Followers

Dec 26, 2010

orang yang celik lebih buta dari si buta

orang yang celik lebih buta dari si rabun ? ape yang balqis merepek ni ? tak nak cakap banyak2 tapi kita baca sampai habes ye !


kesian kan orang yang buta ? pernah terfikir tak macam mana manusia sebegini mampu menjalani kehidupan,
mempunyai keluarga , dan berjalan ?
ye lah , kan orang buta ni tak nampak ape-ape . So , macam mana kalau nak jalan ataupun drive naik kereta ? kalau motosikal , memang haprak lah kan.
Orang yang buta ni memerlukan tongkat sebagai sokongan . Bila dia dengar bunyi akibat reflect sound dri pukulan tongkat tu , dia akan dapat mengenal pasti samada ada benda atau tak di depan . 

*  susah kan ? *
- sabar , baca sampai habis ! -

pd pagi christmas eve , lebih kurang 9.47 macam tu ,
kereta aku berhenti sebab traffic light merah .
"okay , merah .so kena berhenti la kan ? "
lepastu , aku trnampak sorang pakcik buta ni nak melintas .
mungkin dia dengar bunyi titt2 from traffic light kot , dia pun terus melintas.
dengan meraba-raba , tiba-tiba dia terlanggar kereta proton waja yg berade di line first .Okay , kasihan sungguh ! 

lepastu kereta ktorang pulak di line second .Dalam hati , mesti pakcik nie terlanggar kereta aku punya ! tiba-tiba ,
"tikk..tikk "
waduh ! memang betul-betul kena .
masyaaallah memang kesian tahap gaban la.
nak tolong , susah . sebab takut lampu hijau .
kemudian , pak cik tu jalan lagi .across the third line .
terlanggar lagi ! kereta apetah . ya allah , 
ayah aku dah bukak cermin dah .
menjerit kat makcik alam flora yg tengah sapu tepi jalan ,
and sorang cina yg sdg lalu lalang kt situ .
"makcik ! tolong dia tuu ! bimbit dia sampai tepi jalan! "

tengok ! orang yg buta ni pun taktaw yg dia bawak tulang anjing :)

weh , sampai begitu sekali kan ?
tapi sayang , takda sorang pun respon .
ni kah masyarakat malaysia yang belajar SIVIK kat sekolah ,
tapi tak amalkan ?


p/s :mereka yang membaca entri ini merupakan orang yang celik bukan ?