Followers

Dec 26, 2010

orang yang celik lebih buta dari si buta

orang yang celik lebih buta dari si rabun ? ape yang balqis merepek ni ? tak nak cakap banyak2 tapi kita baca sampai habes ye !


kesian kan orang yang buta ? pernah terfikir tak macam mana manusia sebegini mampu menjalani kehidupan,
mempunyai keluarga , dan berjalan ?
ye lah , kan orang buta ni tak nampak ape-ape . So , macam mana kalau nak jalan ataupun drive naik kereta ? kalau motosikal , memang haprak lah kan.
Orang yang buta ni memerlukan tongkat sebagai sokongan . Bila dia dengar bunyi akibat reflect sound dri pukulan tongkat tu , dia akan dapat mengenal pasti samada ada benda atau tak di depan . 

*  susah kan ? *
- sabar , baca sampai habis ! -

pd pagi christmas eve , lebih kurang 9.47 macam tu ,
kereta aku berhenti sebab traffic light merah .
"okay , merah .so kena berhenti la kan ? "
lepastu , aku trnampak sorang pakcik buta ni nak melintas .
mungkin dia dengar bunyi titt2 from traffic light kot , dia pun terus melintas.
dengan meraba-raba , tiba-tiba dia terlanggar kereta proton waja yg berade di line first .Okay , kasihan sungguh ! 

lepastu kereta ktorang pulak di line second .Dalam hati , mesti pakcik nie terlanggar kereta aku punya ! tiba-tiba ,
"tikk..tikk "
waduh ! memang betul-betul kena .
masyaaallah memang kesian tahap gaban la.
nak tolong , susah . sebab takut lampu hijau .
kemudian , pak cik tu jalan lagi .across the third line .
terlanggar lagi ! kereta apetah . ya allah , 
ayah aku dah bukak cermin dah .
menjerit kat makcik alam flora yg tengah sapu tepi jalan ,
and sorang cina yg sdg lalu lalang kt situ .
"makcik ! tolong dia tuu ! bimbit dia sampai tepi jalan! "

tengok ! orang yg buta ni pun taktaw yg dia bawak tulang anjing :)

weh , sampai begitu sekali kan ?
tapi sayang , takda sorang pun respon .
ni kah masyarakat malaysia yang belajar SIVIK kat sekolah ,
tapi tak amalkan ?


p/s :mereka yang membaca entri ini merupakan orang yang celik bukan ?


20 comments:

tqaAwesome said...

kesiannn nyeeeee !!
bukan kesian kat dia sebab buta. tapi kesian kat orang2 kat situ yang buta hati. celik tapi pura pura tak nampak .hurm

Entri terbaru: My First Bento and Onigiri

Balqis Azhar said...

haah ! betul tuu..jahat sgt mereka2 nie..

HΛJΛЯ said...

kesiannye.
hajar kesian kalo tgk orang macam tuhh..
rase cam nak menangis.

cik auna said...

kesian lorgghhh

Elly & Emmy said...

inilah akibatnya kalau masing2 tak nak ambik perduli.. yang celik pun buat2 tak nampak sibuta..

Ishihara Bieyla said...

siannya pakcik tu.. tak ptt btul..

CIK CIRA said...

kesian ngn pak cik tu...pttnya orang yang da kat situ tolong la...ni tak...melopong je tgk...ish3...

Nur SyafiQaH ZulkiflY said...

isk! agaknye tak lulus sivik la kot!

anep said...

As salam. menarik. ada sorang pakcik kat area sy ne buta. tapi dia slalu mengimamkan orang lain ketika solat di surau. khusyuk bila dia jd imam.

Balqis Azhar said...

yaallah ,
bgus la mcam 2..
yg buta mnjdi imam .
agknya hati si buta tu lebih bersih dri si celik yg buta hati..

Balqis Azhar said...

hajar : urm..memang rasa nak nanges un..caver je dpn parents..heee ~
auna : mmg kesian gila ..sumpah !
elly :truk kn kita yg celik ni ?

Balqis Azhar said...

ishihara : mmg tak ptut..
cira : aah melopong habes laa..
shafiqah : hu3..kesian kan ?

honeyvsbee said...

hurm teruk dah orang sekarang..

azs azneeda said...

ade jugak cam nie erk....bgus lg org yang buta 2 dr kt yang nmpk tp buta hati...

Balqis Azhar said...

honey : btul2..kita ni mkin trok.
azs : ada2..

nasri said...

tertarik dengan entry nie.. msyarakat malaysia blum ckup tinggi ksedaran sivik.. tengok saje sampah2 tepi jalan dan taman.. bersepah! tlong orang buta? lagi lahh.. huhu!

Balqis Azhar said...

a'ah..tersangat lh btul..bnda kecik un xleh nk jaga..kn2 ?

Ummi Izzah said...

kesian kat manusia yg buta hati... mcm x de perasaan jerr tgk si buta tu..!

SIVIK..kalau belajar tapi x praktik..mmg x gunalah..yg penting tanya diri masing2 kan..

FasiHaH SupiaN said...

betul2..kadang2 yang buta nie hati lagi baik dari yang celik...semoga kita tergolong dalam kalangan yang celik tapi tak buta hati..amin...

HaNa HoNeY said...

kesian kowt
p tu ah zaman skunk
kekdg kite kesian tgk..p kite sndri xtolong
hana pown kekdg camtuh
tkat kesian tgk..tolongnyer x
huhu