Followers

Dec 10, 2011

Gaya Study Orang Sibuk

Assalamualaikum , manusiawan manusiawi sekalian :)
Nak umumkun sesuatu ni * drum roll * 

 CONTEST ANDAI AKU BLOGGER TERKENAL TELAH DITUTUP !

sedih tak ? Aku sedih..sebab lepasni tkde dah orang bg link blog nya pd aku.Uhuk sedih2 :(
Setakat ni ade 89 entri.tapi nak kena cek jugakla,sebab nanti takut ade yang lupe nak isi borang.

Back to title !!

Korang2 , nak tahu tak , tahun 2011 ni la tahun paling sibuk bg aku *padahal bru form 3,haha*
Entahlah sebab ape.mungkin sebab org rase aku boleh buat kerja kot,ataupun aku ni rajin *aceceh*
Tapi sebenarnye agak memenatkan jugakla nak bahagikan mase antara PMR , kerja2 sukepakse , dengan koko.

Jadi acanno nak study kalau sibuk gegile tu ?

Pertama , aim subjek yg rase2 macam down sikit berbanding subjek lain.
Mase trial pmr dlu,nak subjek KHB tu jatuh demam pulak,tapi kuatkan diri jugak sembahyang tarawih.Lepastu habiskan satu buku walaupun baring macam tgh nazak.Point is , buku2 ringan yg tak brpe tebal tu kenelah dihabiskan semalam/sehari sblum subjek tu periksa agar kite senang je ingat.Insyaallah.
*tapi time trial dapat 73 je,sebab lagi 4 soalan dh btul dah,pergi padam balik,huu sedih*

Kedua,banyakkan lah buat latihan.
Kalau boleh buat latihan pakai buku yg ikut format periksa.Balqis suke sgt pakai eastview , sebab buku tu besar lepastu jawapan disertakan huraian.Ni penting tau,dalam memilih buku latihan.

Ketiga,bangunlah awal waktu periksa.
Mula2 bangun tu , memangla susah sangat2.Tapi cekalkan fikiran,ingat yg diri ni nak periksa!  
lepastu turun katil , ambil wudhu' , lakukanlah solat tahajjud@taubat@witir.solat hajat pun boleh.
Barulah mulekan membuka buku.Ikut pengalaman balqis la kan ,bile buat macam tu,tuhan tolong.Time study lepas sembahyang tu , yang tu lah pulak keluarnye ! alhamdulillah rejeki namenye..

Banyak lagi sebenarnya.Susah kalau nak cerite panjang2 kat sini.Nanti orang malas bace.
Cuma nk cerite la sikit , kalau aku la kan,memanglah penat nak recover semuanya kalau dari awal tahun duk busy itu ini yang tak berkait dgn pmr,lepastu nak pecut at the end memang penat.Ingat lagi, waktu debate kokuria,kene buat 4 benda yg heavy sangat2,semuanya pasal uruskan lawatan dan bas.Akhirnya habis je debate terus jatuh demam.




# Kalau nk tahu,kalau hari sabtu/ahad time orang tgh tidur tu,terkial-kial la aku g study sensorang kt kelas.Harap nk study kat dorm,memang tinggal mimpi jela.So guys ,


TIME & TIDE WAITS FOR NO MAN ! 


Pssstt, kalau korg nk tahu,balqis azhar mrupakan kaki tidur.Tak cayo ? sini-sini tengok :-


Memangla baru satu gambar.Takkan setiap kali tidur nak ambik gambar kan..:O 
Tapi waktu form 2 rasenye boleh kira dengan jari berape kalila balqis azhar tak tdur time cikgu ajar.Huh~
korang jangan tiru taw2.Nanti penat malam2 nak stay-up utk recover siang yg tidur tu !


Doakan saya 9A PMR ! MAKASHEH<3

13 comments:

♥Lady Ainaa♥ said...

MasyaAllah...awat pakat tido tu?? stay up malam2 study ek??? Anyway, the best study hard is ulangkaji 2 minggu sblm pekse...ngeeee.... tapi tu untuk student sekolah la...lau budak2 U, kne spnjg mase study.... kne dah study smart and hard

Balqis Azhar said...

oh,sy suke start dr awl ting.3..
form 1 and form 2 tining dlu ~ haha..

aRa ❤ aFiq™ said...

tdow bjemaah eh kt skola.. huhu

nurulnazihah said...

goodluck! study rajin2. hikhik

ain said...

uit, kantoi r..

Balqis Azhar said...

@aRa ❤ aFiq™ Ni time bulan pose kot..tulah memang penat.Tapi yg merah bulat tu mmg pose x pose tidur gak.haha..

Balqis Azhar said...

@ain
tu kantoi ko tengah sembang tu..ko nmpak tak ??

NiaLidia. said...

what ? dah tutup ? huhu dah isi form , then pegy kat first page balik baru perasan entry ni. sedih laaa. nak joinnnn ! huhu :(

Balqis Azhar said...

@NiaLidia. hrini last :)

Myra Melissa ✿◕‿◕✿ said...

tekun nye blajar..haha,,smpai tetido..hehe..hope dpt pmr 9A !fighting !

Balqis Azhar said...

@Myra Melissa ✿◕‿◕✿doakan lah ye,insyaallahh..

Anonymous said...

Thanks for sharing your thoughts on dog. Regards
my site :: sudden onset joint pain

Anonymous said...

I bought a diametric FT4 and I love it!! It is have got those
fearsome love handles? do side of meat planks with have
constantly cherished and think to do a body
good physical exercise.

Take a look at my webpage ... exercises tone stomach get rid love handles
my site - exercises tone stomach get rid love handles