Followers

Dec 29, 2011

2 SOALAN HIDUP MATI

Assalamualaikum.
Mak cik Jijah,Pah Bedah , Pak Mail , Uncle Justin Timberlake, Bro Justin Bieber ,
Puan Angelina Jolie, Pakcik Mahatma Ghandi & seluruh warga dunia diharapkan dapat duduk depan laptop dan mendengar luahan hati mangsa Kementerian Pelajaran Malaysia ni.

Masih aku teringat bile perjanjian MOU bersama ibu kesayangan yang menjanjik an DSLR kalau dapat 9A.
Ni semua gara2 hasutan masyarakat yg suke sangat menggantung DSLR kt leher.Papetah..dan aku pon rase cool giler buat macamtu dan nak try jugak.

Ha fine.Bersemangat tahap 3 bile  MOU berjalan dgn baik dgn mak aku.Mule la semangat sangat2 nak study & grab for 9Aces dalam PMR.Dan for sure lah aku lukis gambar DSLR and tulis D5100 bawah pembalut meja dgn cantik & kemas * harapan lebih bersemangat nak study. aagaggaga :))
Lepastu tampal dkt cermin loker jugak tulis * Balqis,strive for 9Aces ! DSLR tunggu dekat syurga!* sambil lukis DSLR  macam ShadaWentz.Kononn..haha.

Now,alhamdulillah dapat pun ape yg nak.
sekarang kene buat 2 risky decision.

1.DSLR D5100 ataupun NIKON J1 

2.SCIENCE STREAM atau ARTS STREAM 

*courtesy of google

*courtesy of google 

Buat readers Balqis yang comel lotte ni ,
agak-agak mane yang sesuai utk noob mcam balqis ?
korang pon tahu kann Balqis selalu ltk pictures yg diambil sendiri *which means i love photoG.
so mana lagi ok ?

Masalah 2.
Sains stream ke arts stream ? sebab sebenanrnye balqis ponn buntu dah besar nanti nak keje apo ?
Yelah kenelah tentukan sekarang.
Kalau nak jadik lawyer baik amik arts sebab xpayah nak pecah otak study Bio.
Kann ? 
 sekarang ni yang on the list pekerjaan yang sesuai ialah :-
1.Doctor
2.English Teacher
3.Lawyer
4.Businesswoman
45.Astronaut*haha perasann.

grr ~ tolong ,
wahai blogger yang comel.

saper tolong balqis doakan agar beliau berjaya dunia akhirat.
Oh besok nak kene pergi UMNO Sabak Bernam,
dapat duit sebab pelajar cemerlang.*Uhuk cemerlang sangat ke aku ?
Ok,byee.adios amigos :)


*rindu gile pekan sabak ala2 coboyish nie.Esok sy datangg ! tunggu ok :p

iklan comel : sini

20 comments:

Terbelog said...

err..no plate tu cantik la

AlianoorK said...

Hey,pilih science stream lah, bidang pekerjaan lagi luas :D

jessemiller. said...

Hey. Jesse here! Hehe. Erm, u have to choose based on your interest. Masa form 4 haritu, I took science class even tak minat sangat. Nasib ada rezeki lepas SPM, dapat offer masuk IPGM. Ur future, ur choice. all the best adek ^^

FadzMeera said...

pilih ikot apa yang kita suka..
yang minat dik..
kalau rasa boleh buat yg terbaik bila amek science, go on lah dgn science..

by da way, cgrates yar PMR :)

sLpmEpLz™ said...

kete cap adidas tuuu.. peh

ain soofiyah said...

haha,... saya x ada cita2 jadi?

saharinasaharudin said...

salam dear,
yg 1st tu comel.pink ok.sgt comels.tp depend ngn balqis lah nak plih mna satu.buat plihan sndri syg.bru puas hati :)

Hakimy Zamri said...

yang warna pink tu nampak awesome gila :DD pilih laa yang tu balqis..hehehe ;))

Cikgu Fikri said...

kalau bab dslr, brgantung pd apa yg balqis nak.. apa yg sesuai ngan balqis.. kala fiq, fiq akan search kat google pasal dua benda tu... selalu fiq taip cam ni : BEST KER DSLR 5100? ataupun review DSLR 5100..huhuhhu..

utk 2nd plak, fiq suka dgn probs ni.. sbb fiq prnh hadap gak probs ni.. tp, apa yg fiq nk citer ni pnjg tau..pnjg gler..


fiq dulu taknak masuk kelas science sbb fiq TAK SUKA FIZIK!!!! haahahaa... so, masuk kelas biasa jerk.. sbjek tmbhn plak Sport Science, Add math, ekonomi dan Akaun ( subjek akaun ni fiq amik masa form 5..masa form 4 fiq xamik sbb masa tu cm ingtkan akaun tu susah..rupanya senang jerk.huhhuhu)

So, start dr ctu, fiq nk sgt jd peguam.,.lps tu tukar plak nak jd pakar fisio, lps tu nk jd ahli ekonomi.. fiq asik turun jumpa kaunselor jerk..rasanya kaunselor pun dh muak ngan muka fiq.. fiq amik ujian kerjaya lah.. nak tgk kerjaya apa yg sesuai dgn fiq.. mgikut kputusan ujian,fiq ni jenis yang byk ckp, maka kerja yg sesuai ialah guru, peguam, jurujual dan apa ntah.. lupa..

kata kaunselor, skrg byk saingan kerjaya.. kna pndi wat pilihan yg btol.. klu fiq nak gak teruskan bidang dlm peguam or akauntan, boleh jerk..tp, kna bijak intai peluang yg dtg... so, fiq still lg tak tahu nak jd apa.. dlm hati just set nak jd pakar ekonomi jerk.. bila check, rupanya nk jd ahli ekonomi, saingan sgt kuat... so, try mohon IPG.. alhamdulilah..dpt... so, fiq pun decide nk jd cikgu...

huhuh.. bg fiq, cuba wat apa yg balqis minat di samping balqis bijak intai peluang kerjaya yg ada.. dptkan jugak nasihat kaunselor and parents.. klu amik sains tulen, lg better.. sbb kerjaya mmg luas... klu PMR bole dpt 9A.. cuba dptkan straight A utk SPM ..Masa tu, peluang yg kejar kita.. bkn kita yg kejar peluang... so, apapun keputusan yg balqis buat, pokok pangkalnya adlh usaha balqis utk berjaya dlm bidang yg balqis pilih...

pasal takut BIO tu plak,
bak kata kwn fiq, gagal BIO masa mula2 tu perkara biasa, tp last2 utk SPM, dia dpt A.. lps tu, dia dpt twrn buat medic dia tolak, sbb dia minat utk jd ahli farmasi.,. skrg dia tgh study week utk final exam dlm bidang farmasi.. huhuhhu..

lg 1, jgn mudah percaya ckp org kononnya bio tu susah lah..haper lah... fiq yakin, kalau balqis bole dpt 9A utk PMR, insyaAllah balqis bole wat yg terbaik utk SPM.. chaiyok2... uhhuh..

kalau ada paperhal nk tnya fiq, jgn segan yer... btw, sorry sbb pnjg sgt komen.. apa yg fiq tulis tu pndgn fiq jerk... tak mmbntu sgt pun.. yg pntg keputusan di tgn balqis... :)

Kidd Fallen said...

DSLR or Nikon, I prefer DSLR. haha

As for your future, science stream or art, to make it easy, amik art stream. but to have a brighter future, choose sc stream. I don't really know both course sebab dah lari pergi teknik after PMR, but as for me Sc is more appropriate. but still the decision is still yours. ;)

As for your future, instead of being a teacher, i think it's better if you change it into "to be an English lecturer". Lecturer lagi enjoy I guess.

After all the choice is always yours to make, life is about making a choice isn't it? Discuss la dgn abg2 or akak2 or org yg lebih bpengalaman, consider their opinion and make a conclusion from there.

Lastly, congratz for the "9 Aces" ;)

syafiqakarim said...

nikon j1 nampak comel :)
act,tak semesti apa kita belajar sekarang,akan jd pekerjaan kita masa depan.dulu akak amek arts kot.tp skng
involved dlm medical.dr lukis2,main luka2.haha.pilihan kita sekadar keputusan masa tu je.tp masa dpn,adalah pilihan yg lama tuhan da rancang kan :)

Razif Mokji said...

satu masa dulu pernah tinggal dipekan sabak bernam .... classic town

Eein Azryn said...

rasa2 dapat skor sc or art? kalau rasa dpt skor dalam bidang sains, masuk sains. kalau tak, masuk sastera je. :)

Original CikTeddy said...

rasanya pndngan mereka dh mmenuhi..hehe cik prefer dslr..

Semut Senyum said...

yang kecik senang nak bawa ke mana2... sesuai utk gadis2 comel.. =)

fatin hanani said...

depends pada kebolehan diri sendi ya..
jgan ikut pendapt org..mmg klu apa yg org ckp sng la apa la..tp klu kita yang ambik dan x mint akan jadi payah..so pilih yang terbaik utk diri balqis ok :)...
hurmm tgk kebolehan blqis mana yang lebih..pilih sbjct berdasrkan yang diminati dan boleh dibawa :)

zoeLa :) said...

saya pelajar sc stream masa skolah mnengah, dan skrang sy budak pre-law dekat uitm..minat jd lawyer eh?yg pnting bm, sej ngan bi at least dpt a-..tapi nsihat sy plihlahhh sc stream..nnt awak akan nmpak byk lagi cbang pkerjaan yg best2..this is just 2 cent from me dear..good luck in ur life..and tolong doakan kjayaan sya sekali!

Azizah Alwi said...

Hey since my name dah kena seru jadi wajib for me commenting isn't it? If i'm were you i will choose the DSLR with me sbb saya suka ambil gambar yang boleh cipta momen-momen indah dan pemandangan.Since Balqis kata Balqis lebih suka ambil gambar sendiri and so not to panoramic punya gambar its better untuk ambil Nikon tu.Tapi lagi berbaloi jika terus grab the DSLR.

As for choosing which stream yang Balqis nak ambil kitaorang hanya boleh rekomen but after that You must take the action.Follow your own heart.Berdasarkan daripada pekerjaan yang telah dilistkan firstly Balqis dah listkan jadi Doktor so sudah terang lagi bersuluh doktor dan astronaut dalam kategori science stream.But then bila saya tengok balik your Job list as english teacher,lawyer and businesswoman ratio antara science stream dan art stream nampaknya Art stream mendominasi list pekerjaan Balqis.Kalau saya jadi Balqis lagi i will take the art stream.Tapi untuk menjamin masa depan yang lebih cerah its better for you to take the science stream.Sebab jadi science stream ni banyak advantages daripada art stream.Trust me.Good luck in choosing your life path.Btw thanks for following me.Really appreciate it. =)

Azizah Alwi said...

btw the pic that shows the antique car is sangat awesome ok.Keep it up dear.You can do more better than this. =)

Mcmillian said...

yang warna pink tu nampak awesome gila :DD pilih laa yang tu balqis..hehehe ;))