Followers

Dec 12, 2010

tips berblogging cara sempoii..




ASSALAMUALAIKUM..
BERTEMU KITA LAGI DALAM RANCANGAAAANNNN...BLOGSPOT ! HIHIHIHI ;)
jap , blurr kejap . ohh yea ,harini nak cter pasal tips - tips nak berblogging . huaaa ><
korang semua taw tak blog tu ape ? hah..kalau tataw , wat2 taw jela yer .
aku malas nak cter . hahaha.


antara tips-tips nye ;


1-mestilah mempunyai title yang menarik perhatian pembaca .
  contohnye lah kan ,
''dan bila aku..." , " dup dap dup dap , aku ter..." , 
  * ini berdasarkan blog2 yang aku walking dan kebanyakan yang wat title macam nih adlh    llaki universiti yg mempunyai pemikiran luar kotak . haha . sllunya dorang wat ala2 lucah gituu.

2-mempunyai imej atau bahan yang menarik .
 okay , kalau gini senang je .. korang amik la gambar pelik-pelik ,
lepastuu edit biar nampak macam snap pakai DSLR . hahaha ;)
tapi nak ambil gambar ni kan , cari angle lawa sket , lepastu amik gambar tu biar ade kaitan ngan tajuk post . bile edit tu , wat ar gmbar nampak exclucive .kan senang ?
ATAUPUN..
korang wat lukisan kartun yg kelakau2 sket . lepastu snap atau scan msuk dlm laptop korang.


3-ejaan ala-ala minah rempit .
 huaaa , yang nie agak ar sensitif siket . hahaa ;)
maaf kpd yg tersinggung diluar sana . korang faham tak ape yg aku nak sampaikan ni ?
contohnye ginilaa..
"erm,,shengal jew " , " akuwh rsew carm nux ketox2 kepalerhotax maxcix uwh! "
huh ! bile korang wat shortform gini , fikir comel la ? ececeh..gurau je .hehehe =)
sebaiknye , perbetulkan la shortform cmnih . kite wat shortform sebab malas nak taip panjang2 kan ? xyah ar over2 pulak . ngee ~


4-melekat di blog orang lain
korang cari la blog-blog yang boleh merapatkan ukhuwah serte menjamin mase depan blog korang . takpun , pegi melekat blog ke blog ( blogwalking) , bagitaw korang dah update entry baek punyerr..mudah kan ?

5 - tutup entri dengan tasbih kafarah dan suuratul 'asr .
ngee ^^


p/s : kalau kita ramai follower atau suke mengumpul follower , lebih mudah nak dapat commentos dari blogger. tapi ,kite kene ingat , takkan buat blog sebab nak kumpul follower kan kan ? biarlah follower sikit , asalkan kite dapat kepuasan dari ape yang kite tulis . 

2 comments:

The Bee And The White Roses said...

Cik Bee suka yang no 5 tu..Satu lagi tips bloging: letak URL orng lain kalau copy paste idea orang..sekian..=)

Balqis Azhar said...

yea..btul2..xsuka copycats..