggeris.
d.aku tak pernah tahu yg aku berbakat dlm pengucapan awam
e.aku tak pernah tahu yg aku mampu membimbing sebuah kelab.
f.aku tak pernah tahu yg aku mampu bagi command dalam kawad
g.aku tak pernah tahu yg aku boleh lari2 tak ingat dunia main bola baling.

see ? betapa la rugi manusia yg tak pernah cuba utk mencuba ! cuba bayangkan situasi balqis ,
kalau la balqis tak pernah mencuba , takut , tanpa sebarang sebab munasabah ,
tak mungkin semua tu dapat dicapai.Walhal kita mampu ! Rugi tak ? Kalaulah aku di beri nikmat kelebihan & duit satu juta , aku pilih kelebihan.

because, 
dengan kelebihan seseorang itu akan bawa diri.
dengan kelebihan seseorang itu akan mengintai peluang.
dengan kelebihan seseorang itu akan menjadi center of spot.

Just a small step - can bring you 1000 miles away from where you start.

Tetapii..
kadang-kadang,dengan mencuba kita sedar kekurangan kita.

a.aku sedar aku perlukan masa utk menghafal sesuatu
b.aku sedar yg aku perlu tingkatkan stamina
c.aku sedar yg aku perlu optimis dan kreatif dlm organisasi.

ini baru sikit.Tak perlu nak dikisahkan panjang lebar ,
sebab kelebihan dan kelemahan itu melengkapi.
Akal itu akan sempurnakan semuanya , andai kita nak.
NAK.

'ala kulli hal : cuba lah selagi masih terdaya.Terima segala kekurangan seadanya.Dan jangan memperlekeh sesuatu.





Pena Wirawati <3
iklan : sini

16 comments:

Kidd Fallen said...

Haha. Yesterday I was just thinking something similar, but its not about "Peoples are afraid to try something new", its more sounds like "Peoples are afraid of changes". But after all the concept is still the same; we never know until we try. Jyeah! :3

محمد رازيق said...

nice entry. yang penting berani mencuba. boleh cungkil bakat yang kita ada sis.. pernah putus cinta??? jmput baca entri PUTUS CINTA di blog kami. :)

Balqis Azhar said...

@Kidd Fallen

hey keep going to post about it.
im pleased to read !

Balqis Azhar said...

@محمد رازيق

apa?putus cinta..hihi pnh kot..
tu dlu time jahil.agagaga :))

aimaniman said...

kalau x baca profile adik, akak mesti ingat tuan blog sekurang2nya penuntut u walaupun masih belum bekerja, tp rupa2nya masih bersekolah... teruskan menulis info yg bijak seperti ini,.. sekurang2nya dapat menyedarkan diri dan rakan2 tentang keburukan diri kita yg enggan mencuba.. isshhh

Balqis Azhar said...

@aimaniman
erkk.hihi ok mekasih :)

Original CikTeddy said...

xtau nk ckap ape..mmg brsetuju!

Balqis Azhar said...

@Original CikTeddy TQ YAA :)

Teesaz said...

saya tak pernah tahu saya boleh bawak kereta..dan saya tak pernah tahu saya boleh mengetuai sesuatu kumpulan, although it is simple but that is what we achieved right? there is always something new that we can learn about life, cuma satu yang kita perlu lakukan, iaitu berani mencuba..

entri yang best!!!

Balqis Azhar said...

@Teesaz

betul2 teesaz.
suke part bawak kereta tu..haha:)

susulemakmanis said...

belum cuba belum tahu!suka entri ni=)

Azizah Alwi said...

Ok your entry really make me amazed after all.Siapa kata budak sekolah tak boleh buat entri mature and you already proof it to me yg still ada budak sekolah pun boleh buat mcm adult.=)


Never afraid of trying something new dan tak perlu takut nak lakukan perubahan.Paradigm shift itu perlu dlm meningkatkan kualiti hidup right.Seriously i love this entri =)

Aziha Ismail said...

thanzz sbb sudi singgah blog ziha...ziha follow cni ye..

kim heeruul said...

belom cuba blom tahu right.. =)

czueka zulaikha said...

akak nak share satu ayat :

kita belajar bukan untuk berjaya, tapi untuk berkebolehan =)

and itulah yang adik lakukan. teruskan usaha :)

yayalicious said...

berusaha..ykin pd dri sdri n tawakal..=) nice entry too..Yaya singh kunjungn blik sni dan jga folw awk.. ^_^